Prethodni članak
Sljedeći članak

MARIJANA ŽUPANIĆ BENIĆ: 'Volim izrađivati marionete ili lutke na koncima, one djeluju poetski'

Marijana Županić Benić rodom iz Tuhlja, docentica je na katedri umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno kreatorica lutaka i pedagog koji se bavi umjetničkim područjem


Marijana Županić Benić rodom iz Tuhlja, docentica je na katedri umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno je kreatorica lutaka i pedagog koji se bavi umjetničkim područjem. Osnovnu školu pohađala je u Tuhlju, a Opću gimnaziju u Zaboku. Na Učiteljskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je Predškolski odgoj 1999. te razrednu nastavu i likovnu kulturu 2004. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2017. Umjetničkim radom počela se baviti 1998., kao članica studentskog ansambla u ZeKaeMu. Na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu počela je raditi od 2006. kao vanjska suradnica, a od 2013. u stalnom je radnom odnosu i izvodi nastavu iz kolegija Metodika likovne kulture i Prostorno plastičko oblikovanje i Vizualno oblikovanje lutkarske predstave. Ujedno je i voditeljica izvanrednog studija Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Izlagala je radove na 12 samostalnih te na brojnim međunarodnim i skupnim izložbama.

Kombinacija materijala

– Lutkarstvom sam se počela baviti prije više od 20 godina kad sam se kao studentica druge godine priključila studentskom ansamblu „Fasade“ koji je u to vrijeme djelovalo unutar Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih. Polazila sam različite umjetničke radionice, tečajeve, usavršavanja iz područja lutkarstva kod mnogih svjetski poznatih lutkara, ali i iz područja plesa i dramskog stvaralaštva te sam i dobila dvije stipendije upravo za usavršavanje u području lutkarstva u Pragu. Ujedno sam mogo putovala i sudjelovala kao članica grupe „Fasade“ na brojnim međunarodnim lutkarskim festivalima što je sve doprinijelo mom profesionalnom razvoju kao umjetnice – kreatorice lutaka i umjetničkog pedagoga – ispričala nam je Marijana o svojim lutkarskim počecima. U izradi lutaka kombinira različite materijale. – Osnovna karakteristika koja je poželjna kod različitih materijala je njihova lakoća. Stoga mogu reći da upotrebljavam materijale koji su prije svega lagani, poput spužve, stiropora i različitih sintetskih masa koje imaju svojsvo lakoće u kombinaciji s tkaninom i sl. Doista sam izradila jako puno lutaka koje su bile za različitu namjenu, ili su bile namijenjene djeci poput igračke ili pak za izložbu ili za predstavu. Lutke obično oslikavaju neku karakternu osobinu koju predstavljaju i ona je odmah vidljiva, tako da ih ne mogu opisati jednim zajedničkim pridjevom. Mogu reći da od svih vrsta lutaka najviše volim izrađivati marionete ili lutke na koncima, a one upravo zbog činjenice što na neki način pokušavaju imitirati život čovjeka samog djeluju poetski – opisuje Marijana svoje lutke.

Znanstveni i stručni radovi

Područje Marijaninog interesa je vrlo široko, pa osim bavljenja lutkarstvom ova svestrana umjetnica iza sebe ima više znanstvenih radova. – Autorica sam knjige „O lutkama i lutkarstvu“ i „Lutkarstvo i dijete“, a objavila sam i više znanstvenih i stručnih radova iz područja pedagogije. Područja mog znanstvenog interesa su metodika likovne kulture, istraživanja u umjetničkom području, kompetencije učitelja i odgojitelja, lutkarstvo i scenska umjetnost, različiti pedagoški pravci i pristupi u poticanju i razvoju dječjeg likovnog stvaralaštva. Sudjelujem i izlažem znanstvene radove na međunarodnim znanstvenim konferencijama. Uz svoj posao na Učiteljskom fakultetu, pokrenula sam prošle godine u suradnji s kolegicom Antonijom Balić Šimrak 1. međunarodnu umjetničku znanstvenu konferenciju Arts and creativity in Education (ACE) koja se bavi umjetnošću i kreativnošću u obrazovanju, a ove godine u travnju biti će druga po redu istoimena konferencija koja okuplja 300 sudionika iz zemlje i inozemstava – ispričala nam je Marijana. Svoje znanje o lutkarstvu prenosi i najmlađima. – Dugi niz godina radila sam s djecom različitih dobnih skupina u lutkarskom studiju ZeKaeM-a, kazalištu Daska u Sisku, zatim kao mentor u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće. I mogu reći da mi je s djecom uvijek bilo prekrasno i inspirativno raditi. Ona su spontana, neposredna, otvorena za stvaralački proces i uz dobru motivaciju stvaraju čuda – kaže Marijana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook