Prethodni članak
Sljedeći članak

MLADIĆ (25) U IZOLACIJI Započele preventivne mjere prema kontaktima oboljelog radi smanjenja rizika širenja infekcije

Ovo je prvi slučaj infekcije novim koronavirusom koji nije bio neočekivan s obzirom na blizinu zabilježenih povećanih broja slučajeva oboljelih u Europi


Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva obavijestio je danas da je dijagnosticiran prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 (COVID-19, engl. CoronaVirus Disease-19) uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, u Zagrebu.

Oboljeli je mlađi muškarac u dobi 25 godina koji je doputovao iz pokrajine Lombardije (Milana) u Italiji 20. 2. 2020., gdje je zabilježena epidemija novim koronavirusom od 21. veljače, kada je zabilježeno naglo povećanje broja oboljelih osoba s lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije – Lombardija i Veneto.

Oboljeli je hospitaliziran u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u  Zagrebu i trenutno je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ ima odgovarajuće obučeno osoblje i opremu za pružanje potrebnog liječenja i skrbi, kao i osiguranje mjera za sprječavanje širenja infekcije.

Također, Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva i Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s mrežom zavoda za javno zdravstvo započeli su mjere preventivnih mjera prema kontaktima oboljelog radi smanjenja rizika širenja infekcije, koje uključuju prikupljanje podataka o izvoru i početku infekcije, kao i prikupljanje podataka o osobama koje su mogle biti izložene infekciji, kako bi se primijenile preventivne mjere sprječavanja daljnjeg širenja infekcije.

Ovo je prvi slučaj infekcije novim koronavirusom koji nije bio neočekivan s obzirom na blizinu zabilježenih povećanih broja slučajeva oboljelih u Europi. Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva ima pripremljen protokol od početka pojave epidemije u Kini u siječnju 2020. prema preporukama vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija (Svjetske zdravstvene organizacije, SZO, i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti , ECDC) te se provode sve potrebne mjere za otkrivanje i testiranje oboljelih sa sumnjom na infekciju virusom SARS-CoV-2, liječenja oboljelih s potvrđenom infekcijom, te sprječavanja daljnjeg širenja infekcije, kako bi se rizik prijenosa na druge ljude sveo na najmanju moguću mjeru, te obavještavanje i informiranje javnosti.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećaju sve koji su nedavno doputovali iz Kine, Južne Koreje ili pokrajine Lombardija i Veneto u Italiji i imaju simptome respiratorne infekcije (povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj) da potraže liječničku pomoć (nazovu telefonski svog izabranog liječnika ili teritorijalno nadležnog epidemiologa i informiraju ga o simptomima i nedavnom putovanju, slijedeći sve ostale preporučene mjere prevencije iz nacionalnog protokola. (link na mrežu ZZJZ, ili na letak s brojevima dežurnih epidemiologa)

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo  također podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola, kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke, izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju.

Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti (COVID-19) u svijetu (izvor ECDC): 80 134

Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 2 698

Trenutni broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK) (izvor ECDC): 276

Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 1

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom: Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeni zastoji mogući su na dionicama gdje traju radovi te na lokacijama gdje policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove. Vozače molimo za strpljenje i upozoravamo da prilagode brzinu i način...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program