Prethodni članak
Sljedeći članak

Milanović obrtnicima: 'Želim vam niske poreze i dobre zarade'

Predsjednik Milanović posjetio 15. obrtnički ulični sajam u Varaždinu


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u subotu je u pratnji gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja, zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića i predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Bajsa obišao 15. Obrtnički ulični sajam u Varaždinu. U obilasku štandova i izlagača na varaždinskom Korzu pridružile su mu se saborske zastupnice Barbara Antolić Vupora i Natalija Martinčević, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec i Općine Maruševec Mario Klapša, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Slađana Miočić.

Predsjednik Zoran Milanović pohvalio je rad varaždinskih obrtnika: „Želim vam niske poreze i dobre zarade. I da vrlo brzo dođe dan kada naši obrtnici i stručnjaci neće više imati razloga odlaziti preko granice, u Sloveniju i Austriju, jer će dobro zarađivati i biti u stanju isplatiti plaće i još zaraditi.“ – poručio je predsjednik prilikom otvaranja 15. Obrtničkog uličnog sajma.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako upravo obrtnici, koji su žila kucavica grada, na svojim leđima nose Varaždin i kako treba čuvati stare obrte te ih spasiti od izumiranja. „Danas mladi rijetko gdje mogu vidjeti stare zanate, a vi ulažete u to da se oni ne zaborave, da se naša djeca ne izgube u digitalnom dobu i modernom načinu života i da sačuvamo one temeljne ljudske vrijednosti. Zato je važno da uz sve lijepe stvari koje ste nam pripremili i želite nam pokazati, ovaj sajam ima i edukativan karakter, uz intenciju da podignemo svijest o važnosti deficitarnih strukovnih zanimanja i zainteresiramo što više mladih da upravo u tom segmentu nastave svoje školovanje i osiguramo opstojnost ovih zanata.“

Rekao je da je uloga političara i svih koji nose polugu vlasti da potiču i čuvaju obrtnike te da im budu potpora da se dalje razvijaju: „Uspjeli ste se oduprijeti i sačuvati od brojnih kriza i nedaća koje su vas zadesile, poglavito u proteklih nekoliko godina i opstali ste zahvaljujući svojem vrijednom i upornom radu, ali najviše zbog ljubavi koju gajite prema svojem zanatu. Ja vas vidim i smatram dodanom vrijednosti našem gradu, vi ste onaj završni štih koji čini Varaždin ovakvim kakav jest - grad kulturnih, marljivih i radišnih ljudi. Upravo zato pred vama osjećam poniznost i potrebu da učinimo sve što je potrebno kako bi nagradili vas koji opstajete, ulažete, zapošljavate nove ljude i kao što sam već spomenuo, nosite Varaždin na svojim leđima.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako ga veseli vidjeti i obići radove obrtnika prisjećajući se nekih starih vremena i djetinjstva te će im kao gradonačelnik Grada Varaždina biti podrška i u budućnosti: „Tu smo kao podrška za sve vaše aktivnosti i inicijative i konkretnim mjerama ćemo i dalje potpomagati vaše djelatnosti.“

Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin istaknuo je kako je snaga zajedništva obrtnika neprocjenjiva i u dobrim i lošim vremenima, u doba blagostanja i u doba krize, a upravo ovakve manifestacije, kao što je varaždinski Obrtnički ulični sajam svjedoče tome.

Obrtnici su na štandovima prezentirali i prodavali svoje radove, ručno izrađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke, domaće čajeve i sokove, ekološku kozmetiku i mnoštvo drugih proizvoda. Gostima su prezentirali kako se izrađuje platno tkalačkim stanom, kovač je s čekićem i nakovnjem izrađivao suvenire, frizerke i kozmetičarke promovirale su svoje djelatnosti, a Sekcija frizera i salona za uljepšavanje organizirala je i humanitarnu akciju od čega su prikupljena sredstva namijenjena Udruzi za autizam POGLED. Srednje škole predstavile su obrtničke i obrazovne programe kako bi mlade zainteresirale za obrtnička zanimanja. Uz bogatu ponudu na štandovima, organiziran je i atraktivni zabavni program uz nastup Centra tradicijske kulture Varaždin i Tamburaški sastav Taliri.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook