Prethodni članak
Sljedeći članak

Markotić: 'Imamo tri dokazana mutanta virusa, najnoviji je iz Brazila'

Dokazala se sada i treća varijanta koja je krenula iz Brazila i puno se brže širi, kazala je Markotić


U tijeu je konferecija Nacionalnog stožera civilne zaštite. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike, rekla je da je cijeli svijet zabrinut zbog mutiranih varijanti virusa.

- Puno brže se širi, dokazala se sada i treća varijanta koja je krenula iz Brazila. Pojavila se u UK-u, a u trećem tjednu je broj inficiranih bio već preko 50 posto. Najnovija varijanta iz Brazila, vjeruje se da su to dodatne promjene u odnosu na UK i Južnu Afriku. Vjeruje se da bi taj virus mogao dijelom izbjeći antitijelima, a moglo bi imati i utjecaj na serološka testiranja. Ono što se zna i čini - soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike. No, povećani broj oboljelih čini pritisak na zdravstveni sustav, no povisuje se smrtnost onih koji su već teško bolesni - rekla je Markotić i dodala je da situaciju treba pozorno pratiti.

-S novim varijantama smo na početku kao prije godinu dana kada nismo puno znali. Nadamo se da će način cijepiva biti dobar i s novim varijantama, ali će oprez i dalje biti potreban. Mjere distance, zaštite, maske, su jako važne u sprječavanju širenja novih varijanti - pojasnila je Markotić o čemu se razgovara na razini Europske komisije, prenosi  Vijesti.hr.

Popuštanje mjera

Ministar Davor Božinović odgovorio je da je najavljen sastanak oko mjerama u nedjelju te da ne može reći ništa više od toga.  S epidemiološke strane, Capak je rekao da je situacija puno povoljnija, ali da je tu i prijeteći dolazak novih sojeva virusa te situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je situacija još uvijek takva da je dosta ljudi na terenu. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook