Prethodni članak
Sljedeći članak

'Na Zimskoj školi Crvenog križa djecu upoznajemo s humanim vrijednostima, a ona se pritom međusobno i druže'

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog domaćin je 14. Zimske Crvenog križa


U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka danas se po 14. put zaredom održava Zimska škola Gradskog društva Crvenog križa Zabok koja je ove godine okupila oko 150 djece i njihovih voditelja iz cijele Krapinsko-zagorske županije. To su osnovne škole iz Velikog Trgovišća, Marije Bistrice, Desinića, Svetog Križa Začretja, Oroslavja, Petrovskog, Brestovca Orehovičkog, Jesenja, Zlatar Bistrice i Zaboka te Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednja škola Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, Srednja škola Pregrada te Srednja škola Konjščina.

- Zimska škola osmišljena je interaktivno kroz radionice. Važno je druženje i socijalizacija djece, a važno je da se ona upoznaju s nečim što nisu čuli, da osvijestimo probleme koji su važni za današnju generaciju, a to su pomaganje, razvoj ljudskih i dječjih prava, volontiranje, vrijednosti volontiranja, prevencija trgovanja ljudima, nenasilja, razvoja volje i želje za dobrim, za lijepim te za unapređenje zajednica u kojoj žive – naglasila je voditeljica Zimske škole Ružica Kotarski. Dodala je kako djeca uče i što to organizacija Crvenog križa, čime se bavi, kojim humanitarnim radom, koje je značenje Crvenog križa za društvo, kako se kroz povijest razvijao pokret te vrijednosti koje zastupa. Zanimljivo je da je tu i radionica prve pomoći, učenje o prevenciji kapljične zaraze, kako se zaštititi i voditi brigu o zdravlju usred zaraze gripe i koronavirusom.  -Djecu upoznajemo o onome što mislimo da je aktualno i važno, a važno je da se upoznaju međusobno i druže te da se otvaraju putevi za nova volontiranja i druženja – istaknula je Kotarski. Ovom prilikom zahvalila je svima koji su doprinijeli da se Zimska škola uspješno održava sve ove godine. – Zahvaljujem Krapinsko-zagorskoj županiji, Županijskom društvu Crvenog križa, Gradskom društvu Crvenog križa Zabok, Gradu Zaboku i izdavačkoj kući Profil klet koji su prepoznali vrijednost i značaj ove škole i koji su donirali djeci nagrade i pomogli u organizaciji – rekla je Kotarski.

Prigodom otvaranja Zimske škole izvedena je himna Crvenog križa 'Neka cijeli ovaj svijet', a školu je službeno otvorila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Krapinsko-zagorske županije Martina Gregurović Šanjug.

– Ponosni smo na vas djecu i voditelje te sve gradske organizacije Crvenog križa kao i onu županijsku. Radite puno više od onog što je vaša zakonska obaveza i na tome vam hvala, a mnogo doprinosite pozitivnim promjenama u društvu – istaknula je Gregurović Šanjug.

Prisutnima su se obratili predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zabok Petar Bedeniković, ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Krapina, zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek te ravnatelj zabočke osnovne škole Tomislav Polanović.

Svi su se oni složili kako je ovo događanje hvalevrijedno jer preko njega djeca uče o važnim vrijednostima i uče kako biti human te jednog dana kad odrastu, postanu i volonteri Crvenog križa.

Minutom šutnje odana je počast preminuloj Romani Turk Tisanić koja je i sama bila volenterka GDCK-a Zabok i DND-a Zabok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook