Prethodni članak
Sljedeći članak

Mikulec Šimunec: 'Dođite na Tamburašku noć u Mače ovog vikenda, okrijepite dušu i tijelo!'

Na konferenciji za novinare u Maču danas je najavljena manifestacija Taburaška noć 2022.


Predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić podsjetio je na dugu tradiciju ove manifestacije.

– KUD smo osnovali prije 42 godine, a prva Tamburaška noć održana je pod Boltama. Kad je postalo pretijesno, manifestacije je preseljena na trg, sagrađena je fiksna pozornica. U najboljim danima ugostili smo preko 15 tamburaških sastava SZ Hrvatske, a znalo se okupiti nekoliko tisuća ljudi. Manifestacija je proširena na više dana i na druge sadržaje – rekao je Sedak Benčić. Sve je zastalo kada je došao rat, pa zadnje dvije godine epidemija, no današnji naraštaji opet podižu Tamburašku noć, a ove godine za Zlatnu tamburicu natjecat će se 5 sastava.

Predsjednica KUD – a Ljudevit Gaj Monika Sedak predstavila je program koji počinje u petak 8. srpnja i traje tri dana. - Započinjemo otvaranjem nogometnih turnira mjesnih odbora u suorganizaciji Općine Mače. Ispred Doma kulture održat će se koncert mačanskih mažoretkinja Alina i njihovih gošći iz Zlatar Bistrice 'Zaplešimo zajedno'. One će u defileu doći i do šatora gdje se odvija zabava, sve dočekuje Limena glazba DVD – a Mače koja će najaviti otvorenje uz kratki program, a u 21 sat počinje zabava uz Fiškale i Begine – rekla je Sedak.

Subota donosi šahovski turnir u Domu kulture od 16 sati, u suorganizaciji Šahovskog kluba ‘Gaj’ Mače, a u 17 sati je na redu glazbeno – kulinarsko pripetavanje ‘doMača kuhača’ u parku. Suorganizator je Ženska vokalna grupa „Kajda“, a uz neizostavnu pjesmu kotlić pripremaju: ŽVG Kajda, ŽVS Dora, ŽVS Fiola, ŽVS Kušlec, Klapa Kmeti, TZ Gaj Zaprešić. Stručnu ocjenu dat će Mario Srečić, Mario Krog, Tomislav Kožić i Dalibor Kašaj. U 19.30 je svečani mimohod KUD-ova, a u 20 sati proglašenje pobjednika. ‘A sad se bu tancale’ – susret KUD – ova u šatoru je u 20.15 sati, a nastupaju KUD Novi Golubovec, FS „Kolo“ Zagreb, TO KUD-a „Matija Gubec“ Gornja Stubica i KUD „Ljudevit Gaj“ Mače. Zabava slijedi od 21.30 uz AZ LIVE BEND I DJ JOSHKO.


Nedjelja donosi biciklijadu i igraonicu DND – a Mače u 17 sati, odnosno predavanje, registraciju vozila i vožnju na relaciji Mače - Sutinske Toplice u suorganizaciji DND – a Mače, Općine Mače i PU Zlatar Bistrica, a u 18. 30 pod šatorom počinje „Zlatna tamburica“ - natjecateljska smotra tamburaških sastava, gdje nastupaju Barajt band, Tamburaši bez pravila, Tamburaši za 5, TS Antique, TS Brajde. O pobjedniku će odlučivati žiri u sastavu Ana Čehulić, Danijel Rožanković, Nikola Šrajbek. Hohštapleri će zabavljati publiku od 20 sati, a u 22 je izvlačenje tombole. KUD je pripremio brojne vrijedne nagrade uz pomoć Županije, Općine i sponzora s područja Mača i šire.


Načelnica Mladenka Mikulec Šimunec rekla je da je nositelj manifestacije KUD, a u program su uključene gotovo sve udruge i mjesni odbori. - Mače je uvijek bilo dom vrijednih ljudi, marljivih udruga, nevjerojatne sloge i gostoprimstva. Moći ćete se u to uvjeriti ovaj vikend i cijelo ljeto u našem Ljetnom kutku kojeg su osmislile naše udruge. Općina Mače podupire rad svojih udruga s oko 300 tisuća kuna godišnje, a rezultati ovog ulaganja itekako su vidljivi. Uduge su nositelj kulturno, sportskog i društvenog života u Maču i neizmjerno ima zahvaljujem i obećajem i daljnju podršku. Hvala županu i KZŽ koji su prepoznali našu upornost i važnost financijske potpore ovoj manifestaciji – rekla je načelnica.

Župan Željko Kolar pohvalio je sjajni program Tamburaške noći. – Tamburaška noć ima dugu tradiciju i 80 – ih je bila jedna od kultnih manifestacija. Zadovoljstvo je da i KUD i Općina želi vratiti toj Tamburaškoj noći i natjecanju stari sjaj. Zbog epidemije se to malo prolongiralo, ali vjerujem da će već od iduće godine broj sastava biti puno veći i da će biti prestiž uopće doći do Mača i boriti se za tu prestižnu nagradu. Možda u dogovoru s Općinom i KUD – om promijenimo naziv, da to neće biti Zlatna tamburica nego brončana, jer radimo na jednom suveniru, prijelaznoj taburici s Dadom Ulamom i njegovom ljevaonicom u Kumrovcu, gdje bi se od sljedeće godine prve tri nagrade i prijelazna nagrada izlijevali u bronci. To bi bilo sponzorstvo KZŽ Tamburaškoj noći, KUD – u i Općini. Na inicijativu načelnice od iduće godine imamo jedan gostujući tamburaški sastav iz Slavonije pa ćemo širiti manifestaciju van područja KZŽ – rekao je Kolar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program