Prethodni članak
Sljedeći članak

[MEĐU TOP 10] Zlatar među gradovima koji najviše izdvajaju za unapređenje kvalitete života

Prema analizi portala Gradonačelnik.hr, Grad Zlatar je među 10 gradova u Hrvatskoj koji najviše izdvajaju za unapređenje kvalitete života, odnosno za unapređenje stanovanja i zajednice


Kako navodi portal, riječ je o šest parametara u koje gradovi ulažu i koji smo analizirani – razvoj stanovanja, razvoj zajednice, opskrba vodom, ulična rasvjeta, istraživanje i razvoj stanovanja i komunalnih pogodnosti i ostali rashodi vezani za stanovanje i komunalne pogodnosti koji nisu drugdje svrstani. - Iz analize je vidljivo da je 2018. godina bila prijelomna u povučenom novcu iz EU i mogućnošću da se zato i više novaca usmjeri u radove kojima će se poboljšati kvaliteta života. U velikom broju gradova ta sredstva povećana za dva do tri puta. Među prvih deset, svrstali su se mali i srednji gradovi, koji se sve više trude prilagoditi infrastrukturu potrebama građana – piše Gradonačelnik.hr.

Gleda li se visina udjela u proračunu izdvojenog za usluge unapređenja stanovanja i zajednice u 2018. godini, listu gradova predvodi Pleternica, a slijede Vukovar, Čabar, Ludbreg, Vodnjan, Petrinja, Novigrad, Vrlika, Kutjevo i Zlatar.

U 2018. godini, koja je analizirana, Zlatar je uložio ukupno 5,8 milijuna kuna odnosno 36,77 % proračuna u ovu namjenu. - Svim projektima želimo poboljšati standarde za dobrobit građana. Grad je imao zastoj u ulaganju u infrastrukturu i ostale projekte zbog loše financijske situacije. Stabilizacijom i vraćanjem dugova, stekli smo uvjete za razvoj grada. Puno se radi, ali je još puno posla pred nama kako bi Grad privukao nove investicije i postao ugodno mjesto za život svih naših stanovnika – kaže gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Jednim dijelom navedena sredstva utrošena su na izrade projektne dokumentacije za različite investicije koje su sada u provedbi. Tako se je projektiralo uređenje Trga slobode u Zlataru, izgradnja NGA širokopojasne mreže, dječji vrtić, modernizacija sustava javne rasvjete, sanacija klizišta te uređenje sva 4 groblja.
Dio sredstava uložen je i u pilot projekt utvrđivanja neto korisne površine geodetskom izmjerom svih objekata na području dijela naselja Zlatar. Projektom je utvrđeno prosječno povećanje neto korisne površine za naplatu komunalne naknade u iznosu od 391 % te se nakon toga odlučilo provesti izmjeru cijelog područja Grada. Asfaltiralo se ukupno 7 nerazvrstanih cesta, značajniji projekt bilo je i uređenje Parka hrvatske mladeži. Uloženo je i u provedbu prometnog elaborata izmjene regulacije prometa u užem središtu grada, održavanje nerazvrstanih cesta, male komunalne akcije, održavanje i energiju za javnu rasvjetu, drugo tekuće održavanje javnih površina te socijalne potpore, navodi portal Gradonačelnik.hr.

U 2019. u usluge unapređenja uloženo je čak četiri milijuna kuna više sredstava. Značajniji projekti koji su se provodili su sanacija klizišta, uređenje dječjeg igrališta, modernizacija ulica, gradnja nogostupa u Belcu do osnovne škole, izgradnja nogostupa i kanalizacije u Varaždinskoj ulici, uređenje parka kod Galerije izvorne umjetnosti, energetska obnova sustava javne rasvjete i projektiranje dogradnje sustava javne rasvjete itd.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook