Prethodni članak
Sljedeći članak

Marijabistrički proračun za 2020. preko 48 milijuna kuna

Posljednja sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


U četvrtak 19. prosinca održana je 23. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Prihvaćena je druga izmjena i dopuna proračuna Općine Marija Bistrica za 2019. godinu, kao i pripadajući programi koji se donose pojedinačno. Prema ovoj izmjeni proračun iznosi 24.130.237,08 kn. Riječ je o završnom godišnjem poravnanju proračuna koji je na početku iznosio gotovo 50 milijuna kuna, jer su u njemu mjesto našli brojni projekti za čije je financiranje bila planirana komponenta EU pomoći ili pomoči kroz druge proračune. Neki od njih su i realizirani ili je realizacija u tijeku, poput izgradnje novog vrtića i reciklažnog dvorišta, a neki će krenuti slijedeće godine, najveći je proširenje groblja i izgradnja nove mrtvačnice. Stoga je završni proračun završio na vrlo dobrih više od 24 milijuna kuna. Također prema ovoj izmjeni umanjeni su i porezi za 1.733.055,48 kn. Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički rekao je kako je ova izmjena zapravo usklađenje prema sada poznatim pokazateljima, a izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekata i samom visinom ovogodišnjeg proračuna.

Brojni projekti u proračunu za 2020. godinu

Također prihvaćen je i proračun za 2020. godinu u iznosu od 48.479.108,50 kn. Najviše je predviđeno za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, preko 30 milijuna kuna. Tu najviše otpada na dovršetak izgradnje novog dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta, zatim na izgradnju nove mrtvačnice i proširenje groblja. No, tu su i sredstva predviđena za dovršetak uređenja Doma kulture, kao i za njegovu digitalizaciju. U proračunu su predviđena sredstva i za izgradnju kulturno-društvenog doma na Lazu, ukoliko će se pojaviti mogućnost aplikacije na neki natječaj, zatim za prvu fazu izgradnje pristupne ceste prema novih vrtiću. Tu su naravno i sredstva predviđena za redovnu izgradnju i asfaltiranja cesta, nogostupa, javne rasvjete, izgradnju objekata i uređaja vodoopskrbe i odvodnje, ali i obnovu i rekonstrukciju zgrada bivše Tehnomehanike, energetsku obnovu Vatrogasnog doma DVD-a Marija Bistrica, rekonstrukciju Trga Pape Ivana Pavla II, koja ide preko LAG-a Zeleni bregi, nabava pozornice za Trg i nadzorne kamere, uređenje društvenog doma u Podgrađu, te izgradnja dječjih igrališta po naseljima, a u 2020. godini planirana su u Podgorju Bistričkom, Humu Bistričkom, Lazu Bistričkom i Globočecu.

Nova pravila u odvozu otpada

Vijeće je donijelo i odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području općine Marija Bistrica kojom se određuje način pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluge povezane s javnom uslugom na području općine Marija Bistrica. Promjena koja se najviše tiče korisnika jest ta da se sa viših razina uređuje naplata odvoza otpada i to na način da se fiksni iznos predviđa jednaki za sve fizičke osobe, bez obzira je li je riječ o jednočlanom ili višečlanom kućanstvu ili za vikend kuće. Grad Prelog je podnio čak ustavnu tužbu protiv takve odluke. Vijeće Općine Marija Bistrica je donijela odluku, ali sa odgodom od 6 mjeseci, kad je u pitanju primjena. Načelnik Milički je dodao i kako je stanje na tržištu takvo da cijene otkupa otpada rastu pa i to stvara teškoće u poslovanju. Jedina pozitivna vijest je najava da bi Fond za energetsku učinkovitost u 2020. godini trebao preuzeti troškove predaje korisnog otpada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeni zastoji mogući su na dionicama gdje traju radovi te na lokacijama gdje policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove. Vozače molimo za strpljenje i upozoravamo da prilagode brzinu i način...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program