Prethodni članak
Sljedeći članak

Na zlatarskom području uskoro kreću asfaltiranja nakon Aglomeracije

Gradsko vijeće Zlatara dalo je suglasnost za pripajanje HUMVIO d.o.o. Zagorskom vodovodu


Gradsko vijeće Zlatara na posljednjoj je sjednici donijelo Odluku o suglasnosti s ugovorom o pripojenju trgovačkog društva HUMVIO d.o.o. trgovačkom društvu Zagorski vodovod d.o.o. Kako se tvrtka u vlasništvu Općine Hum na Sutli pripaja Zagorskom vodovodu, a Grad Zlatar ima temeljni kapital u društvu, potrebna je suglasnost. Nakon upisa pripajanja trgovačkih društava nominalni iznos poslovnog udjela Grada Zlatara u Zagorskom vodovodu će se smanjiti sa 6,73 na 6,70 posto. To je objasnio direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, a vijećnici su odmah iskoristili priliku da mu postave pitanja vezano uz radove na Aglomeraciji, odnosno kada će krenuti asfaltiranje prometnica na zlatarskom području. Kako je rekao Mihovilić, asfaltiranja su krenula na području županije, nakon Marije Bistrice, Svetog Križa Začretja, kreću od Loboru, a potom bi trebalo krenuti i u Zlataru te vjeruje da će neke prometnice biti asfaltirane još u ovoj godini.

Ravnopravnost spolova
Vijećnici du donijeli i suglasnost na Statut Dječjeg vrtića i jaslica Zlatarsko zlato, kao i na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada vrtića, zbog usklađivanja sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. Donijeta je i Odluka o osnivanju povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zlatara. Kako je rekla gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, ovo je prvi korak, a članovi Povjerenstva naknadno će se imenovati. – Bitno nam je da u Gradu Zlataru budemo ravnopravni, a ravnopravnost spolova znači da su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata – rekla je gradonačelnica. Vijeće je donijelo i Odluku o socijalnoj skrbi na području Grada Zlatara, kako bi se uskladila s novim zakonom. U njoj su obuhvaćene i neke nove stvari, poput darivanja novorođenčadi, a kako ističe gradonačelnica, svote su zaokružene na eure, pa su iznosi naknada za novorođene i nešto veći.

Dozvoljeni minus

Donesena je i odluka o zaduživanju Grada Zlatara po principu dopuštenog prekoračenja po poslovnom računu. Naime, Grad ima otvoren račun za redovito poslovanje kod Hrvatske poštanske banke te će se sukladnoj nužnoj potrebi kratkoročno zadužiti uzimanjem kratkoročnog kredita po principu dozvoljenog prekoračenja po žiro računu u iznosu od 2 milijuna kuna. – To ne znači da se Grad zadužuje, već se ova odluka svake godine donosi na Vijeću, kako bi se, ako će biti potrebno, uspješno premostile negativne razlike u slučaju kašnjenja dospijeća EU sredstava za projekte, kako bi Grad čitavo vrijeme stabilno funkcionirao dok čeka sredstva. Grad bi dozvoljeni minus aktvirao samo u slučaju nužne potrebe održavanja likvidnosti – pojasnila je gradonačelnica. Donesene su izmjene Plana nabave za 2022. godinu, a promjene su vezane uz klizišta. – Prijavili smo klizišta na Fond, za saniranje posljedica potresa, i čekamo odluku. Stoga smo mijenjali plan nabave, da, u slučaju da nam se odobre sredstva, možemo provesti javnu nabavu što prije, odnosno odmah potisati ugovor – pojasnila je gradonačelnica, koja je ujedno vijećnike obavijestila da kreću veliki projekti, poput ceste na Ivanščici, izgradnje gradske tržnice, dogradnje vrtića, radova na Sokolani. – Stoga smo zatražili informativnu ponudu za dizanje kredita, jer za projekte mi možemo dobiti samo predujam, isfinancirati projekt do kraja i onda čekati ostatak sredstava – rekla je gradonačelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook