Prethodni članak
Sljedeći članak

"Moderan objekt u Specijalnoj bolnici u Stubakima podići će kvalitetu ponude na viši nivo"

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar je obišao radove na obnovi vanjskih bazena i popratnih prostora u Specijalnoj bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice


Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar je obišao radove na obnovi vanjskih bazena i popratnih prostora u Specijalnoj bolnica zamedicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

 

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Davor Gredičak rekao je kako je izgradnja vanjskog bazena započela u jesen . Ukupna investicija je 22 182 000 kuna, a izvođač radova su tvrtke Niskogradnja Hren te Vodolim Brundula. – Radovi su već trebali biti gotovi, ali su kod iskopa radnici pronašli izvor termomineralne vode velikog kapaciteta preko 10 litara u sekundi i temperature od 58 stupnjeva Celzijevih tako da je došlo do preprojektiranja i premještanja bazena, a postojeći izvor se morao zasuti šljunkom - rekao je Gredičak da je zbog toga bilo potrebna nova građevinska i lokacijska dozvola, a i sitaucija s korovirusom je također utjecala na produžetak radova. Rekao je kako je plan da 30. listopada bazen bude gotov i stavljen u funkciju. Dodao je da su sadašnji kapaciteti za termalnim izvorom vode za bolnicu zadovoljeni pa je ovaj novo pronađeni kaptaran, ali da će se u budućnosti za neke buduće projekte moći iskoristiti.

– Bazen je 33 metra dug, a 25 metara se može napraviti plivačkih staza kojih će biti četiri, a u druga polovica bazena bit će rekreativna odnosno za terapijske svrhe s masažama i ono što najsuvrmenija tehnologija u bazenskoj tehnologiji pruža.. U prvoj fazi bazen će biti otvoren, a u drugoj fazi će se postaviti krov cijelom kompleksu i radit će 365 dana godini – istaknuo je ravnatelj koji j naglasio kako bolnicu kao predvodnicui zdravstvenog turizma ne samo županije već i Hrvatske. – Već sad imamo kapacitete od 50 kreveta koji su na razini 4 ili 5 zvjezdica, u novom projektu se predviđa lječilišni hotel s 60 kreveta visoke razine koji će biti na novi bazen i postojeće bazene. Spomenuo je da je popunjeno u bolnici 170 kreveta trenutno od ukupno njih 270 te da će bolnica kroz tjedan-dva biti u punom kapacitetu – rekao je ravnatelj. Spomenuo je kako su posjete dozvoljene uz poseban režim, najavu, trijažu, mjerenje temperature, izjave, a u sobi smije biti jedan posjetitelj i to pola sata.

 

Zamjenica načelnika Stubičkih Toplica Anica Benger je kazala kako su osobito ponosni da kreće u akciju nova izgradnja bazena i da potakne novu vizuru Stubičkih Toplica. - Mi za sebe volimo reći da smo mala Švicarska i da imamo toplu vodu, lijep okoliš i blizinu Sljemena. Nadamo se da ćemo cijeli Gupčev kraj ovim projektom dići na višu razinu. Ovo mnogo znači za Stubičke Toplice jer ipak smo mi turističko mjesto, mi želimo privući ljude u ovaj kraj. Prijedlog je i da podignemo staklenike, ja sam agronom po struci, topla voda može ne samo grijati te staklenike, nego i već i dio stanovništva. Na taj način bi se izradila jedna sinergija između poljoprivredne proizvodnje, turizma i ostalog što ovaj kraj nudi. Zahvaljujem se županu i svima koji sudjeluju u ovim projektima.

 

Župan Krapinsko – zagorske Željko Kolar je izrazio veliko zadovoljstvo što se danas nalaze na još jednom aktivnom gradilištu KZŽ, ovaj puta u zdravstvenom turizmu. - Konture bazena se već itekako dobro vide. To će biti jedan moderan objekt koji će dignuti kvalitetu ponude na jedan viši nivo. Usluga naših djelatnika u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice i sada je na najvišoj mogućoj razini, to dokazuje niz međunarodnih certifikata koje posjeduje ova Specijalna bolnica. – kazao je župan.

-Paralelno projektiramo drugu i treću fazu izgradnje kompletnih radova na proširenju Specijalne bolnice Stubičkih Toplica,čiju ukupnu vrijednost procjenjujemo preko 150 milijuna kuna, bez ovih 22 milijuna kuna koji su sad u provedbi. – istaknuo je župan te dodao kako očekuje i na čemu ćeinzistirati je da u novoj financijskoj omotnici, a to je mogućnost apliciranja na EU fondove za 70% ovog objekta i 70% dogradnje Specijalne bolnice Krapinske Toplice. - Imamo gotovu građevinsku dozvolu za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice, gdje je vrijednost procijenjena na 280 milijuna kuna, 70 % možemo financirati iz EU fondova, a ostatak iz domicilne komponente tj. iz proračuna KZŽ. Eventualno uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, kakva je i sada bila praksa, a mislim da bi se i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma trebalo uključiti u ovakve projekte – kazao je župan.

 

- Nedovoljno koristimo naše prednosti specijalnih bolnica, prije svega kvalitete usluge našeg medicinskog kadra, termalnih izvora koje nam je dala priroda i sjajan geostrateški položaj koji ima Republika Hrvatska u odnosu na konkurenciju, a vezano je za Europu. Ono što treba posebno naglasiti da je zdravstveni turizam najbrže rastuća grana turizma u Europi i svijetu u posljednje 3 do 4 godine. To je nešto što mi jednostavno ne smijemo propustiti jer je to šansa da ubrzamo razvoj KZŽ i u gospodarskom i turističkom smislu, a isto tako da dizanjem kvalitete usluga dolazimo i do veće cijene samog smještaja. To je logički vezan slijed i da se dignu plaće ljudima koji rade u tom sektoru. Uvjeren sam da ćemo takvim promišljanjem, strategijom te planiranjem kojeg radimo, a to dokazuju građevinske dozvole te radovi koji se izvode, biti lider zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj, a i šire. Najgore što bi nam se moglo dogoditi je to da moramo sve ove projekte raditi u određenim fazama i da nas se ne prati te da se moramo osloniti na vlastite snage kao što je slučaj na ovom projektu kojeg gradimo bez ičije pomoći – naglasio je Kolar.

Na novinarski upit jesu li pregovori gotovi i može li se u sljedećoj financijskoj omotnici osigurati da specijalne bolnice mogu konkurirati za europske fondove, Kolar je rekao da pregovori nisu gotovi te da je korona-kriza promijenila kompletnu percepciju Europske komisije i lidera Europe i koji način odgovoriti na korona krizu te kako pomoći gospodarstvu da se sačuva svako radno mjesto. – U listopadu sam bio u Bruxellessu na Open dayu gdje je bio prezentiran prijedlog financijske omotnice Europske komisije za Hrvatsku i nažalost nisam vidio da imamo medicinski turizam, već je postojala mogućnost aplikacije za primarnu zdravstvenu zaštitu što smo iskoristili u visini od 9 milijuna kuna za uređenja 9 ambulanti Doma zdravlja i nabavku opreme. Čak nema niti Općih bolnica gdje smo iskoristili 15, 6 milijuna kuna europskih sredstava za opremanje Opće bolnice Zabok. Dao sam primjedbu ondje na licu mjesta te nakon Bruxellessa proslijedio i u nadležna ministarstva – rekao je Kolar dodajući da je u Bruxellesu prezentirano da su prioriteti Europske komisije mobilnost i migracija. - Migracija je tada bila velik problem, a i mobilnost jer se vidi da i unutar županija ima problem s mrežom prijevoza, a da u županiji se nema s kim organizirati prijevoz, a da se on ne subvencionira po visokoj cijeni koja je dugoročno za nas neprihvatljiva te tu treba tražiti druge modele – kazao je.

- Nova Vlada koja dođe mora inzistirati da se medicinska rehabilitacija odnosno specijalne bolnice uvrste u mogućnost apliciranja u povlačenje sredstava iz europskih fondova – rekao je Kolar dodajući da je Krapinsko-zagorska županija napravila analizu i predala ju nadležnom ministarstvu kako bi ministarstvo to koristilo u pregovorima s Europskom komisijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook