Prethodni članak
Sljedeći članak

Na visokom 4. mjestu u Hrvatskoj smo po neto dobiti po zaposlenom i prema ekonomičnosti poslovanja

FINA je objavila rezultate poslovanja poduzetnika u 2019. godini u cijeloj Hrvatskoj, evo kako stoje poduzetnici KZŽ


Na rang listi 32 grada i općine Krapinsko-zagorske županije, Krapina je prva po broju poduzetnika kojih je u prošloj godini bilo 321 te broju zaposlenih kojih je bilo 3.604. Po ukupnim prihodima s prihodom od 2,1 mlrd. kuna, dobiti u toj godini koji je iznosio 240,5 mil. kuna te po neto dobiti od 238,5 mil., najbolji su poduzetnici Huma na Sutli. Poduzetnici Krapinsko - zagorske županije, u odnosu na poduzetnike u drugim županijama na nivou Hrvatske, najbolje su rangirani, na četvrtom mjestu, upravo prema produktivnosti rada odnosno neto dobiti po zaposlenom i prema ekonomičnosti poslovanja.

Držimo se zlatne sredine


Prema drugim kriterijima poduzetnici Krapinsko - zagorske županije rangirani su na 10. mjestu po neto dobiti, na 11. mjestu po ukupnim prihodima, broju zaposlenih i produktivnosti rada odnosno ukupnim prihodima po zaposlenom, a po broju poduzetnika na 12.mjestu. Spomenimo da je u 2019. godine u našoj županiji sjedište imalo 2.344 poduzetnika s 21.742 zaposlena, a to je u odnosu na godinu prije povećanje broja zaposlenih za 1.083 ili u postocima za 5.2 posto. Također, prosječna mjesečna neto plaća u prošloj godini iznosila je 5.145 kuna, što je 5,9 posto više u odnosu na godinu prije, ali i 11,5 posto manje od prosjeka na razini RH gdje je bila 5.815 kuna. Rast unutar županije poduzetnici su ostvarili po ukupnim prihodima i rashodima, dobiti, ali i gubitku, neto dobiti, investicijama u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu, a i trgovinski saldo je pozitivan i iznosio je 1,7 milijuna kuna.


Uvoz manji od izvoza


Ako naše poduzetnike uvrstimo u cjelokupni hrvatski poduzetnički sustav, možemo vidjeti da s brojem poduzetnika u 2019. godine sudjelujemo na razini države s 1,7 posto, da po broju dobitaša s 1,9 posto, ali s brojem gubitaša postotak je manji i iznosi 1,3 posto. Izvoz nam je dobar i s njim na razini Hrvatske sudjelujemo s 2,8 posto, a s uvozom dosta manje 1,8 posto.
Ako pokazatelje gledamo unutar županije onda je Top 5 najvećih gradova i općina Krapinsko - zagorske županije po kriteriju ukupnih prihoda poduzetnika u 2019. godini prikazan u tablici:


 

Evo i najvećih deset po ukupnim prihodima:


 

Po izvozu ljestvica je sljedeća:

 

 


Evo i kako stojimo na državnom nivou:


 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook