Prethodni članak
Sljedeći članak

'Međimurska popevka je dio našeg identiteta, ali i neiscrpna inspiracija kojoj želimo posvetiti poseban dan u godini'


Međimurska popevka, stoljetna je baština i nota identiteta upisana u srce svakog Međimurca i Međimurke, a kao tradicionalni oblik pjevanja ovog dijela Hrvatske, uvrštena je 2018. godine na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva. Bila je to kruna predanog rada mnogih znanih i neznanih ljudi koji su stvarajući, izvodeći i zapisujući popevke sačuvali ih od zaborava.

Međimurska županija ide dalje s promocijom velikog blaga te svojoj Skupštini upućuje inicijativu za proglašenjem Dana međimurske popevke, 28. studenoga – na datum upisa na listu UNESCO-a – o čemu će predstavnička vlast odlučivati na radnoj sjednici u travnju.

Povodom inicijative, te kampanje pod imenom Priča vrijedna svakog slova, pokrenute iz međimurske tvrtke za proizvodnju tjestenine Marodi, danas je u Županiji održana konferencija za novinare na kojoj je župan Matija Posavec naglasio da je inicijativa novi iskorak u njegovanju međimurske popevke: „Naša tradicija, povijest i kultura zrcale naš identitet kao najveću vrijednost zajednice, a međimurska popevka u tome ima centralno mjesto. Kada vidimo koliko se naših sugrađana i sugrađanki bave nekim oblikom amaterizma, koliko interesa javnosti izaziva svaka aktivnost našeg Muzeja i drugih institucija kulture te interpretacijskih centara, jasno je da smo na dobrom putu. Zato mi je iznimno drago što nam se pridružio i privatni sektor, gospodarstvenici koji u okviru svog poslovanja žele učiniti nešto za svoj kraj upravo u smislu promicanja vrijednosti o kojima sam govorio. Uistinu originalna ideja dolazi nam iz tvrtke Marodi, projekt koji promiče međimursku popevku i koji zdušno podržavamo“, rekao je župan dodavši: „Idemo još dalje, te će Međimurska županija svojoj Skupštini uputiti prijedlog za proglašenjem Dana međimurske popevke, 28. studenoga, kao izraz poštovanja prema činu UNESCO-a koji je naše blago uvrstio u najveće vrijednosti čovječanstva. Tada ćemo u svim školama i ustanovama kulture potaknuti organiziranje prigodnih sadržaja u čast međimurske popevke“ kaže župan Matija Posavec.

I ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan čestitala je tvrtki Marodi na originalnosti kampanje: „Njegujemo međimursku popevku i ona ima svoje počasno mjesto u Riznici Međimurja. Radimo na edukaciji, kao što smo dali svoj doprinos u procesu upisa popevke u Registar UNESCO-a. U vjeri da će Skupština prihvatiti inicijativu, mi već pripremamo program Mjeseca popevke, u studenome kada ćemo organizirati okrugli stol s referentnim predavačima, edukativno –likovni natječaj, popularna predavanja, te velike koncerte u Donjoj Dubravi i Čakovcu“, istaknula je Maša Hrustek Sobočan.

Predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač smatra da je inicijativa za proglašenjem Dana popevke iznimno vrijedna: „Zahvaljujem Međimurskoj županiji, koliko na ovoj inicijativi, toliko i na podršci koju nam kontinuirano pruža. Primjer tvrtke Marodi je također poseban jer širi promociju međimurske popevke u novim smjerovima, a kampanja je privukla i imena domaće glazbene scene koji joj daju čar, te su je podržali Zsa Zsa i Chriztel Renae Aceveda. Županov prijedlog da se 28. studenoga proglasi Danom međimurske popevke sjajan je izbor datuma i inicijativa koja će dati krila promociji naše popevke.“

O kampanji Priča vrijedna svakog slova i primjera kako se i u gospodarstvu njeguju atributi Međimurja, govorio je brend menadžer Antun Marodi: „Marodi je međimurska tvrtka i iznimna nam je čast i zadovoljstvo biti dio promocije naših vrijednosti. Kampanja Priča vrijedna svakog slova iznjedrila je knjige sa slovima pet popevki, izrađenih ručno, od tjestenine, u čemu su sudjelovali svi zaposlenici tvrtke. Izabrali smo popevke za koje smo smatrali da su najbliže ljudima“, pojasnio je Antun Marodi, dodavši da se tvrtka priključuje inicijativi Međimurske županije za proglašenjem Dana međimurske popevke, što su uvrstili kao konačni cilj svoje maštovite kampanje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook