Prethodni članak
Sljedeći članak

Medinske sestre prosvjeduju. Stigle ispred Ministarstva, još ih nitko nije primio!


Prosvjed medicinskih sestara i tehničara započeo je danas u 11 sati ispred Ministarstva zdravstva. Riječ je o mirnom okupljanju u organizaciji Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Upozoravaju na nedostatak djelatnika.

“Kronični je nedostatak medicinskih sestara, nekad ih se zove da dođu odraditi 2,3 sata samo da ne bi imale prekovremene. U Dubrovniku, npr. 375 sestara nedostaje. To sam jutros dobila informaciju. Medicinske sestre se školuju pet godina. Veliki problem je uredba o koeficijentima, bazična sestra ima manji koeficijent od nekoga tko se obrazuje tri godine, a ona se obrazuje pet godina. Puno je neriješenih pitanja po starom kolektivnom ugovoru”, poručila je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

“Ovdje smo zato što ne možemo pružiti pacijentima ono što treba. Tijekom kovida se osoblje izrabljivalo osoblje, a to se nastavilo, radimo iz dana u dan, iz noći u noć, kakvo je naše zdravstveno stanje i kako ćemo pružati pomoć pacijentima”, rekla je Brankica Grgurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara, javlja Zagreb.info.

Okupljeni su poručili kako ministra nema, kao niti državnog tajnika.

“Vjerojatno vijećaju tko će nas primiti i hoće li nas itko primiti? Što će biti, možda i štrajk i neke druge aktivnosti”, poručila je Prašnjak i dodala kako će dati rok i vidjeti kada će se krenuti u nove pregovore.

“Imamo 10 članova, sindikate liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja. Nismo zvali sve da dođu na prosvjed. Što se tiče liječnika, samih koeficijenata, liječnici su dobili puno više nego ostali zdravstveni radnici”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook