Prethodni članak
Sljedeći članak

Medicinskoj sestri iz Ivanca prijeti bezuvjetni zatvor. Rodbini i prijateljima sređivala je lažne potvrde

Fotografija je ilustrativnog karaktera


Medicinskoj sestri (46) iz Ivanca prijeti čak 14 mjeseci bezuvjetnog zatvora jer je krivotovorila potvrde o cijepljenju za 18 prijatelja i rođaka. Tereti se da je od veljače do listopada predlani u Doma zdravlja u Ivancu, bez znanja liječnice, putem njezine personalizirane šifre kao liječnika-cjepitelja putem medicinskog programa Softmed, upisivala u medicinske cjepne kartone lažne podatke da su primili prvu i drugu dozu cjepiva protiv Covida, prenosi Danica.

Nakon toga je 18 osoba starosti od 24 do 57 godina, “na temelju tako neistinito upisanih podataka pribavljalo EU digitalne COVID potvrde u svrhu uporabe istih na mjestima gdje je njihovo predočavanje bilo obavezno”.

Kako se medicinskoj sestri na teret stavlja kazneno djelo u produljenom trajanju s većim brojem pojedinačnih radnji, tužitelji smatraju kako je predložena bezuvjetna kazna zatvora od godinu i dva mjeseca “razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja”.

Sestru i 18 suoptuženih tereti se da su počinili kaznena djela računalnog krivotvorenja. Za njezine prijatelje i rodbinu državno odvjetništvo traži po šest mjeseci uvjetnog zatvora.

“To će utjecati da osumnjičenici ubuduće ne čine kaznena djela, kao i da će takve kazne ujedno adekvatno djelovati i na ostvarenje generalne prevencije”, smatraju u varaždinskom državnom odvjetništvu.

Među 18 optuženih (svi s područja Ivanca) da su na temelju lažnih potvrda o cijepljenju krivotvorili digitalne Covid potvrde su brojne poznate osobe s tog područja: inženjeri, odgojiteljice u vrtiću, prosvjetarke, menadžerice, arhitekti, diplomirani ekonomisti, ali i prodavači, studenti, programeri.

Medicinsku sestru tijekom istrage najviše je teretio iskaz obiteljske liječnice “koja je navela kako nije bila prisutna cijepljenju 18 osumnjičenika, a cijepljenjima u svojoj ordinaciji uvijek je prisustvovala, dok je podatke unosila zajedno s medicinskom sestrom”.

“Osim toga, određena sporna cijepljenja upisana su za razdoblje od 1. srpnja do 13. studenog, iako se tada cijepljenja u mojoj ordinaciji uopće nisu provodila“, zaključila je liječnica.

Medicinska sestra i dalje je zaposlena, a navela je kako zarađuje oko 8000 kuna mjesečno. U optužnici se navodi kako se tim kaznenim djelima nije materijalno okoristila, odnosno nije primila nikakvu novčanu naknadu, piše Danica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook