Prethodni članak
Sljedeći članak

Mještani nezadovoljni aglomeracijom. Mihovilić: 'Projekt je europski i ne može se mijenjati, svaka rasprava je besmislena'


Zbog čega se trasa aglomeracije ne bi mogla pomaknuti s ceste na livadu, zašto se dio kuća neće moći priključiti na budući kanalizaciju i kako to da nije moguće mijenjati projekt, bila su samo neka od pitanja koja je dio vijećnika, uz predstavnika Mjesnog odbora Jakuševec, postavljalo na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Zaboka.

Na pitanja je odgovarao direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, koji je na sjednicu pozvan upravo na zahtjev dijela zabočkih vijećnika, koji su iskazali nezadovoljstvo time kako se gradi aglomeracija Zabok – Zlatar i nekim zabočkim naseljima.

Da li postoji mogućnost da se projekt promijeni, na prijedlog mještana Jakuševca, ako se struka složi da bi promjene bile bolje od sadašnjeg projekta. Zbog čega će se raskopavati cesta, ako bi trasa mogla ići kroz livadu? Dio kuća neće se moći, prema sadašnjem projektu, moći spojiti na kanalizaciju, je li moguće to promijeniti', zanimalo je, između ostalog, vijećnika Petra Vrančića, koji je pitanja postavljao u ime Mjesnog odbora Jakuševec.

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić na gotovo svako od pitanja imao je samo jedan odgovor: 'Projekt nije moguće mijenjati.' Kako je pojasnio, tijekom izrade projekta i prije ishođenja dozvola, sve primjedbe građana koje su bile upućene na vrijeme, uvažene su ako je struka smatrala da su opravdane i izašli smo u susret gdje god smo mogli, na stotine mjesta. No nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, ishođenja lokacijske dozvole i građevinske, tijekom samog izvođenja, promjena na projektu više nema.

Vijećnici nisu bili zadovoljni odgovorom, smatrajući da su promjene moguće, a tražili su i da konkretne probleme u Jakuševcu iznese tamošnji predsjednik Mjesnog odbora Stjepan Hanžić, koji je bio prisutan na sjednici. Hanžić je iznio mišljenja svojih sumještana, koji smatraju kako bi bilo bolje da se trasa kanalizacije izmjesti, odnosno da umjesto posred ceste, ide po zelenim površinama. Također, istaknuo je kako je jedan dio kuća neće moći priključiti na kanalizaciju.

No, direktor Zagorskog vodovoda imao je ponovo isti odgovor: 'Za projekt su ishođene sve dozvole i kao takav je odobren i financiran sredstvima Europske unije i ne može se mijenjati. Stoga je ova rasprava zapravo besmislena.'

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako je održao sastanak s predsjednikom MO Jakuševec Stjepanom Hanžićem, na kojem se razgovaralo upravo o pitanju rješavanja problema priključaka, kao i rješavanja pitanja otpadnih voda u pojedinim dijelovima Jakuševca. – Prvi korak bit će izrada studije da vidimo što će struka reći, kako riješiti problem i dijelovima Zaboka koji neće biti obuhvaćeni aglomeracijom. Da li nekim minipročiščivačima ili kojim drugim rješenjima. Za izradu studije Grad će izdvojiti sredstva, a onda i za projekt rješavanja tog pitanja u zabočkim naseljima – pojasnio je Hanžek.

Unatoč tome, dio vijećnika i dalje je ostao nezadovoljan odgovorima, smatrajući kako bi se, ako bi struka odobrila, projekt trebao promijeniti, jer bi se promjenama stvorila veća korist za mještane Jakuševca.

Projekt Aglomeracije Zabok – Zlatar obuhvaća izgradnju 170 kilometara mreže, financiran je sredstvima Europske unije te bi, kako je rekao direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, trebao biti gotovo do kraja ove godine. Osim izgradnje kanalizacijske mreže i postavljanja kolektora, sa završetkom tih radova trebale bi se do kraja godine i urediti sve dionice cesta koje su raskopane tijekom radova, a velika većina ih je, rekao je Mihovilić, već sada asfaltirana.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook