Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar: ‘Do 2027. i 2028. sve škole moraju imati kuhinje i blagovaonice’

  • fuchs

    Foto: Robert Anić/PIXSELL


Ministar obrazovanja Radovan Fuchs govorio je za RTL o prvom danu podjele besplatnih obroka u osnovnim školama u Hrvatskoj. Očekuje da će narednih dana sve biti u redu. “Do sada su osnivači škola vodili brigu o prehrani. Vlada je osigurala financijska sredstva za jedan obrok u školama. Svjesni smo da nemaju sve škole mogućnosti”, kaže ministar dodajući kako nema podataka da je previše škola bez obroka.

Upitan tko je odgovoran što djeca ne dobivaju obroke, ministar navodi da su to ravnatelji kao čelne osobe i koji su odgovorni za mjere koje se implementiraju. “Moram im zahvatili, Split i Rijeka posebice koji su preuzeli najveći dio tereta organizacije jer gradske uprave se nisu istaknule. Više od 90 posto obroka je riješeno”, objašnjava ministar.
Za one koji nisu omogućili tople obroke spremne su, kaže, sankcije. “Ministarstvo nije tu da organizira, odgovorni smo osigurati sredstva, spustili smo ih na osnivače koji to nisu imali”, kaže.

Ističe da topli obrok nije moguće osigurati u svim školama jer nema infrastrukture, a zbog toga, navodi, ulazimo u veliki raspis natječaja i dogradnju, rekonstrukciju škola. Novi je to, dodaje, natječaj, nije ga bilo prošle godine, tada su bili vrtići. “Do 2027. i 2028. sve škole moraju imati kuhinje i blagovaonice”, govori.
Država plaća 10 kn po danu, ali šnita kruha s paštetom i čaša čaja stoje puno manje, no ministar za RTL kaže da ne može procijeniti košta li to toliko.
Smatra kako meniji trebaju biti nutritivno dobri po pravilniku kojeg daje ministarstvo zdravstva. “Ukoliko neki nije do kraja mogu se požaliti. Roditelji školi, ako to nije u redu, onda osnivaču, a kad ni tu, onda je Ministarstvo”, zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook