Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Filipović: Dizel bi trebao pojeftiniti

  • davor filipović

    Foto: Pixsell


Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je za RTL Danas inflaciju, cijene te hoće li Vlada još intervenirati i gdje.

''Imamo najnižu stopu inflacije još od siječnja prošle godine. U rujnu smo imali peti paket mjera koje je donijela Vlada, a tu smo i ograničili trideset grupa proizvoda, upravo kako bi to naši građani osjetili. Sigurno ima onih naših građana koji teže žive i mi sve činimo kako bi im pomogli, a upravo 30 grupa proizvoda je jako veliki broj proizvoda. Trgovački lanci su išli sa sniženjima. Prema tome, kada pogledate brojke, raščlanite inflaciju, imate pad u kategoriji hrane i pića na mjesečnoj razini, a i u segmentu energije. Naši građani plaćaju drugu najnižu cijenu struje u cijeloj Europskoj uniji, plaćaju drugu najnižu cijenu plina u Europskoj uniji, a i cijene naftnih derivata kontinuirano ograničavamo kako bi i tu pomogli. Naša Vlada nema vremena za lupanje ili petljanje, kako to rade neki u Saboru, nego vučemo poteze kako bi našim građanima bilo što bolje.'' – rekao je Filipović.

''Mi smo, kada govorimo o plaći, napravili jedan veliki iskorak u odnosu na 2016. godinu medijalna plaća je sada prešla 1000 eura. Kontinuirano imamo rast prosječne plaće. A što se tiče nekog divljanja cijena, Vlada neće dozvoliti nikakvo divljanje cijena jer za to nema razloga.'' – kaže ministar, naglašavajući kako će Vlada poduzeti sve korake da zaštiti standard hrvatskih građana.

''Ja ne vidim da su nekakvi inputi porasli o kojima oni govore. A i općenito kada pogledate 2022. godinu, puno je onih koji su govorili da su inputi strašno narasli. Međutim, kada pogledate kako je većina tih poduzeća poslovala, svi su oni ostvarili puno bolje rezultate nego 2021. godine. A Vlada je reagirala na način da je zaštitila i njih od proizvođača - do trgovačkih lanaca do pekara. Svi su ti pekari imali povlaštenu cijenu struje. I u posljednjem paketu mjera oni su ostali obuhvaćeni.''

Filipović je upitan, hoće li Vlada intervenirati ako naraste cijena kruha i pekarskih proizvoda?

''Mi ćemo voditi računa kao što smo vodili računa cijelo ovo vrijeme, ako bude bilo kakvih poremećaja, Vlada će sigurno znati zaštititi svoje građane. Neovisno o kojoj se industriji radi, neovisno što pojedini poslovni subjekti budu radili, ako dođe do takve situacije... Ali za to nema potrebe.''

Ministar se osvrnuo i na cijene goriva

''Ako pogledate cijene kakve su bile na mediteranskom tržištu prošli tjedan i prva dva dana ovog tjedna, i da se danas utvrđuje cijena, cijena dizela bi pala za četiri centa, a cijena benzina bi ostala nepromijenjena. Za vidjeti je kako će biti trgovanje do kraja tjedna. Kako stvari stoje sada, ako ne bude nekakvih iznenadnih šokova, dizel bi trebao zasigurno pojeftiniti.'' – rekao je Filipović za RTL.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook