Prethodni članak
Sljedeći članak

Masivan oblak krvave kiše putuje prema Hrvatskoj, doznajte kad točno stiže

Prašina je u subotu poslijepodne prekrila središnju Francusku, Švicarsku, južnu Njemačku i Austriju, piše portal Severeweather.eu


Zahvaljujući povoljnom smjeru vjetra i niskom tlaku, velika količina saharske prašine stigla je preko Sredozemnog mora u Europu, prenosi tportal.

Proteklih godina lovci na oluje često su registrirali ovu pojavu, poznatu i kao blatna ili krvava kiša, u obalnim područjima Hrvatske, no danas je zabilježena i u švicarskim Alpama, što je fotografe nadahnulo na snimanje fascinantnih fotografija pijeska pomiješanog sa snijegom

Prašina je u subotu poslijepodne prekrila središnju Francusku, Švicarsku, južnu Njemačku i Austriju, piše portal Severeweather.eu, najavljujući da će se nastaviti pomicati sjevernije, odnosno istočnije. Do nedjelje ujutro oblak s prašinom trebao bi stići do Beneluksa, Češke i Mađarske, a do kraja dana preko Italije trebala bi stići i u naše krajeve.

Upravo u nedjelju količina prašine u zraku trebala bi biti najintenzivnija, što će dodatno utjecati na ionako lošu kvalitetu zraka koja je u subotu zabilježena u Slavonskom Brodu, Kopačkom ritu te Kaštjunu kod Pule.

Kako je za tportal svojedobno objasnio Krešo Pandžić iz DHMZ-a, pojava nanosa saharskog pijeska u dijelove Europe događa se relativno često, nekad i više puta tijekom jedne godine.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook