Prethodni članak
Sljedeći članak

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI: ‘Uništavao sam sebe i obitelj, ni ne znajući što činim!’

U KZŽ sve se više snižava dob kada djeca dolaze prvi puta u kontakt s alkoholom, pa se tako spominje već i dob od 11 godina


- Rođen sam 1989., dolazim iz Slavonskog Broda. Rođen sam prije početka Domovinskog rata i umjesto igre s djecom, naokolo su padala granate što je uvelike utjecalo na moje odrastanje. Usprkos siromaštvu i teškom životu, roditelji su dali sve od sebe da me izvedu na pravi put. Bio sam jedan od najboljih učenika, sve do početka srednje škole. Prvi srednje završio sam s vrlo dobrim, a od drugog razreda sve kreće nizbrdo. Upao sam u loše društvo koje mi se tada činilo super… Česti izlasci, izostajanje s nastave, opijanje… oni su bili moja ulaznica u ovisnost. Na lijepe oči ili pukom srećom uspio sam zavriti srednju školu za geodetskog tehničara. Brzo sam se zaposlio, a plaća od 5000 kuna nije bila dovoljna za moj raspinički život, tako da s 20 godina odlazim u Njemačku. Unatoč tome što sam imao veću plaću i promijenio državu, najbitniju stvar nisam promijenio – nastavio sam s opijanjem, što je značilo da kakvu god plaću imao, ona nije bila dovoljna. S 27 godina se ženim, dobivam prekrasnog sina i dobru suprugu, s kojom na žalost kratko ostajem u braku zbog mog stila života. Tonuo sam sve dublje i dublje u ovisnost. Uništavao sam sebe i obitelj, ne znajući što činim. Ali, nikad nisam zaboravio na mog sina i on je jedan od razloga zašto sam potražio pomoć u zajednici. Slučajnim odabirom izabrao sam TZ Moji dani i sada s ponosom mogu reći hvala kući koja mi je otvorila oči i spasila život. Najteži period mi je bio nakon 2 mjeseca boravka kada sam konačno malo razbistrio glavu i shvatio koliko sma bili nanijeo obitelji i ljudima koji su me voljeli. Shvatio sam da je najvažnije podijeliti problem i ne držati ga u sebi – ispričao nam je svoju priču jedan od korisnika Terapijske zajednice ‘Moji dani u Đurmancu.

‘Moji dani’
Udruga za prevenciju ovisnosti, pomoć ovisniku i povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji 'Moji dani' osnovana je 2002., a iduće je godine s radom počela terapijska zajednica, smještena u općini Đurmanec. Smještajni kapacitet terapijske zajednice je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Do sada je kroz program prošlo više od 500 korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki. Trajanje programa je individualno, ali u prosjeku traje od 12-15 mjeseci, optimalno do 2 godine. Program psihosocijalne rehabilitacije provode educirane osobe- terapeuti operateri uz stručno osoblje- voditeljica terapijske zajednice Dijana Majkić Vukušić i socijalna radnica Nikolina Fišter. U terapijskoj zajednici trenutno je smješteno 20 muških korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki s područja cijele RH.


Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Kakvo je stanje u Krapinsko – zagorskoj županiji, vezano uz ovu problematiku, pitali smo Svetislava Joku, kliničkog psihologa Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo KZŽ. Egzaktnim brojevima o slučajevima ovisnosti o alkoholu kod odraslih i mladih Centar ne raspolaže, s obzirom da ne postoji registar ovisnika o alkoholu. No, u okviru savjetovališta Centra za prevenciju ovisnosti, primjetan je porast korisnika koji se javljaju zbog zlouporabe alkohola i kod uzrasta mladih, a također i kod odrasle populacije. - Uslijed pandemije koja je počela početkom 2020., sve je više korisnika koji se javljaju zbog problema iz područja mentalnog zdravlja, dominira anksiozno-depresivna simptomatika, koja može biti podloga i rizičan faktor za eksperimentiranje i zlouporabu sredstava ovisnosti – napominje Joka.


Programi prevencije
Centar radi na programima primarne, sekundarne i tercijarne prevencije. U sklopu primarne prevencije naglasak je stavljen na edukaciju stanovništva, zaštitu zdrave populacije, prepoznavanje i pozitivno usmjeravanje djece s rizičnim ponašanjem. Sekundarnom su obuhvaćene aktivnosti usmjerene na dijagnostiku konzumenata, ovisnika i njihovih obitelji, savjetodavni i psihoterapijski rad u savjetovalištu, provođenje mjera odvikavanja od bolesti ovisnosti i zaštitnih mjera obveznog liječenja od ovisnosti izrečenih od strane suda i odvjetništva. Kroz tercijarnu prevenciju pomaže se u ponovnom uključivanju ovisnika u zajednicu nakon uspješno završenog programa rehabilitacije te pruža podršku u apstinenciji. Svako od ova tri područja podrazumijeva širok spektar raznih poslova koji se razlikuju od slučaja do slučaja budući da svaka osoba u tretmanu Centra ima svoju specifičnu situaciju i potrebe nastale vezane uz nju.


Suradnja s institucijama
U okviru primarne prevencije ovisnosti provode se brojne radionice i predavanja za roditelje, djecu i mlade, učenike te cjelokupnu zajednicu s ciljem senzibiliziranja za problematiku ovisnosti. U okviru savjetovališta provodi se individualno i grupno savjetovanje te psihoterapija. Aktivna je suradnja s drugim institucijama i drugim akterima u prevenciji i liječenju bolesti ovisnosti i zaštiti mentalnog zdravlja, poput sudjelovanja u edukacijama za stručnjake na temu prevencije ovisnosti, tretmana i rada s mladima rizičnog ponašanja u organizaciji Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Ministarstva zdravstva te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zatim tretman zatvorenika - ovisnika o opojnim drogama za vrijeme uvjetnog otpusta u suradnji sa Upravom za zatvorski sustav. Tu je i organizacija županijskih sastanaka sudaca sa Centrom za prevenciju ovisnosti u suradnji sa općinskim, prekršajnim sudovima, općinskim državnim odvjetništvima i županijskim sudom u smjeru kvalitetnije suradnje i prihvata ovisnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela, organizacija okruglih stolova sa predstavnicima iz sustava socijalne skrbi, stručni sastanci na temu potrebe za posebnim izobrazbama za službenike koji provode tretman ovisnika u centrima za socijalnu skrb, trajna suradnja sa MUP-om, sa službenicima iz centara za socijalnu skrb, suradnja sa Centrom za socijalnu skrb Krapina-Podružnica Obiteljski Centar, suradnja s gradovima i općinama te Županijom u podizanju razine kvalitete na polju prevencije ovisnosti. Centar surađuje i sa Službom za školsku medicinu i HE službom ZZJZ KZŽ u preventivnim aktivnostima, Zajednicom klubova liječenih alkoholičara i Ministarstvom pravosuđa-Sektor za probaciju.


Najčešće u obiteljskom okruženju
- Na razini Hrvatske, prema zadnjim istraživanjima, spominje se dob od 13 god kada dijete prvi put dolazi u kontakt s alkoholom, najčešće u obiteljskom okruženju, kada im alkohol bude ponuđen od strane roditelja, rodbine ili prijatelja. U KZŽ smo zadnjim istraživanjima dobili podatke da se sve više snižava ta dob, pa se tako spominje već i dob od 11 godina kada djeca prvi put dolaze u kontakt s alkoholom. S polaskom u SŠ djeca krenu eksperimentirati s opojnim drogama, poglavito marihuanom. Mladima su droge jako dostupne, izdvajaju se marihuana, speed i ecstasy (MDMA). U KZŽ dominira eksperimentiranje djece s alkoholom te najviše marihuanom od psihoaktivnih supstanci. U usporedbi s ostatkom države, situacija u KZŽ je takva da nismo ni bolji ni lošiji od drugih županija, imamo manji broj opijatskih ovisnika, najviše dominira eksperimentiranje mladih s marihuanom te zlouporaba alkohola – zaključuje Joka.


'Strukturiran dan nužan je da bi ovisnici usvojili radne navike i naučili preuzeti odgovornosti'

Život u zajednici se odvija i funkcionira po pravilima. Radna terapija provodi se 8 sati dnevno, 4 sata u prijepodnevnim satima i 4 sata u poslijepodnevnim satima. Korisnici samostalno obavljaju sve poslove vezane uz održavanje prostora, čistoću, kuhanje, pranje veša, nabavku namirnica, čuvanje domaćih životinja. U zajednici svaki korisnik ima svoja zaduženja i odgovornosti te prema uloženom trudu i zaslugama napreduje u istima. Osim obavljanja radnih zadataka unutar terapijske zajednice, radna terapija podrazumijeva i pomoć lokalnom stanovništvu u obavljanju poljoprivrednih i sličnih poslova. - Ovakav, po pravilima strukturiran dan, nužan je kako bi ovisnici usvojili radne navike koje do sada nisu stekli, naučili preuzeti odgovornosti i izvršiti sve radne zadatke u cijelosti i zadanom roku – kažu u TZ. Trenutno provode projekte prevencije ovisnosti, koji su sufinancirani od strane KZŽ, Grada Krapine i Općine Đurmanec. Provode i trogodišnji projekt resocijalizacije ovisnika pod nazivom „Zaslužujem znanje“ koji je sufinanciran od strane Ministarstva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U sklopu projekta, korisnici se osposobljavaju za zanimanje viličar/rovokopač-utovarivač, što se odvija pri SŠ Bedekovčina - Obrazovanje odraslih, a školovanje za računalnog operatera i rukovatelja posebnim alatima provodi se u POU Krapina. U suradnji s HZZ – om, Područni ured Krapina, cilj je korisnike educirati o mjerama aktivne politike zapošljavanja te ih potaknuti na samozapošljavanje i zapošljavanje kroz socijalno poduzetništvo. Ove aktivnosti provode se u partnerstvu s GDCK Krapina, POU Krapina, SŠ Bedekovčina i HZZ - Područni ured Krapina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, osobito na cestama u Dalmaciji gdje je moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku. U priobalju puše jak vjetar. U Lici mjestimice pada snijeg. Mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program