Prethodni članak
Sljedeći članak

Montirani upornjaci i stupovi za 'zmijoliki' zabočki biciklistički most

Nakon uspješne realizacije armirano - betonskih konstruktivnih elemenata upornjaka i temelja stupova na čeličnom mostu trase biciklističke rute Zabok-Oroslavje, završeno je montiranje čeličnih antikorozivno zaštićenih stupova s cijevima za odvodnju kroz stup i to u Parku Milana Prpića i parku kod ZIVT-ovog dimnjaka


Možda se nekom činilo da će sve jako dugo trajati, no biciklistička staza Zabok – Oroslavje (BRZO) naočigled napreduje, posebno u dijelu koji se tiče samog središta Zaboka, Parka Milana Prpića i Zivtovog trga. Njome se gradovi Zabok i Oroslavje spajaju na najzanimljiviji mogući način, stazom koja se proteže kroz prirodu, preko autoceste, vodotokova, s drvenim i čeličnim mostovima. Podsjećamo, u Zaboku su u tijeku radovi u sklopu projekta biciklističke rute Zabok - Oroslavje (BRZO) na pješačko – biciklističkom mostu koji spaja Ulicu Matije Gupca i Zivtov trg. Most sa sjeverne strane započinje neposredno uz kolni prilaz zgrade MUP-a i gradi se iznad Parka Milana Prpića, željezničke pruge i Ulice Ksavera Šandora Gjalskog, da bi s južne strane prošao pored ZIVT-ovog dimnjaka i završio neposredno uz park ispred kuglane u objektu City Park Zabok prema ZIVT-ovom trgu.

Nakon uspješne realizacije armirano - betonskih konstruktivnih elemenata upornjaka i temelja stupova na čeličnom mostu trase biciklističke rute Zabok-Oroslavje, završeno je montiranje čeličnih antikorozivno zaštićenih stupova s cijevima za odvodnju kroz stup i to u Parku Milana Prpića i parku kod ZIVT-ovog dimnjaka. Za postavu čeličnog antikorozivnog stupa S4 na parkiralištu poslovne zgrade K. Š. Gjalskog 2 bilo je nužno izmjestiti postojeću odvodnju sa separatorom ulja i masti koja se dijelom nalazi na postojećem nogostupu, te izmještanje podizne rampe s pripadajućim elektro priključkom i kanalicama za oborinsku odvodnju. Iz istog razloga napravljena su tri nova priključna reviziona okna i izrađen je novi sustav odvodnje za spomenuti separator. Preostaje dio vezan uz asfaltiranje postojeće parkirališne površine.

Nadalje, izvršeni su radovi na hidroizolacijskoj zaštiti temelja upornjaka i temelja samaca te zatrpavanje istih do razine postojećeg tla i čišćenje okoliša od ranog građevinskog materijala. Zbog mogućeg oštećenja završno bojanih čeličnih stupova poput grebanja, grafita i slično, ti su stupovi privremeno zaštićeni zaštitnom ogradom, kako bi se onemogućio pristup do njih, a tako i njihovo oštećivanje. U tijeku je i izrada radioničkih nacrta za čeličnu konstrukciju mosta čija izrada i montaža se očekuje krajem ove i tijekom sljedeće godine. Ovaj će most prelaziti željezničku prugu zmijolikim čeličnim konstrukcijom dužine 300 metara, koji će, uz to, dati Zaboku ono što mu sada treba, povezivanje lijeve i desne strane grada, s obzirom na prugu. Cijeli projekt treba biti završen do 18. srpnja iduće godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook