Prethodni članak
Sljedeći članak

"MORH taji 15 milijuna dolara ruskog duga Hrvatskoj“

Prošlog tjedna u Termama Tuhelj čelnicima hrvatskog vatrogastva, predvođenima predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednic


Prošlog tjedna u Termama Tuhelj čelnicima hrvatskog vatrogastva, predvođenima predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Marijanom Mlinarićem, te predstavnicima profesionalnih vatrogasnih postrojbi iz gotovo čitave Hrvatske, predstavljena nova ruska vatrogasna oprema.


Riječ je o računalnom sistemu KOSMAS, hidrauličnom alatu MEDVED kojeg proizvodi ruska tvrtka „Sredstva spasenia“ te o impulsnim vodenim puškama „Osa“, također ruskog proizvođača, tvrtke „Požtehspas“.

Tim povodom, u Zagorje je stigla i ruska delegacija, na čelu s direktorom za međunarodnu suradnju tvrtke „Sredstva spasenia“ Valerijem Babičevom te financijskim direktorom „Požtehspasa“ Vladimirom Bašilovom. Zanimljivo je istaknuti da je Sredstva spasenia holding koji uključuje sedam tvrtki i koji proizvodi opremu za rusko Ministarstvo za hitne intervencije, a da je „Požtehspas“ tvrtka koja je nekoć bila uključena u proizvodnju „svemirskog programa“.

Vraćanje klirinškog duga

Čitava ova priča o rusko-zagorskoj suradnji, počela je, inače, prije dvije godine, kada je hrvatski vatrogasni sindikalni čelnik Mladen Magdić, koji je sada i voditelj tehnike u Zagorskoj JVP, bio na prezentaciji ruskih aviona Berijev, koje su Rusi nudili Hrvatskoj kao naknadu za 185 milijuna dolara duga, koliko je od ukupnog klirinškog duga SSSR-a Jugoslaviji naslijedila Hrvatska.

Tada se, kaže Magdić, vidjelo da ti avioni ne zadovoljavaju, no hrvatska strana stalno je isticala kako su Rusi tvrdi i da ne žele dati ništa osim aviona.

-Ja sam tada stupio u kontakt s ruskim Ministarstvom za hitne intervencije i tražio sam sastanak. Primili su me u travnju 2005. godine i bili su vrlo korektni i pokazali mi sve papire i dokumente. Ispostavilo se da je netko u Hrvatskoj zatajio nekakve podatke i da Rusi ne nude samo avione, nego da nude sve što mi trebamo, u dijelu tog klirinškog duga –kaže Magdić te dodaje da je s tim saznanjima tada upoznao i predsjednika Mesića, kojem je rekao da vatrogasci više ne prihvaćaju tvrdnju „Ili avioni, ili ništa“.

Umjesto aviona, helikopteri

Kako nam je ispričao Magdić, predsjednik Mesić nakon toga je o svemu razgovarao s premijerom Sanaderom.

-Tada se krenulo u nove pregovore i odbacili su te avione Berijeve i prihvatili helikoptere MI 176. Te helikoptere uzela je vojska s tim da se prema potrebi mogu koristiti i za vatrogasce. Međutim, kako sam ja tvrdoglav u svom poslu u smislu da ne prihvaćam takve odgovore, ponovo sam otišao u Rusiju u svibnju, a bio sam i sedam dana prošlog mjeseca i razgovarao sam s našim veleposlanstvom i s ruskim ministarstvom. Dobio sam informacije, i ovo je sad, ajmo reći, ekskluziva, da postoji još 15 milijuna dolara klirinškog duga za koje zna samo Ministarstvo obrane. Ja ću sad u pismenom obliku o tome obavijestiti i predsjednika države i premijera, a ovim putem i javnost, da se prisili Ministarstvo obrane da se tih 15 milijuna dolara iskoristi za strogo namjenske vatrogasne helikoptere, koji su nam prijeko potrebni – rekao je Magdić, koji je za svog posjeta Rusiji bio na prezentaciji nekoliko tipova helikoptera Kamov, među kojima najveći može nositi 5 tona vode, jednako kao i popularni Kanader, no, kaže Magdić, Kamovu ne smeta bura, ni jugo, a gasiti požar može i u pokretu i statično.

Sve je potaknula Zagorska JVP

Stoga Magdić najavljuje da će Sindikat vatrogasaca uputiti dopis Vladi Republike Hrvatske s ciljem da se krene u nabavu upravo tih helikoptera.

-Sad je sve na našoj Vladi. Ovaj dolazak ruskih predstavnika je samo jedan početak suradnje. Kad sam se u Rusiji susreo s ministrom za hitne intervencije, on je poručio, ako se ovo pokaže jako dobrim, kao početak suradnje, da će on, kao član grupe za pregovore ispred Federacije Ruske, momentalno uspostaviti kontakt s našom Vladom da se proširi taj program, od specijalizacija i obučavanja za nove opreme koju oni proizvode i... sve je, dakle, otvoreno. Uglavnom, Zagorska javna vatrogasna postrojba napravila je jedan veliki iskorak i to je postrojba koja je potaknula sve to i nadam se da, danas sutra, kad se naprave dobri i kvalitetni ugovori i kad vatrogastvo dobije kvalitetnu opremu i te helikoptere, da će se uvijek reći, evo, Zagorska postrojba je ta koja je sve to potaknula – rekao je Magdić.

Sindikat će tražiti ostavku ravnatelja Đure Poldrugača

Nakon predstavljanja nove ruske vatrogasne opreme hrvatskim vatrogascima u Termama Tuhelj, Mladen Magdić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, prozvao je ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuru Poldrugača zbog nedolaska na prezentaciju te najavio da će zatražiti njegovu ostavku.

-Ovaj događaj je kruna mojeg dvogodišnjeg rada na suradnji s ruskim ministarstvom i to, vjerujte mi, nije bio lak put. Bio je posut i trnjem i čavlima jer, jednostavno, a to ste mogli i danas primijetiti, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač, kao glavni čovjek u ovoj državi za hitne intervencije i za katastrofe, jednostavno je bojkotirao ovu prezentaciju. Već godinu dana jednostavno diskriminira vatrogastvo. Čovjek je došao iz Ministarstva obrane, radio je kao obični skladištar i jednostavno ne zna o vatrogastvu i o hitnim intervencijama ništa. Ovim putem veliku kritiku dajem njemu, zato jer ne poznaje materiju, jer ne poznaje hitne službe, i smatram, da ako je imalo odgovorna osoba, ako ima imalo svojeg ja u sebi, da će sutra momentalno staviti svoju ostavku na stol jer ovo što se danas događalo nije mali korak. Ovo je jedan veliki korak u vatrogastvu, pogotovo u vatrogastvu Hrvatske – rekao je Magdić dodavši da će kao predsjednik sindikata vatrogasaca cijele Hrvatske uputiti dopis nadležnom ministru, premijeru, predsjedniku Države i predsjedniku Sabora da se Poldrugač momentalno razriješi dužnosti, jer, kako je rekao, „takav čovjek nama u spašavanju ne treba i građani ove države takvog čovjeka ne mogu vidjeti na prvom mjestu“.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook