Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Bačić u Krapini: 'Osigurat ćemo sredstva za obnovu kuća na klizištima'


Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u ponedjeljak je posjetio Krapinsko – zagorsku županiju.

U Krapini se sastao s gradonačelnikom Zoranom Gregurevićem i suradnicima, a nakon radnog sastanka, posjetio je u Škarićevom jednu od kuća koje su stradale od klizišta, nastalih početkom ljetnih mjeseci nakon obilnih oborina i poplava.

Gradonačelnik Gregurović zahvalio je Bačiću što se odazvao pozivu, kao i ministarstvu i Vladi na pomoći Krapinsko – zagorskoj županiji značajnim sredstvima iz Fonda solidarsnosti.

 – Naravno, uvijek nas nešto novo snađe i imamo neke nove probleme, stoga sam molio potpredsjednika Vlade da dođe, da ga upoznamo s dodatnim problemima koji su se pojavili nakon onih obilnih padalina početkom ljeta. Pojavila su se mnoga nova klizišta kako na javnoj infrastrukturi, nerazvrstanim cestama, ali i na privatnim i obiteljskim kućama. Proračuni JLS nisu dovoljno veliki da bi sami mogli ići u pomoć i rješavanje takvih problema, a s obzirom da se priprema i javni poziv od strane ministarstva upravo za takve objekte, htjeli smo više saznati o tome i možda apelirati i dati neke sugestije da to što prije krene – istaknuo je Gregurović.

Ministar Bačić napomenuo je da, što se Fonda solidarnosti tiče, na području KZŽ provodilla su se 152 projekta, čija  je ukupna vrijednost 154 milijuna eura.

- Jedan od tih projekata ćemo i danas posjetiti i obilježiti završetak radova na izgradnji Područne škole u Lazu Bistričkom, koji je također financiran sredstvima Fonda solidarsnoti.  U drugom dijelu su klizišta i rješavanje posljedica tih prirodnih nepogoda. Upoznao sam gradonačelnika i saborskog zastupnika s programom kojeg je pripremilo naše ministarstvo i koji bi ovih dana trebalo ići u javno savjetovanje. Program podrazumijeva pomoć u stambenom zbrinjavanju naših sugrađana čiji su stambeni objekti ugroženi ili oštećeni uslijed posljedica klizanja terena. Uvjeren sam da ćemo ga donijeti u idućih nekoliko mjeseci, možda već u ovoj godini – najavio je ministar.

Dodao je da će uskoro opet posjetiti Zagorje i sa županom i svim gradonačelnicima i načelnicima održati sastanak na kojem bi ih upoznali s tim programom. - Nastojat ćemo za taj sastanak pozvati i direktora Hrvatskih voda u čijoj nadležnosti jest najveći dio sanacija klizišta. Naše se ministarstvo prioritetno bavi stambenim zbrinjavanjem sugrađana koji žive u kućama uz klizišta, a sanacija klizišta je ipak interdisciplinaran projekt u kojem bi trebale sudjelovati Hrvatske vode, dijelom i Hrvatske ceste, a u svakom slučaju i Županija i JLS – rekao je Bačić.

Potpredsjednik Vlade napomenuo je kako je prije četiri godine donesen program kojim su sanirana ili se saniraju brojna klizišta u Hrvatskoj, pa tako i KZŽ. - Taj program treba nastaviti, ali obzirom na sve veću učestalost takvih pojava, mislim da ćemo morati napraviti sveobuhvatnije izmjene programa, kako bi mogli značajnija sredstva angažirati da bi se takva klizišta sanirala – rekao je Bačić.

Jedan od modela stambenog zbrinjavanja građana čiji su objekti stradali u potresima i koji žive u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima pored svojih kuća, je i nabavka  mobilnih visokoneregetskih kuća. -  Upravo na području ove županije izabrana su dva  izvođača koji će za potrebe privremenog stambenog zbrinjavanja naših sugrađana napraviti takve mobilne visokoenergetske kuće. Kada ćemo doći ovdje i održati sastanak, obići ćemo i te tvrtke koje su na javnoj nabavi dobile posao za izradu takvih kućica – najavio je Bačić.

Istaknuo je kako je program Fonda za klizišta u izradi. Odnosit će se na županije prve, druge i treće skupine indeksa razvijenosti, a nakon izrade programa, bit će objavljen javni poziv na koji će građani moći prijaviti svoje oštećene objekte na klizištima. – Nakon toga ćemo rješavati svaki pojedinačni slučaj. Već sada imamo u proračunu 8 milijuna eura osigurano za to, a nakon donošenja programa i nakon što uvidimo potrebe na području svake od županija, a ovisno o stanju objekata i zgrada koje se na klizištima nalaze, ćemo projicirati sredstva u državnom proračunu. Za svaki pojedini objekt napravit će se nalazi o stanju oštećenosti, nakon čega će se vidjeti hoće li se kuća obnavljati, graditi nova ili kupiti nova – rekao je ministar.

U kući koju je posjetio ministar živjela je peteročlana obitelj Bočkaj. Problemi su počeli krajem petog mjeseca, a velikim oborinama. Obzirom da kuća više nije bila za stanovanje, Sunčana se sa suprugom i 12 - godišnjim djetetom preselila njezinom bratu, dok su svekar i svekrva s drugim sinom, ostali živjeti u kućici pored, koju su preuredili za život.

Kuću i dalje održavaju i borave u njoj preko dana, ali ne i preko noći jer se, kažu, boje. - Ovo se dogodilo preko noći. Stradala je soba, kuhinja, kupaona, hodnik, a procjenu štete za sada nemamo – rekla je Suzana. Obitelj kaže kako se nada da će se kuća moći popraviti, a ako ne da će se napraviti zamjenska kuća. 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook