Prethodni članak
Sljedeći članak

Dom za starije i nemoćne Čakovec uvodi suvremeni standard zdravih obroka


Nakon što je Županijska bolnica Čakovec, prva je u Hrvatskoj, ušla u sustav certificiranja standarda zdravih obroka (Healthy Meal Standard), prema ovom nadstandardu kreće i Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec, gdje su danas ugovor potpisali ravnateljica Suzana Belović i Branimir Spajić, direktor tvrtke Red Fork koja će provesti postupak certificiranja. Ugovor precizira uvjete implementacije ovog međunarodnog sustava upravljanja kategorijama prehrane, te ustanovama omogućava da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. Riječ je o međunarodnoj normi koja je nositelj zaštićenog jamstvenog žiga, obnovljivog svake tri godine.

„Novi koncept sigurno će biti kvalitetan, a nadam se da će obroci biti i ukusni, te da će nam takva prehrana priskrbiti još mnoge godine života u zdravlju“, vedro je otvorila konferenciju za medije ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Suzana Belović, dodavši da je riječ o dugotrajnom i zahtjevnom procesu implementacije ovog višeg standarda prehrane.

Župan Međimurske županije Matija Posavec je istaknuo da se u daljnji korak krenulo nakon dobrih iskustava u Županijskoj bolnici Čakovec s ovim načinom unaprjeđenja prehrane: „Dobra iskustva imamo na Odjelu ginekologije i porodništva gdje je ranije uveden novi standard prehrane. Zbog toga smo odlučili krenuti dalje i to upravo kod vas, naših umirovljenika. Vi ćete ocijeniti je li novi standard dobar i vrijedi li s njime ići dalje prema vrtićima i školama. To je naš doprinos uvjetima koje uživate u ovom Domu, među kojima prehrana sigurno zauzima najviše mjesto u prioritetima“, rekao je župan, dok je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglasila da unaprjeđenje prehrane neće utjecati na cijenu smještaja u Domu: „Jelovnici su vrlo zanimljivo koncipirani, a bazirani su na raznovrsnosti, što je temelj zdrave prehrane“, rekla je gradonačelnica, uz koju je potpisivanju ugovora prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.

Najvažnije smjernice u procesu certificiranja pojasnio je Branimir Spajić, direktor tvrtke Red Fork, koja će provesti prilagodbu:

„Dom za starije i nemoćne Čakovec prva je ustanova te vrste u Hrvatskoj koja ulazi u ovo certificiranje. Izradit ćemo analizu kompletnog prehrambenog sustava s identifikacijom rizika i prilika za poboljšanje, prilagoditi jelovnike zdravstvenim potrebama korisnika te ih uskladiti s normativima, uz edukaciju djelatnika,“ pojasnio je Branimir Spajić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook