Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Bačić i župan Kolar postigli dogovor oko obnove od potresa u Zagorju

Ministar Branko Bačić stigao je danas u radni posjet Krapinsko - zagorskoj županiji


Foto: Elvis Lacković

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić stigao je u srijedu prijepodne u službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje je održao sastanak sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim i načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem. Nakon radnog sastanka ministar Bačić u društvu župana Kolara i marijabistričkog načelnika Miličkog, obišao je gradilište Područne škole u Lazu Bistričkom. Tamo se, naime, gradi nova zgrada škole, nakon što je stara zgrada srušena, budući da je bila oštećena u dva potresa.

Župan Željko Kolar nakon sastanka i obilaska gradilišta istaknuo je kako je vrlo zadovoljan rezultatima današnjeg sastanka s ministrom Bačićem.

-Želim pohvaliti izradu novog Zakona o obnovi, koji će smanjiti administraciju, skratiti procedure i omogućiti da konačno krenemo u obnovu s punim zamahom. Složili smo se da je obnova obiteljskih kuća, kao što je rekao i premijer Plenković, nestvarno spora, međutim isto tako moram reći da je u posljednjih nekoliko mjeseci na području Krapinsko – zagorske županije napravljen istinski iskorak.  Vi znate da sam ja mjesecima, neću reći godinama, govorio da neću govoriti o obnovi dok ona fizički ne počne na samom terenu. To se već u listopadu prošle godine konačno dogodilo. Na području Krapinsko – zagorske županije imamo četrnaest kuća koje su srušene, za desetak kuća je već odabran izvođač radova i one će biti srušene tijekom veljače i još imamo dvadesetak kuća koje bi sve trebale biti srušene do 01. svibnja. Ono što je za nas najvažnije, a još bitnije za ljude koji su stradali u potresu, jest to da će se do kraja veljače krenuti s izgradnjom prvih sedam zamjenskih kuća u Zagorju. Isto tako, izgradnja čak 80 posto zamjenskih kuća krenut će do kraja ove godine. To znači da bi do kraja ljeta, odnosno početka jeseni iduće godine, sve zamjenske kuće na području Krapinsko – zagorske županije trebale biti izgrađene. To je cilj koji smo si zadali, koji je realan i ostvariv, pogotovo što novi Zakon skraćuje proceduru – rekao je Kolar, dodavši kako vjeruje da ulazimo u novu eru obnove. -Danas smo dogovorili da se tih rokova držimo i s ministrom je dogovoreno da ćemo jednom mjesečno imati koordinaciju i vjerujem da ćemo svaki puta moći izaći van s konkretnim informacijama – zaključio je župan Kolar.

Ministar Bačić rekao je kako je upravo župan Željko Kolar bio jedna od prvih osoba koju je nazvao nakon što je u Hrvatskom saboru imenovan ministrom, kako bi dogovorio sastanak i obilazak potresom pogođenih dijelova Krapinsko – zagorske županije i ustanovio stanje na obnovi. – Sastanak je bio uspješan i mogu reći da se na području Krapinsko – zagorske županije radovi na javnoj infrastrukturi i javnim zgradama, financiranim iz Fonda solidarnosti, provode iznimno dobro. Činjenica je da će ova Županija, kako stvari stoje, u potpunosti iskoristiti odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti, a danas smo dogovorili kako ćemo odobriti i nove zahtjeve koje će Županija dostaviti ministarstvu, kako bismo još dodatno realizirali određene projekte koji su na sastanku najavljeni. Za istaknuti je da je riječ o čak 132 projekta koji se u Krapinsko – zagorskoj županiji realiziraju, a koje ćemo do 30. lipnja u cijelosti dovršiti. Među tim objektima je i ova područna škola u Lazu Bistričkom, koju smo danas obišli – rekao je ministar Bačić.

Kako je napomenuo, na današnjem je sastanku županu i načelnicima predstavio i novi Zakon o obnovi koji će u petak uputiti u Vladu, a koji bi se na saborskoj raspravi trebao naći već sredinom veljače. – Novim zakonom omogućavamo da se na principu obnove javnih zgrada, na principu nabave koju provodimo za obnovu svih tih objekata koji su oštećeni u potresu, isto tako tu uvrsti i javna infrastruktura, što je do sada bila otežavajuća okolnost. Prema riječima župana Kolara, njegovih suradnika, kao i gradonačelnika te načelnika, na taj način smo još dodatno skratili procedure. Kao što je rečeno, i dalje ćemo zajedno pratiti realizaciju obnove svih projekata iz Fonda solidarnosti, kako bismo sve što je planirano i realizirali. Što se tiče obnove obiteljskih kuća, s time nismo zadovoljni i zbog toga radimo novi zakon kako bismo proceduru i postupak obnove pojednostavnili i ubrzali te kako bismo procesom obnove privatnih kuća jednostavnije i lakše upravljali. U tom smislu je i ravnateljica Fonda dobila jasnu zadaću da do treće obljetnice zagrebačkog potresa trebamo krenuti s izgradnjom obiteljskih kuća na prostoru Krapinsko – zagorske županije. Do polovice svibnja srušit ćemo sve kuće koje su dobile crvene oznake i nakon toga krenuti u izgradnju zamjenskih kuća. To nam je cilj i to smo danas dogovorili – rekao je ministar Bačić.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook