Prethodni članak
Sljedeći članak

MARKO KOS: 'To je rasteretna cesta, ona koja ubrzava promet i spaja Sveti Križ s Krapinom'

Prošli smo najzahtjevniji dio gradnje spojne ceste Zabok – Krapina, 4,8 kilometara kroz Sveti Križ Začretje, ima čak šest raskrižja, dva mosta, a korito rijeke Krapinice dijelom je izmješteno


Dugoočekivana spojna cesta između Krapine i Zaboka sada se gradi na najzahtjevnijem dijelu, na području općine Sveti Križ Začretje. Inače ukupne dužine 13,1 km, nakon izgrađenih oko šest kilometara, sada se radi najzahtjevnija dionica u drugoj fazi dužine 4,82 kilometara. Radovi druge faze vrijede 57,4 milijuna kuna, gradnja je počela u kolovozu prošle i trebala bi biti završena u kolovozu sljedeće godine. Koliko je zahtjevna ta dionica govori i podatak da će na tom dijelu biti dva mosta, čak šest raskrižja, a osim što je izmještan plinovod, izmješteno je i 940 metara korita rijeke Krapinice.

Otvara i potencijalne lokacije za gradnju

 


Neki ovu prometnicu zovu spojna, neki brza cesta, a za načelnika Općine Sveti Križ Začretje Marka Kosa to je: 'Rasteretna cesta za naselja Švaljkovec, Dukovec i Galovec, cesta koja ubrzava promet i koja spaja Sveti Križ Začretje s Krapinom'. Načelnik Kos ističe i da je bitna karakteristika te ceste što, osim što spaja ova tri naselja, otvara i niz novih lokacija potencijalnih za gradnju jer je dio Dukovca kompletna građevinska zona. - Ova dionica daje jednu veliku mogućnost daljnjeg razvoja Svetog Križa Začretja, što znači da je investicija u svakom smislu dobro došla. Ima jako puno prednosti i nekoliko manjkavosti, ali je ona, kao takva, za nas uvijek dobro došla jer znači novi napredak, neke nove mogućnosti. Osim brže komunikacije rasti će i cijene zemljišta, povećava se i kvaliteta građevinskog zemljišta. Naime, samom realizacijom ceste regulirani su i određeni dijelovi vodotoka Krapinice, a time su zapravo regulirana plavna područja. Samim koridorom probijene su određene dionice, vodotok je izmješten i Krapinica izregulirana što znači da uslijed velikih oborina ne bi smjelo više dolaziti do plavljenja okolnih površina koje su u velikom dijelu i građevinske parcele. Kad se završi dionica ostaje na nama da stvorimo neke daljnje staze i za bicikliste i za pješake, i naravno, da za sve građane napravimo tako da svima bude bolje – kaže načelnik Marko Kos.


Očekivao se viši standard, ali je značenje neupitno


Na pitanje koliko su jedinice lokalne samouprave zapravo imale utjecaja na sam projekt rekao nam je da je on nažalost bio dosta mali. – Cesta je projektirana duži niz godina i najžalosnije je što nikad nitko nije vjerovao da će se i realizirati – kaže načelnik Kos. To je velika šteta jer unatoč velikom značaju ove ceste postoji i mala zamjerka. - Ne znam kakvi su standardi, ali za današnja očekivanja je sigurno po projektiranju malo zastarjela, jer bi mi svi priželjkivali na raskrižjima kružne tokove, znači jednu kvalitetu iznad projektirane kvalitete – mišljenja je načelnik Kos ističući kako to ne umanjuje značenje ceste.

- Jedan dio raskrižja se spaja direktno s poljoprivrednim česticama i izgrađena je cesta koja zamjenjuje nerazvrstanu cestu koja je išla uz Krapinicu za dio naselja Dukovec. Njome se spojio taj dio Dukovca, približava se srednjem Dukovcu, Naselje Zubići se približava središnjem dijelu naselja i napravljena je nova komunikacijska cesta koja je korak iznad od onog što su ovdašnji mještani imali prije – objasnio je načelnik Kos. Ta cesta, dužine oko 350 metara kompletno je izgrađena nova i ovih je dana asfaltirana. To je bio također jedan od nedostataka zbog čega je Općina Sveti Križ Začretje slala izvođaču i investitoru primjedbe što je na kraju prihvaćeno i cesta je izgrađena. Kad je riječ o neadekvatnim raskrižjima, najveći problem je kod Ulice Marije Jurić Zagorke i kod nadvožnjaka u Ciglenici Zagorskoj koja su opasna za pješake i školsku djecu. Osim što su primjedbe slane investitoru, Općina je i sama krenula u pripreme za izgradnju dva autobusna stajališta, po jedno na tim mjestima prije same točke započetih radova, a radi sigurnosti školaraca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri, ili vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura ponegdje je moguća poledica. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Vozačima savjetujemo da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama te održavaj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program