Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Habijan potpisao ugovor: Vlada RH daje novac za završetak Aglomeracije


Foto: Rikard Jadan

Danas su ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković i direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić na vodospremi u Zaboku potpisali ugovor o nastavku sufinanciranja projekta 'Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar. Projekt je to koji je krenuo 2012. godine, a prije četiri godine krenulo je operativno izvođenje radova kada su provedeni natječaji. Rok za završetak aglomeracije bio je lipanj prošle godine.

Financijska konstrukcija

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić pojasnio je da je ukupna vrijednost projekta 80 milijuna eura, a ugovor potpisan u ponedjeljak vrijedan je 36 milijuna eura. - Većina mreže koja se gradi je nekih 170 kilometara, radimo dva uređaja od čega je jedan u Zlatar Bistrici, a drugi u Oroslavju. Trenutno smo u fazi, što se tiče kolektorske mreže i samih uređaja, na 75 posto vrijednosti ugovora. Ove godine u srpnju, kolovozu planiramo probni rad uređaja, a nakon godinu dana projekt bi trebao završiti nakon što dobijemo dozvolu. Čeka nas puno posla, a posebice će biti aktivno do kolovoza ove godine. To je nastavak ugovora koji smo imali. Do sada smo se sufinancirali preko Europskog fonda, ali je on s 31. prosincem 2023. on završio i preko njega se više ne možemo financirati – izjavio je Mihovilić i napomenuo kako zato financiranje nastavlja Vlada RH.

- Mi plaćamo svoj dio i nastavljamo projekt do kraja, neće se ništa zaustaviti i većina aglomeracija bi trebala uspješno biti završena ove godine. Produženje nije poskupilo radove, već inflacija koja se dogodila. Izvođačima će se morati platiti razlika u cijeni, ali sve je to ukalkulirano u ove troškove. Najviše smo vremena izgubili u dobivanju dozvola za uređaje i to nam najviše produžuje vrijeme trajanja projekta. Radove smo produžili za godinu dana, bit će vjerojatno još par mjeseci nakon toga, pa probni rad godinu dana, nakon toga uporabna dozvola, ali će većina radova biti gotova ove godine – najavio je Mihovilić.

Zaštita prirode i okoliša

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković rekao je da će dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda moći zbrinuti otpadne vode za više od 50 tisuća građana, što će značajno doprinijeti zaštiti okoliša. - Najbitnije je da će se priključiti 5875 objekata odnosno više od 16 tisuća građana na sustav odvodnje, koji tu mogućnost prije nisu imali. To znači bolje uvjete za kvalitetu života i čisti okoliš. Vlada RH također je dodala određena nova sredstva, 5,5 milijuna kuna na području Zabok, a 6 milijuna na području Krapine – poručio je Đuroković.

Ministar gospodarstva Damir Habijan iskoristio je priliku da kaže nekoliko riječi za to što su Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva i održivo razvoja, ali i Vlada Republike Hrvatske napravili po pitanju ulaganja u vodno gospodarstvo od 2016. do 2024. godine. Taj iznos iznosi 4,4 milijarde eura, od čega je u Krapinsko – zagorsku županiju uloženo 120,05 milijuna eura.

- Ovo potpisivanje ugovora jedan je od 38 projekata koje smo osvojili na sjednici Vlade i odlučili sufinancirati u 2024. godini. Jedan od njih je i projekt aglomeracije Zabok – Zlatar u vrijednosti od gotovo 80 milijuna eura. Kada govorimo o sredstvima iz EU fondova, osim što je bitno izboriti se za ta sredstva, još je bitnije da se iskoriste u cijelosti. Ako pogledamo operativni program konkurentnost i kohezija, u razdoblju od 2014. do 2020. godine, sa zadovoljstvom možemo reći da smo cijelu omotnicu od 950 milijuna eura iskoristili, a kada govorimo o Nacionalnom programu za oporavak i otpornost, možemo reći kako je u cijelosti ugovoreno milijardu i 24 milijuna eura. Ti iznosi odnose se samo na segment gospodarstva – poručio je Habijan pa zaključno poručio kako će Vlada, resorno ministarstvo i Hrvatske vode u suradnji sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave nastaviti ulagati u projekte vodnog gospodarstva koji doprinose zaštiti prirode i okoliša, a predstavljaju i doprinos demografskoj obnovi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook