Prethodni članak
Sljedeći članak

Mikulec Šimunec: 'Dođite na Tamburašku noć u Mače ovog vikenda, okrijepite dušu i tijelo!'

Na konferenciji za novinare u Maču danas je najavljena manifestacija Taburaška noć 2022.


Predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić podsjetio je na dugu tradiciju ove manifestacije.

– KUD smo osnovali prije 42 godine, a prva Tamburaška noć održana je pod Boltama. Kad je postalo pretijesno, manifestacije je preseljena na trg, sagrađena je fiksna pozornica. U najboljim danima ugostili smo preko 15 tamburaških sastava SZ Hrvatske, a znalo se okupiti nekoliko tisuća ljudi. Manifestacija je proširena na više dana i na druge sadržaje – rekao je Sedak Benčić. Sve je zastalo kada je došao rat, pa zadnje dvije godine epidemija, no današnji naraštaji opet podižu Tamburašku noć, a ove godine za Zlatnu tamburicu natjecat će se 5 sastava.

Predsjednica KUD – a Ljudevit Gaj Monika Sedak predstavila je program koji počinje u petak 8. srpnja i traje tri dana. - Započinjemo otvaranjem nogometnih turnira mjesnih odbora u suorganizaciji Općine Mače. Ispred Doma kulture održat će se koncert mačanskih mažoretkinja Alina i njihovih gošći iz Zlatar Bistrice 'Zaplešimo zajedno'. One će u defileu doći i do šatora gdje se odvija zabava, sve dočekuje Limena glazba DVD – a Mače koja će najaviti otvorenje uz kratki program, a u 21 sat počinje zabava uz Fiškale i Begine – rekla je Sedak.

Subota donosi šahovski turnir u Domu kulture od 16 sati, u suorganizaciji Šahovskog kluba ‘Gaj’ Mače, a u 17 sati je na redu glazbeno – kulinarsko pripetavanje ‘doMača kuhača’ u parku. Suorganizator je Ženska vokalna grupa „Kajda“, a uz neizostavnu pjesmu kotlić pripremaju: ŽVG Kajda, ŽVS Dora, ŽVS Fiola, ŽVS Kušlec, Klapa Kmeti, TZ Gaj Zaprešić. Stručnu ocjenu dat će Mario Srečić, Mario Krog, Tomislav Kožić i Dalibor Kašaj. U 19.30 je svečani mimohod KUD-ova, a u 20 sati proglašenje pobjednika. ‘A sad se bu tancale’ – susret KUD – ova u šatoru je u 20.15 sati, a nastupaju KUD Novi Golubovec, FS „Kolo“ Zagreb, TO KUD-a „Matija Gubec“ Gornja Stubica i KUD „Ljudevit Gaj“ Mače. Zabava slijedi od 21.30 uz AZ LIVE BEND I DJ JOSHKO.


Nedjelja donosi biciklijadu i igraonicu DND – a Mače u 17 sati, odnosno predavanje, registraciju vozila i vožnju na relaciji Mače - Sutinske Toplice u suorganizaciji DND – a Mače, Općine Mače i PU Zlatar Bistrica, a u 18. 30 pod šatorom počinje „Zlatna tamburica“ - natjecateljska smotra tamburaških sastava, gdje nastupaju Barajt band, Tamburaši bez pravila, Tamburaši za 5, TS Antique, TS Brajde. O pobjedniku će odlučivati žiri u sastavu Ana Čehulić, Danijel Rožanković, Nikola Šrajbek. Hohštapleri će zabavljati publiku od 20 sati, a u 22 je izvlačenje tombole. KUD je pripremio brojne vrijedne nagrade uz pomoć Županije, Općine i sponzora s područja Mača i šire.


Načelnica Mladenka Mikulec Šimunec rekla je da je nositelj manifestacije KUD, a u program su uključene gotovo sve udruge i mjesni odbori. - Mače je uvijek bilo dom vrijednih ljudi, marljivih udruga, nevjerojatne sloge i gostoprimstva. Moći ćete se u to uvjeriti ovaj vikend i cijelo ljeto u našem Ljetnom kutku kojeg su osmislile naše udruge. Općina Mače podupire rad svojih udruga s oko 300 tisuća kuna godišnje, a rezultati ovog ulaganja itekako su vidljivi. Uduge su nositelj kulturno, sportskog i društvenog života u Maču i neizmjerno ima zahvaljujem i obećajem i daljnju podršku. Hvala županu i KZŽ koji su prepoznali našu upornost i važnost financijske potpore ovoj manifestaciji – rekla je načelnica.

Župan Željko Kolar pohvalio je sjajni program Tamburaške noći. – Tamburaška noć ima dugu tradiciju i 80 – ih je bila jedna od kultnih manifestacija. Zadovoljstvo je da i KUD i Općina želi vratiti toj Tamburaškoj noći i natjecanju stari sjaj. Zbog epidemije se to malo prolongiralo, ali vjerujem da će već od iduće godine broj sastava biti puno veći i da će biti prestiž uopće doći do Mača i boriti se za tu prestižnu nagradu. Možda u dogovoru s Općinom i KUD – om promijenimo naziv, da to neće biti Zlatna tamburica nego brončana, jer radimo na jednom suveniru, prijelaznoj taburici s Dadom Ulamom i njegovom ljevaonicom u Kumrovcu, gdje bi se od sljedeće godine prve tri nagrade i prijelazna nagrada izlijevali u bronci. To bi bilo sponzorstvo KZŽ Tamburaškoj noći, KUD – u i Općini. Na inicijativu načelnice od iduće godine imamo jedan gostujući tamburaški sastav iz Slavonije pa ćemo širiti manifestaciju van područja KZŽ – rekao je Kolar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook