Prethodni članak
Sljedeći članak

„Moramo biti svjesni da je ova bolest među nama. Ne trebamo se je bojati, moramo je prihvatiti, prilagoditi životne navike i naučiti živjeti s njom“

Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenog, posvećen je podizanju svijesti o bolesti za koju čak 40 posto oboljelih u Hrvatskoj ni ne zna da je ima, a kasno otkriće može dovesti do kroničnih komplikacija. Kako bismo ukazali na važnost preventivnih pregleda i podizanju svijesti o zdravom načinu života, razgovarali smo s majkom dječaka koji boluje od Dijabetesa Tipa 1, Marijom Miholić iz Brestovca Orehovičkog


Sin naše sugovornice, Marije Miholić (34) iz Brestovca Orehovičkog, Tin (8), bio je potpuno zdravo dijete dok mu prije par godina kao četverogodišnjaku nije dijagnosticirana bolest Dijabetes Tip 1.

– Tin je iznenada počeo gubiti na težini, imao je veću potrebu za tekućinom i često je bio bez apetita. Tada smo suprug i ja shvatili da nešto nije u redu te se obratili liječniku. Isti dan Tin je bio hospitaliziran i dijagnosticiran mu je dijabetes. Ispočetka uopće nisam bila upoznata o kakvoj je bolesti riječ. Tada nisam bila ni svjesna da tako malo dijete u toj dobi uopće može dobiti ovu bolest. Moj sin je tada mislio da je riječ o nekoj lakšoj bolesti koja će s vremenom proći, a ne da je posrijedi bolest s kojom će se nažalost, morati nositi cijelog života – ispričala nam je Marija o početku bolesti svoga djeteta.

„Tinovi vršnjaci i njihovi roditelji imali su jako puno razumijevanja za Tinovu bolest te nam tako uvelike olakšali borbu s bolešću“

Ispočetka je obitelji bilo jako teško te im se preko noći život u potpunosti promijenio:

– Cijela obitelj je morala prilagoditi svoju prehranu Tinovoj. Kad je Tin išao jesti morali smo svaki obrok izvagati i mjeriti jedinice inzulina koje bi mu pokrile potrebu organizma za ugljikohidratima. S vremenom se cijela obitelj navikla na Tinovu bolest, prihvatili smo da je to jednostavno tako te naučili živjeti s tim – kaže nam Marija.

U početku je postojao strah kako će Tinovi vršnjaci prihvatiti njegovu bolest, no strah se srećom pokazao sasvim neopravdanim:

– Tinovi vršnjaci i njihovi roditelji imali su jako puno razumijevanja za Tinovu bolest te nam tako uvelike olakšali borbu s bolešću. U početku smo se bojali škole. Na kraju se strah pokazao neopravdanim jer su mog sina svi dobro prihvatili – i učitelji i kolege u razredu. Najviše nam je pomogla učiteljica Ana, koja se od prvog dana trudila da se Tin u razredu osjeća sigurno i dobro, kao i svako drugo dijete. Isto tako pomogla je i meni jer sam kao majka osjetila da se Tin u školi osjeća sigurno i prihvaćeno. Povodom Svjetskog dana dijabetesa moramo biti svjesni da je ova bolest među nama. Ne trebamo se je bojati, moramo je prihvatiti, prilagoditi životne navike i naučiti živjeti s tim – poručuje ova hrabra majka.

Ravnatelj OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički Zdenko Kobeščak:

„Nastojimo svakom učeniku omogućiti jednake uvjete za dobro obrazovanje i sretno djetinjstvo“

Tin je uspješan učenik 3. a razreda Osnovne škole Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog:

–  U današnje vrijeme sve je više djece koje imaju zdravstvenih teškoća. Mi kao škola nastojimo svakom učeniku omogućiti jednake uvjete za dobro obrazovanje i sretno djetinjstvo te ćemo i ubuduće ustrajati u tom nastojanju – rekao je  ravnatelj škole Stjepana Radića Zdenko Kobeščak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook