Prethodni članak
Sljedeći članak

Mikulec: 'Tih 365 dana predstavljalo je mukotrpan rad u kojem smo se trudili pokrenuti prema naprijed, prema pozitivnom i boljem sutra'

Povodom prve godine mandata na čelu Općine Zlatar Bistrica, načelnica Vesna Mikulec osvrnula se na proteklu godinu


Povodom prve godine dana mandata, načelnica Općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec obratila se svojim sumještanima, osvrćući se na proteklu godinu. - Tih 365 dana predstavljalo je mukotrpan rad u kojem smo se svim snagama trudili pokrenuti prema naprijed, prema pozitivnom i boljem sutra – kaže načelnica. Dodaje da se za uspješan napredak i realizaciju malih i velikih projekata mora imati na raspolaganju izdašan budžet. - Nažalost, to kod nas nije slučaj, ali snalazili smo se s onime što imamo. Dodatna kočnica naših projekata je VI. skupina razvijenosti gdje nismo uvijek u mogućnosti prijavljivati se na projekte za sufinanciranja iz nacionalnih ili europskih sredstava s obzirom da su financiranja često predviđena za jedinice lokalne samouprave svrstane do V. skupine razvijenosti – kaže načelnica.


Ostvareno
No, ipak su uspješno ostvareni brojni projekti. Izdvajamo rekonstrukciju i dogradnja Dječjeg vrtića ''Zlatni dani'', što predstavlja projekt ukupne vrijednosti 3.030.623,56 kuna. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske Unije, a u periodu proteklih godinu dana u navedeni projekt uloženo je 1.157.152,59 kuna. Tu je i izgradnja dječjeg igrališta u Lovrečanu, ukupne vrijednosti 380.000,00 koja je sufinancirana bespovratnim sredstvima EU, putem natječaja LAG-a ''Zeleni Bregi''. U projekt je u ovih godinu dana uloženo 93.236,52 kuna. Dovršena je energetska obnova Općinske zgrade, izvršena postava kućišta za prometnu kameru za kontrolu brzine, kupljena nekretnina u Ulici Vladimira Nazora u vrijednosti 220.294,27kuna. Pušten je u pogon WiFi4EU koji je financiran vaučerom u iznosu 15.000,00 EUR-a europskih sredstava., sigurani su besplatni udžbenici i radni materijal za učenike osnovne škole, osiguran je besplatni prijevoz učenika ili sufinanciranje prijevoza učenika, dodijeljene su stipendije, financiran je engleski jezik učenicima od prvog do trećeg razreda osnovne škole, osiguran nesmetan rada logopedskog kabineta za potrebe djece s područja općine. Financirana je školska kuhinja, dodijeljena sredstva OŠ Zlatar Bistrica za financiranje nagrada učenicima koji su svih osam godina školovanja prošli s odličnim uspjehom te sredstva za sufinanciranje nabave mreže za rukometno igralište, postavljen video nadzor na groblju u Lovrečanu, okrečen prostor mrtvačnice u Lovrečanu. Postavljena je zaštitna ograda ispred općinske zgrade, uređena je zelena površina ispred Općinske zgrade i zgrade PP Zlatar Bistrica, izvršena sanacija dijela krovišta na objektu Dječjeg vrtića „Zlatni dani“. Provedena je nabava novih božićnih ukrasa, dodijeljene pomoći obiteljima i kućanstvima, novačan pomoć za novorođenu djecu, naknade za ogrjec, financijsko i knjigovodstveno poslovanje vraćeno je u Općinu, izrađena nova web stranica općine. Izdvajana su sredstva za udruge, a ofromljene su i dvije manifestacije, Zlatarbistričko proljeće i Advent u Zlatar Bistrici. Općina je surađivala s PP Zlatar Bistrica na povećanju prometne sigurnosti, s Hrvatskim cestama u sklopu rješavanja prometne problematike na državnoj cesti DC 29. Zakođer, Općina je sklopila nagodbu sa poduzećem Gradex & co. iz Zaboka, u sudskom sporu koji traje od 2012. godine vezanim uz izgradnju nogostupa uz kolnik lokalne ceste Lovrečan – Zlatar. Nagodbom je odlučeno u koristi Općine.


U tijeku
Načelnica kaže kako su i brojni projekti u tijeku, poput izmještanja kolnog ulaza u školu iz Ulice Vladimira Nazora u Ulicu Mirka Buntaka koja će se prenamijeniti u jednosmjernu ulicu. Tu je i izgradnja dječjeg igrališta u Veleškovcu, za koje je u tijeku priprema postupka javne nabave. Općina se prijavila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem kojeg je ostvarila sufinanciranje nabave solarnih autobusna stajališta iz bespovratnih sredstava EU. U tu svrhu sklopljen je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je Općina ostvarila sufinanciranje u iznosu do 40% prihvatljivih troškova. U procesu je priprema postupka nabave. Općina se prijavila i na poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda, gdje je aplicirana nabava opreme za mrtvačnicu i komunalne opreme za uređenje i održavanje okoliša. - U procesu smo aplikacije na natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade koji financira projekte za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. U procesu je prijava na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u program ulaganja u zajednicu gdje je prijavitelj izravno Dječji vrtić, a Općina pruža podršku i pomoć te obrađuje prijavnu dokumentaciju za prijavu na natječaj kojim se namjerava nabaviti oprema za stari dio dječjeg vrtića, odnosno rashladni uređaji i oprema za kuhinju – dodaje načelnica. U pripremi je prijava i na natječaj MUP – a vezan uz sigurnost cestovnog prometa. Općina je u procesu osnivanja Turističke zajednice u suradnji s Gradom Zlatarom i susjednim općinama. U procesu je i uvođenje e-uredskog poslovanja u poslovanje Općine, kao i sanacija prilaznih stepenica i ulaza u Općinsku zgradu.

Planovi
Planova je mnogo. Izdvojit ćemo plan izgradnje ‘Dvorišča zagorskog purana’, obnovu starog dijela vrtića, uređenje i izgradnju igrališta u naselju Zlatar Bistrica, ispod školskog igrališta, postavljanje solarne klupe ispred Doma kulture, izgradnja spojne ceste između Selske ulice i Grančarske ulice, asfaltiranje i proširenje Agrogospodarske ulice, asfaltiranje nerazvrstane ceste u Erveniku (Petolasi), dogradnja polivalentne dvorane uz Dom kulture, uređenje društvenih domova u Lipovcu i Veleškovcu, uređenje prostora željezničke stanice, osnivanje Savjeta mladih te snivanje Gospodarskog savjeta. -I dalje je moja osobna misija da radimo na transformaciji općine u mjesto poželjno za život i doseljavanje koje čuva svoje prirodne i kulturne posebnosti, razvija turistički potencijal te unaprjeđuje kvalitetu života kroz poboljšavanje uvjeta rada, razvoj društvenih sadržaja i brigu o sumještanima od najranije do najstarije dobi. Neizmjerno hvala svima na povjerenju i podršci te se nadam da ćemo svi zajedno i dalje graditi našu Zlatar Bistricu u mjesto koje ima svijetlu budućnost – zaključuje načelnica. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook