Prethodni članak
Sljedeći članak

Muzej krapinskih neandertalaca proslavio svojih prvih 10 uspješnih godina

Kroz muzej je prošlo gotovo milijun posjetitelja, odrađeno je više od 17 tisuća stručnih vodstava i stručnih tura te je 16 tisuća sudionika bilo na edukativnim programima.


Muzej krapinskih neandertalaca proslavio je značajan jubilej, svoju desetu obljetnicu rada. Muzej krapinskih neandretalaca, smješten uz svjetski poznati lokalitet Hušnjakovo, jedan je od najsuvremenijih hrvatskih muzeja. I nakon 10 godina privlači brojnu publiku te se ubraja među najposjećenije muzeje u Hrvatskoj. Uz brojne nagrade i priznanja, Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište Hušnjakovo ponosni su nositelji Oznake europske baštine koja ističe svjetsku vrijednost kulturne i prirodne baštine koju krapinski muzej čuva i prezentira. Povodom 10-te obljetnice održao se i znanstveni kolokvij pod nazivom „120 godina spoznaje pračovjeka iz Krapine i 10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca” na kojem su sudjelovali Jakov Radovčić te David Frayer sa Sveučilišta Kansas u SAD-u, Veronioque Laroulandie sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, Olaf Bininda-Emonds sa Sveučilišta Oldenburg u Njemačkoj i Davorka Radovčić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabor istaknuo kako je izrazito zadovoljan svim uspjesima kojima se muzej može pohvaliti. - Vrlo sam zadovoljan i ponosan na sve rezultate koje smo postigli u proteklih 10 godina. Govorimo o izuzetno velikim brojkama, moram istaknuti da je tu prošlo gotovo milijun posjetitelja, odrađeno je više od 17 tisuća stručnih vodstava i stručnih tura, 16 tisuća sudionika bilo je na edukativnim programima. Usporedbe radi, kada se je muzej otvorio, te godine je bilo svega četrdesetak djece na edukativnim programima tako da smo znatno podignuli granicu muzejskoj pedagogiji. Muzej ima sedmero stalno zaposlenih djelatnika, mogu reći da smo jedan fenomen u kulturi  - kazao je Sabol dodajući kako se trude zadržati atraktivnost. - Unatrag tri, četiri godine malo smo zaokrenuli smjer kojim smo prije išli, jer nije dovoljno posjetiteljima samo da kupe kartu i krenu kroz muzejski postav, vi morate više biti u kontaktu s publikom i raditi na stvaranju nove publike. Međutim, ono što smatram da je najvažnije, je privući ali i promovirati muzej ne samo u Krapini nego i van granica Krapinsko – zagorske županije. Pa je tu primjerice naša popularna izložba, kojom putujemo već godinu dana, od Slovenije, Dubrovnika, Karlovca pa idemo i u Vukovar, sve to pridonosi pomociji i promidžbi - rekao je Sabol.

Zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina nije krio ponos i zadovoljstvo krapinskim muzejem. - Sretni smo što je sve ono što se ovdje na Hušnjakovom događalo, tamo od 1966. kada je otvoren Muzej evolucije pa do danas, da je to sve išlo nekim svojim slijedom i to onim da je sve napredovalo. Nemjerljivo je ono što je prije bilo u odnosu na danas, to govori i broj posjetitelja. Kad šire gledamo, od toga ima i čitavo Zagorje koristi jer kad neko dođe razgledati muzej pa se onda i ode okupati u naše toplice, posjete se ugostiteljski objekti ili se posjeti naše svetište... Svi moramo biti sretni i zadovoljni da imamo nešto takvo i da će se to dalje razvijati – istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Proslavi jubileja Muzeja krapinskih neandertalaca prisustvovala je i posebna savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec. - Ovo je prva okrugla obljetnica muzeja djelovanja u ovoj zgradi, no djelovanje muzeja je daleko dugotrajnije od toga. Jedan je od vrlo uspješnih muzeja u Hrvatskoj i mjesto susreta velikog broja uspješnih priča jer tu na najboljem primjeru vidimo kroz zbirku neprocjenjive vrijednosti. Vidimo također najvišu razinu muzejske stručnosti, muzejska pedagogija je na vrlo visokoj razini što se očituje u izgradnji publike, u privlačenju publike svih dobnih skupina iz zemlje i inozemstva. Vidimo to po golemom broju nagrada koje je ovaj muzej osvojio, vidimo to po arhitekturi, muzej se nalazi u predivnoj zgradi koja je maksimalno uvažila i karakteristike krajobraza, pokušala je rekreirati izvorno mjesto nalazišta. Zgrada poštuje muzejsku koncepciju i muzejski stalni postav. Želim čestitati Muzeju krapinskih neandertalaca uz želju da nastave sa radom barem jednako tako uspješno kao i dosada, a vjerujem da će biti još daleko uspješniji – istaknula je posebna savjetnica ministrice kulture.

Zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek Jambrek je kazao kako je muzej značajan ne samo za ovaj kraj nego i za čitavu Hrvatsku. - Ja bih iskoristio priliku i čestitao muzeju i svim djelatnicima koji su se ovih deset godina zaista trudili da bi prezentirali muzej, Krapinu i KZŽ i mislim da se svi možemo ponositi onime što imamo ovdje u Krapini. Mi kao KZŽ, stvarno mogu reći da nismo imali delegacije iz bilo kojeg dijela svijeta, od Kine, Rusije, Amerike, Njemačke, a da nismo ih doveli u muzej i svi su uvijek bili oduševljeni viđenim. Stvarno je muzej izvrstan, tome ide u prilog da je u 2018. godini dobio europsku nagradu za muzej godine na nivou Europe. Isto tako, brojke posjetitelja govore same po sebi koliko je muzej uspješan – rekao je Ferek Jambrek.

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec istaknula je kako je Muzej krapinskih neandertalaca jedan od najmlađih muzeja u sastavu muzeja Zagorja, ali i jedan od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj. - Muzej krapinskih neandertalaca je sigurno jedan od najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj već 10 godina i tome svjedoči velik broj posjetitelja, ali i sve nagrade koje je muzej primio. Možemo sa zadovoljstvom istaknuti da se zapravo interes publike i javnosti za Muzej krapinskih neandertalaca ne smanjuje – rekla je Jagarčec.

Voditelj muzeja je na kraju same svečanosti proslave jubileja pozvao sve zaposlenike i zahvalio im na ovih deset uspješnih godina. Kako i pravoj proslavi priliči, tu je bila i neizostavna rođendanska torta koju su pred uzvanike uz pjesmu doveli članovi Kvarteta Gubec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook