Prethodni članak
Sljedeći članak

I u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice ukazali na važnost prevencije moždanog udara kod žena

Danas je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice obilježen Dan crvenih haljina kako bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije moždanog udara


Danas je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice obilježen Dan crvenih haljina kako bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije moždanog udara. Održava se javnozdravstvena akcija u vremenu do 18 sati, a odnosi se na procjenu rizika moždanog udara i to mjerenjem krvnog tlaka, određivanjem razine glukoze i lipida u krvi te ispunjavanjem anketnog upitnika za procjenu rizika od moždanog udara. U 14 sati održano je predavanja za građanstvo na teme: Migrena, žene i moždani udar i Tjelesna aktivnost u prevenciji moždanog udara.

Mr. sc. Ivan Dubroja, dr. med., spec. neurolog održao je predavanje na temu Migrena, žene i moždani udar i ukazao na važnost o podizanju svijesti o moždanom udaru kod žena.

- Dan crvenih haljina je globalna akcija kojom se pokušava približiti vjerovanje i znanost o moždanom udaru koji pogađa najviše žene. Ovdje su zapravo žene u centru pozornosti s obzirom da postoje određeni čimbenici rizika za cerebralno vaskularni udar, moždani udar vezani uz zdravlje žena. S obzirom da je akcija globalna, mi se već drugi puta pridružujemo toj akciji. Ta akcija je nastala u suradnji sa Hrvatskim liječničkim zborom i s Hrvatskim neurološkim društvom. Prošle godine smo imali prvu akciju koja je bila jako dobro posjećena, nadamo se da će biti tako i ovogodišnja. Akcija se provodi u cijeloj Hrvatskoj, na svim razinama i nadam se da će doprinijeti shvaćanju ovog problema kod žena, da se smanji i sama incidencija cerebralno vaskularnog udara i da se čimbenici rizika počnu ozbiljnije shvaćati nego do sada – kazao je Duboja i pojasnio koji su to sve čimbenici rizika od moždanog udara. To su, rekao je,  visoki krvni tlak, dijabetes, povišene masnoće, sjedilački način života, bolest nekretanja te oni rijetki koji zahtijevaju opsežniju dijagnostiku. -Žene su više podložnije moždanom udaru, a to je povezano s određenim hormonalnim promjenama kojima su žene sklone, zatim povezano je s primjenom oralnih kontraceptiva i s hormonskom nadomjesnom terapijom. Tu je i migrena koja je jedan nezavisni čimbenik za nastanak moždanog udara- kazao je Duboja.

Predavanju je nazočila i zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek. - Pohvalila bih Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koja je organizirala ovu edukativno zdravstvenu akciju i u našoj županiji te zapravo potakla sve nas žene da malo promislimo o zdravim načinu života, pravilnoj prehrani, tjelovježbi i o svim onim čimbenicima rizika koji utječu na pojavu moždanog udara. Činjenica da je moždani udar kod žena češći kod žena nego kod muškaraca i sa lošijim ishodom zapravo nam otvara jedan veliki prostor za djelovanje, prije svega preventivno, a jedna od velikih preventivnih aktivnosti koje idu u tom cilju je ova edukativno zdravstvena akcija – istaknula je Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook