Prethodni članak
Sljedeći članak

Na 11. Znanstvenom pikniku u Oršiću kroz zabavu i igru tisuće posjetitelja upoznat će se sa znanstvenim novitetima

Znanstveni piknik, 11. po redu, održat će se u perivoju Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici 23. i 24. rujna


U dvorcu Oršić danas je najavljen 11. Znanstveni piknik, manifestacija popularizacije znanosti koja će biti održana u perivoju Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici 23. i 24. rujna.


Tatjana Jakšić, predsjednica Uduge Profesor Baltazar, istaknula je da će 11. Piknik obilježiti velik broj sudionika. – Imat ćemo 70 – ak edukatorskih timovina, 26 iz srednjih škola, 20 iz osnovnih škola, a ostalo su udruge, institucije, fakulteti, pojedinci. Posebno nam je drago što se kroz godine povećao broj učenika koji su postali edukatori. U najavi imamo čak 1700 posjeta brojnih škola iz cijele Hrvatske i oko 600 učenika iz krapinsko – zagorske županije. Znanstveno – popularnih aktvnosti bit će više od 200, a imat ćemo i bogat program na pozornici – predstavila je Znanstveni piknik Jakšić.


Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša podsjetila je da se s piknikom u Dvorcu Stubički Golubovec krenulo prije 4 godine, a bilo je preko 5000 posjetitelja. Kroz četiri godine kreirali smo od posjetitelja i male popularizatore znanosti, male znanstvenike, a posebno mi je drago da je su naše škole iz Hrašćine i Budinščine napravile mali scenski prikaz hrašćinskog meteorita – rekla je Matuša te dodala da će Znanstveno edukativno – zabavni biti dom za male buduće znanstvenike i cijelu populaciju koja se više želi educirati u STEM području. – Ovdje se osim STEM – a pojavljuje i STREAM, s R kako reading, čitanje i A kao art, umjetnost, jer bez čitanja ne možemo shvatiti znanost, a bez umjetničkog razumijevanja ne možemo je interpretirati – rekla je Matuša.

Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja, složila se da se više pažnje mora posvetiti humanističkim i društvenim znanostima, jer bez njih ne mogu postojati niti prirodne i tehničke znanosti u službi čovjeka. - Nastojali smo kroz djelovanje Muzeja podsjetiti da je obitelj Feller koja je podrijetlom iz Ukrajine, doprinijela razvoju Stubice kakvu danas poznajemo, a i razvoju Hrvatskog zagorja, pa ćemo mi kroz svoje radionice pokazati nešto o obitelji Feller – rekla je Filipčić Maligec.


Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić zahvalio je što je za alternativni prostor za piknik odabran dvorac Oršić. – Svi učenici imat će priliku i upoznati se s Gupčevim krajem, to je jedinstevna prilika da pored znastvenih i kulturnih radova imaju priliku vidjeti i ovaj naš kraj – rekao je Krizmanić.


Župan Željko Kolar istaknuo je da je Županija suorganizator, partner, pokrovitelj Znanstvenog piknika. - Kada smo počeli razvijati projekt Znanstvenog edukacijsko – zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec, znali smo da bi došli do cilja ,a to je otvorenje ZEZ – a, da moramo raditi na popularizaciji znanosti i pripremati teren i ciljanu publiku da bi poslije taj centar mogao raditi punim plućima. Počeli smo tako da smo prvo na Jarunu bili županija – partner, da bi se uspjeli dogovoriti da Znanstveni piknik iz grada Zagreba prebacimio na područje KZŽ i eto nas 4. godinu za redom u Zagorju. Kada govorimo o znanosti, uvijek pred sobom imamo neke ozbiljne ljude koji na ozbiljan način objašnjavaju što su godinama radili na nekom znanstvenom otkriću. I naravno da samo ogromno znanje, trud, upornost može dovesti do takvih otkrića. Ovdje je pristup drugačiji, da djecu kroz zabavu uvedemo u priču znanosti. Takav će biti i Znastveno edukacijsko - zabavni centar. Sve te škole koje će nam se priključiti kao izlagači, instuitucije, pojedinci, udruge, zapravo nadopunjavaju jedni druge i jednostavo se ovdje stvara posebna atmosfera i uz zabavu se ljude, djecu, obitelji zainteresira za znanost. I ako se samo jedan promil učenika koji sudjeluju u prezentaciji svojih radova odluči baviti znanošću, raditi na Institutu Ruđer Bošković koji je također partner na projektu, onda smo napravili puno – naglasio je župan.

Dodao je da pokroviteljstvo predsjednika RH, Grada Zagreba i ministarstva govorio koliko je ovaj znanstveni piknik prepoznat u Hrvatskoj. - Mi želimo ZEZ raditi u partnerstvo i s ministarstvom i Gradom Zagrebom, jer ovo je nacionalna priča, ne samo naše županije i na taj je način promovoramo i gradimo – zaključio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook