Prethodni članak
Sljedeći članak

NA DLANU’: Još brže i jednostavnije rješavanje komunalnih problema na području Zlatara

Građani mogu preko aplikacije na jednostavan način putem pametnih telefona prijaviti problem, označiti lokaciju i priložiti fotografiju


Grad Zlatar kroz razne aplikacije želi ostvariti što efikasniji rad gradske Uprave i suradnju s građanima. Prošle je godine prošao na natječaju za sufinanciranje projekta “pametnog grada” Smart City Zlatar kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sada se izrađuje Smart city strategija. Uz to, Zlatar je jedini grad u Krapinsko – zagorskoj županiji i među rijetkima u Hrvatskoj, koji je uveo potpunu transparentnost za svoje građane. Tako na web stranici Grada građani imaju potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture koje su u potpunosti otvoreni javnosti. Nakon toga, uvedena je i aplikacija ‘Okusi zlatarskog kraja’, preko koje poljoprivrednici i OPG – ovi mogu plasirati svoje proizvode.

Sada je Grad Zlatar otišao još jedan korak dalje, uvođenjem aplikacije ‘Na dlanu’. - S tvrtkom Gromatic KR d.o.o. iz Zlatar Bistrice pokrenuli smo aplikaciju kojom omogućavamo bržu i efikasniju prijavu određenih komunalnih kvarova i poteškoća na području grada Zlatara. Građani mogu na jednostavan način putem pametnih telefona prijaviti problem, označiti lokaciju i priložiti fotografiju. Djelatnici Grada preuzimaju prijavu i rješavaju problem ukoliko je moguće ili prosljeđuju nalog za izvedbu radova vanjskim službama, a aplikacija omogućava dobivanje povratnih informacija o rješavanju problema, dakle građani mogu pratiti realizaciju rješenja – pojašnjava gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Usluga je namijenjena isključivo za prijavu komunalnih problema i nepravilnosti iz djelokruga komunalnih djelatnosti koje se odnose na javne površine, rasvjetu, kanalizaciju i odvodnju, ceste i puteve, prirodne nepogode, zapuštena zemljišta, divlje deponije, čišćenje snijega i leda, nezbrinute životinje i ostalo. Usluga nije namijenjena rješavanju svih problema građana, pogotovo ne onih koji nisu iz komunalnog djelokruga. Problem se može prijaviti putem linka na sustav na web stranici Grada Zlatara, gdje su objavljene i upute za korištenje. – Ovime se ostvaruje bolja suradnja građana i Grada, budući da se područje grada proteže na 76 kvadratnih km pa nije moguće svaki dan cijelo to područje pregledavati, stoga će se na ovaj način problemi brže rješavati. Mislim da je budućnost grada u ‘smart city’ rješavanju određenih stvari na zadovoljstvo svih – zaključuje gradonačelnica. (sp)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook