Prethodni članak
Sljedeći članak

[MEĐU TOP 10] Zlatar među gradovima koji najviše izdvajaju za unapređenje kvalitete života

Prema analizi portala Gradonačelnik.hr, Grad Zlatar je među 10 gradova u Hrvatskoj koji najviše izdvajaju za unapređenje kvalitete života, odnosno za unapređenje stanovanja i zajednice


Kako navodi portal, riječ je o šest parametara u koje gradovi ulažu i koji smo analizirani – razvoj stanovanja, razvoj zajednice, opskrba vodom, ulična rasvjeta, istraživanje i razvoj stanovanja i komunalnih pogodnosti i ostali rashodi vezani za stanovanje i komunalne pogodnosti koji nisu drugdje svrstani. - Iz analize je vidljivo da je 2018. godina bila prijelomna u povučenom novcu iz EU i mogućnošću da se zato i više novaca usmjeri u radove kojima će se poboljšati kvaliteta života. U velikom broju gradova ta sredstva povećana za dva do tri puta. Među prvih deset, svrstali su se mali i srednji gradovi, koji se sve više trude prilagoditi infrastrukturu potrebama građana – piše Gradonačelnik.hr.

Gleda li se visina udjela u proračunu izdvojenog za usluge unapređenja stanovanja i zajednice u 2018. godini, listu gradova predvodi Pleternica, a slijede Vukovar, Čabar, Ludbreg, Vodnjan, Petrinja, Novigrad, Vrlika, Kutjevo i Zlatar.

U 2018. godini, koja je analizirana, Zlatar je uložio ukupno 5,8 milijuna kuna odnosno 36,77 % proračuna u ovu namjenu. - Svim projektima želimo poboljšati standarde za dobrobit građana. Grad je imao zastoj u ulaganju u infrastrukturu i ostale projekte zbog loše financijske situacije. Stabilizacijom i vraćanjem dugova, stekli smo uvjete za razvoj grada. Puno se radi, ali je još puno posla pred nama kako bi Grad privukao nove investicije i postao ugodno mjesto za život svih naših stanovnika – kaže gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Jednim dijelom navedena sredstva utrošena su na izrade projektne dokumentacije za različite investicije koje su sada u provedbi. Tako se je projektiralo uređenje Trga slobode u Zlataru, izgradnja NGA širokopojasne mreže, dječji vrtić, modernizacija sustava javne rasvjete, sanacija klizišta te uređenje sva 4 groblja.
Dio sredstava uložen je i u pilot projekt utvrđivanja neto korisne površine geodetskom izmjerom svih objekata na području dijela naselja Zlatar. Projektom je utvrđeno prosječno povećanje neto korisne površine za naplatu komunalne naknade u iznosu od 391 % te se nakon toga odlučilo provesti izmjeru cijelog područja Grada. Asfaltiralo se ukupno 7 nerazvrstanih cesta, značajniji projekt bilo je i uređenje Parka hrvatske mladeži. Uloženo je i u provedbu prometnog elaborata izmjene regulacije prometa u užem središtu grada, održavanje nerazvrstanih cesta, male komunalne akcije, održavanje i energiju za javnu rasvjetu, drugo tekuće održavanje javnih površina te socijalne potpore, navodi portal Gradonačelnik.hr.

U 2019. u usluge unapređenja uloženo je čak četiri milijuna kuna više sredstava. Značajniji projekti koji su se provodili su sanacija klizišta, uređenje dječjeg igrališta, modernizacija ulica, gradnja nogostupa u Belcu do osnovne škole, izgradnja nogostupa i kanalizacije u Varaždinskoj ulici, uređenje parka kod Galerije izvorne umjetnosti, energetska obnova sustava javne rasvjete i projektiranje dogradnje sustava javne rasvjete itd.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar; -Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Ma...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program