Prethodni članak
Sljedeći članak

MARKO KOS: Ako nema sredstva za javne investicije, mi ćemo poticati privatne

Odlučili smo potaknuti i druge subjekte s područja općine da nastave dobru praksu obrta za čuvanje Točkica koji djeluje na području općine – naglasio je svetokriški načelnik


Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za subjekte koji obavljaju djelatnost predškolskog odgoja. Odluka je to koja nije česta u jedinicama lokalne samouprave pa smo načelnika pitali zašto je odlučio donijeti takvu odluku.

Odbijenica za vrtić

- Iznimno razočarani zaprimljenom odbijenicom za financiranje projekta izgradnje novog dječjeg vrtića kojeg smo 2017. prijavili na natječaj za dodjelu potpore EU uz obrazloženje da nema dovoljno sredstava za financiranje, odlučili smo se realizirati ovu mjeru potpore. Rekli smo sami sebi - Ako nema sredstava za javne investicije – mi ćemo poticati privatne! – rekao je načelnik Kos. Istaknuo je kako ih je na sve ponukala i dobra praksa obrta za čuvanje djece 'Točkica' vlasnice Tatjane Belanović koji uspješno posluje i uz sufinanciranje Općine Sveti Križ Začretje osigurava smještaj za dvanaestoro djece s područja Općine Sveti Križ Začretje. - Odlučili smo potaknuti i druge subjekte s područja općine da nastave ovu praksu te na taj način osigurati dodatne kapacitete za smještaj djece predškolske dobi – naglasio je svetokriški načelnik.

Natječaj otvoren do kraja godine

Naime, obzirom da Ustrojstvena jedinica dječjeg vrtića koja djeluje u sklopu Osnovne škole Sveti Križ Začretje nema kapacitet za zbrinjavanje sve predškolske djece, djeca s područja Općine zbrinjavaju se u ostalim privatnim i javnim vrtićima van našeg područja uz sufinanciranje Općine u iznosu od 50 % troškova smještaja djece. Općina financira smještaj djece i u postojećem obrtu za čuvanje za djece na način da plaća troškove u iznosu od 1.000 kuna za jedno dijete, a 1.200 kuna za drugo dijete iz iste obitelji. Ukupno se iz proračuna Općine za financiranje svih dječjih vrtića izdvaja 1.600.000 kuna – dodao je Kos. Prema uvjetima javnog poziva pravne i fizičke osobe koje su pokrenule obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja ili jE već obavljaju mogu ostvariti financijsku potporu u iznosu od 2.000 kuna po novoupisanom djetetu koje ima prebivalište na području općine. Maksimalan iznos potpore po jednom subjektu iznosi 25.000 kuna. Poziv je otvoren do kraja godine, a svi detalji mogu se vidjeti na web stranici Općine Sveti Križ Začretje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook