Prethodni članak
Sljedeći članak

Marko Kos: 'Dogradit ćemo dječji vrtić, izgraditi sportsku dvoranu i preurediti trg'

INTERVJU – Uoči sutrašnjeg Dana općine Sveti Križ Začretje, 14. rujna, razgovarali smo s načelnikom Markom Kosom


ZL: Kad se osvrćemo na proteklu godinu u Svetom Križu Začretju, ono što je najsvježije, jest nedavno održan Tjedan zabave, kulture i sporta, popularni, 'Prvi glas Zagorja'. Kakvi su vaši dojmovi?

Kos: Sada, kada su se oni prvotni dojmovi slegli, moram reći da je manifestacija po komentarima i ocjeni posjetitelja, opravdala sva naša očekivanja. Danas u masi festivala, naš cilj nije niz koncerata koji robuju masovnosti, već kreiranje sadržaja koji su iznad prosjeka  i prikladni za sve generacije. Sadržaji su bili raznoliki i svatko je mogao naći neko događanje koje odgovara njegovom interesu. Tjedan je obilovao nizom kulturnih, sportskih i zabavnih događanja  koji su bili organizirani na nizu različitih lokacija. Kad smo kod lokacija, dobrim se pokazala ona na „Banovini“ gdje su se, između ostalog, organizirale projekcije filmova.  Moram priznati da nas je ugodno iznenadio iznimno velik broj posjetitelja čitavog tjedna, koji je završio spektakularnim koncertom „Parnog valjka“, koji je opravdao sva očekivanja i popunio svetokriški Trg do posljednjeg mjesta. Koristim priliku da zahvalim svim sudionicima na njihovom doprinosu u organizaciji manifestacije. 

ZL: Još prije Festivala dovršili ste velik posao obnove financiran iz Fonda solidarnosti EU? Što se sve odradilo u tom procesu?

Kos: U sklopu dostupnih mjera iz Fonda solidarnosti EU realizirali smo četiri investicije: sanaciju klizišta u Kotaricama, sanaciju dvije ceste: jedne u Ciglenici Zagorskoj i jedne u Brezovi, a  izvršena je i  sanacija krovišta zgrade nekadašnjih staja i gospodarskog dijela vlastelinstva Sveti Križ Začretje, odnosno kako ju lokalno stanovništvo zove „Banovina“.  Uz navedeno, povukli smo i financijska sredstva za pokriće nastalih troškova koji su već bili plaćeni iz općinskog proračuna. Kad zbrojimo sve vrijednosti projekata dolazimo do iznosa od 1.078.088,34 EUR. U odnosu na vrijednost našeg proračuna ovo je iznimno značajan iznos pomoću kojeg se unaprijedila komunalna infrastruktura na našem području.

ZL: Kad smo kod komunalne infrastrukture, puno ulažete i u nerazvrstane ceste. Što je po tom pitanju odrađeno, a što je u planu za naredno razdoblje.

Kos: Od investicija  u nerazvrstane ceste po vrijednosti se ističu dvije: asfaltiranje 17 dionica nerazvrstanih cesta te rekonstrukcija ceste i izgradnja nogostupa na ŽC 2162 u naselju Sekirišće. Radovi na asfaltiranju nerazvrstanih cesta su u punom jeku, a njihova ugovorena vrijednost iznosi  254.223,00 eur. Što se tiče odvodnje, postupak javne nabave je pri samom kraju i slijedi potpisivanje ugovora u vrijednosti 318.552,50 EUR s PDV-om. Ova investicija je od iznimnog značaja za samo mjesto Sekirišće budući da će se konačno riješiti dugogodišnji problem odvodnje kao i omogućiti sigurno prometovanje dijelom naselja u kojem se zahvat izvodi. Za predmetno mjesto važan je i projekt izgradnje igrališta koje će se urediti na zemljištu uz područnu školu.

ZL: Osim asfaltiranja i ulaganja u komunalnu strukturu, koji su to još važni projekti realizirani ili čija je realizacija u tijeku ili u pripremi? Koje biste posebno istaknuli?

Kos: Kao što sam već spomenuo, ove godine u planu je realizacija projekta izgradnje igrališta u Sekirišću. Ono će se urediti uz postojeću područnu školu tako da bude dostupno učenicima škole, ali i svim mještanima naselja. Igralište će biti kombinacija prostora s interaktivnim dječjim spravama, asfaltiranog prostora za dječju kreativnu igru te uređenog okoliša u dijelu obloženog travnim betonskim opločnicima. Ugovorena vrijednost radova iznosi 114.996,80 EUR s PDV-om, a dijelom se financira sredstvima EU. Uz sve ostale investicije u komunalnu infrastrukturu za istaknuti je rekonstrukcija javne rasvjete u Svetom Križu Začretju. Projektom je predviđena zamjena ukupno 49 rasvjetna tijela  i dio stupova javne rasvjete na Trgu hrvatske kraljice Jelene, Aleji Lavoslava Vukelića, Trgu Julija Lembergera, Ulici Oskara Wolfa, Ulici Antuna Polanščaka te u Školskoj ulici. Ugovorena vrijednost radova iznosi 81.000,00 EUR.,  a radovi će se financirati uz financijsku pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Nakon što je saniran dio krovišta na  zgradi „Banovina“, krenulo se s radovima na sanaciji temelja  dijela zgrade. U sklopu radova čija ugovorena vrijednost iznosi  80.880,00 EUR s PDV-om sanirani su i ojačani temelji te uređen dio  odvodnje uz zgrade. Radovi su pred samim krajem, a isti su izvedeni s ciljem osiguravanja stabilnosti zgrade u zoni gdje se uređuje novo dječje igralište. Naime, u sklopu uređenja okoliša oko samog objekta uređuje se novo dječje igralište koje će se opremiti kombiniranim spravama za igru. Podloga će se urediti na način da će se ugraditi antitraumatska lijevana podloga izrađena od gumenog granulata i poliuretanskog veziva. Sami građevinski radovi su pri kraju, slijedi izrada podloge i postavljanje spravi.   Ovo su samo neke od  investicija koje su u tijeku, a ističu se prema vrijednostima sklopljenih ugovora. 

ZL: Jedna od stvari koje ste već ranije najavili je nužnost proširenja dječjeg vrtića. U kojoj je trenutno fazi ta priča?

Kos: Da podsjetimo, projektom dogradnje vrtića planira se dogradnja dvije nove jedinice čime će se osigurati dodatna mjesta za smještaj djece u vrtić. Postupak javne nabave za dogradnju vrtića je pred samim krajem i slijedi potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem koji je za izvođenje radova dao ponudu u iznosu od 888.745,16 EUR s PDV-om.  Po potpisu ugovora slijedi uvođenje izvođača u posao i početak radova.  Planirani rok završetka radova je 10 mjeseci od uvođenja izvođača u posao tako da, ukoliko će sve ići po planu, sljedeće godine upisat ćemo  dodatan broj djece koja će se smjestiti u prošireni dio vrtića. Nedostatak kapaciteta za smještaj djece velik je problem s kojim se u zadnje vrijeme suočavanju svi gradovi i općine.  S ciljem rješavanja ovog problema mi kao jedinica lokalne samouprave provodimo niz mjera:  od sufinanciranja boravka djece u obrtima za čuvanje djece i drugim vrtićima do poticaja za otvaranje novih obrta i unaprjeđenje poslovanja postojećih.

 

ZL: Koji su to još projekti koje biste voljeli odraditi u idućih godinu dana, odnosno, do Dana općine 2024. godine?

Kos:  Želja je mnogo, ali su, nažalost, dostupna financijska sredstva kao i uvijek ograničavajući faktor u njihovom ostvarenju. Unatoč izazovima, planiramo nove investicije za buduća razdoblja. Jedna od najvećih je rekonstrukcija osnovne škole i izgradnja sportske dvorane. U zajedničkoj suradnji Krapinsko-zagorske županije, Osnovne škole i Općine intenzivno se radi na pripremi projektne dokumentacije i prijavi projekta za financiranje sredstvima EU. Ovo je iznimno financijski, ali i razvojno vrijedan projekt za našu sredinu koji će uvelike doprinijeti unaprjeđenju školstva, ali i sporta te ostalih kulturnih aktivnosti na našem području budući da će se u prostorima dvorane moći odvijati razni sadržaji. Drugi cilj koji planiramo ostvariti je revitalizacija prostora „Banovine“. Ovo je iznimno vrijedan povijesni dio naše sredine koji se planira staviti u funkciju na način da jednog dana postane urbano središte koje će u samom središtu Svetog Križa Začretja građanima omogućiti da provedu vrijeme u prirodi, unutar starih građevina i uz nove gospodarske, turističke, kulturne i umjetničke sadržaje. Svetokriški trg  jedan je od najljepših u Zagorju, upravo zbog očuvane stare povijesne jezgre. Jedan od ciljeva u narednom razdoblju je njegova obnova i revitalizacija na način da se prometno rastereti i uredi kao pješačka zona. Izgrađeno  parkiralište unutar „Banovine“ jedan je od prvih koraka u ostvarenju ovog cilja. No, sama cjelokupna obnova Trga puno je kompleksniji projekt koji zahtijeva suradnju između svih vlasnika parcela na Trgu i samoj zoni oko Trga, ali i iznimno velika financijska sredstva. U tom smislu razvijaju se idejna rješenja i vrše pripremne aktivnosti za realizaciju ove investicije.

ZL: I za kraj, koja je vaša poruka Svetkorišćankama i Svetokrišćanima uz Dan općine?

Kos: Koristim priliku da zahvalim svim Svetokrišćankama i Svetokrišćanima, ali i svima koji se tako osjećaju na njihovom doprinosu da se kroz zajednička zalaganja nas kao javne uprave, građana i poduzetnika naša sredina razvija na način da život u njoj postaje kvalitetniji i ugodniji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook