Prethodni članak
Sljedeći članak

Međunarodni dan tolerancije: Svi smo mi različiti, a ta razlika nas obogaćuje

U svijetu se 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi. Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanju između kultura i pojedinaca


U svijetu se 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi. Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanju između kultura i pojedinaca, a što je ključno za suzbijanje diskriminacije u UNESCO-voj Deklaraciji o načelima tolerancije i istaknuto je kako tolerancija nije „podnošenje“ ili pasivno prihvaćanje drukčijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi.

Naglašava se kako nam je tolerancija moralna, ali i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom potreba da sve države trebaju osigurati jednakost postupanja.

Nepravde, nasilje, diskriminiranje i govor mržnje posljedice su netolerantnog ponašanja, a mogu se spriječiti edukacijom, preventivnih programa, senzibilizacijom i dobrom komunikacijom.

S ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima provodi preventivni program „Zajedno“ protiv govora mržnje, a kojeg je kao primjer dobre prakse prepoznala i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).
-Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije pozivamo vas na akciju da primjerima vlastitog tolerantnog ponašanja naše okružje učinimo boljim i time zdravijim i sigurnijim mjestom za život.

U nastavku predstavljamo vam naš odabir paketa preventivno-edukativnih mjera:
• Upoznajte se sa najnovijim ECRI zaključcima o implantaciji preporuka za RH
• Djeci i mladima i njihovim roditeljima predlažemo da se upoznaju s edukativnim interaktivnim sadržajem CARNET-a, te pogledaju video i riješe test kako bi doznali jesmo li osobno izloženi nekim stereotipima i predrasudama

I za kraj, u duhu današnjeg dana promicanja tolerancije, donosimo vam video kolaž pod nazivom „Oboji svijet bojama tolerancije" s infografikama Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita – kaže PU krapinsko – zagorska.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, osobito na cestama u Dalmaciji gdje je moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku. U priobalju puše jak vjetar. U Lici mjestimice pada snijeg. Mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program