Prethodni članak
Sljedeći članak

'Manje novoprijavljenih osoba na burzu u svibnju daje nadu da je najgore iza nas'

Goran Vukmanić, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanja Područnog ureda Krapina o stanju i broju nezaposlenih u Zagorju


[ZL] S obzirom da je povećan broj nezaposlenih prema posljednjim podacima HZZ PU Krapina, možemo li reći da su otpuštanja posljedica korone?

VUKMANIĆ: U Područnom uredu Krapina krajem travnja 2020. godine evidentirana je 2.761 nezaposlena osoba, što ukazuje na povećanje za 15,5% odnosno za 370 osoba u odnosu na stanje krajem prethodnog mjeseca te istodobno na povećanje za 21,3% odnosno za 484 osobe u odnosu na kraj travnja 2019. godine. S obzirom da nakon višegodišnjeg uzastopnog pada broja nezaposlenih, možemo zaključiti da je porast nezaposlenosti uzrokovan padom gospodarske aktivnosti uslijed pandemije korona virusa. U travnju 2020. godine novoprijavljeno je ukupno 596 nezaposlenih osoba što je za 128,4% više nego u travnju 2019. godine. Od toga 534 osobe (89,6%) dolaze direktno iz radnog odnosa, 50 osoba (8,4%) dolazi iz neaktivnosti, 10 osoba (1,7%) dolazi iz nekog drugog oblika rada i 2 osobe (0,3%) dolaze iz redovitoga školovanja.

[ZL] U kojem sektoru, odnosno tvrtkama je primjetan veći broj radnika koji su se prijavili na Zavod za zapošljavanja?

VUKMANIĆ: S obzirom na djelatnost prethodnog zaposlenja, izravno iz radnog odnosa najviše je osoba došlo iz sljedećih djelatnosti: prerađivačka industrija – 207 osoba ili 38,8%, trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala – 61 osoba ili 11,4%, pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane – 56 osoba ili 10,5%, ostale uslužne djelatnosti – 39 osoba ili 7,3% te građevinarstvo – 30 osoba ili 5,6%. Iz evidentirane nezaposlenosti u travnju 2020. godine izašlo je ukupno 226 osoba (45,7% manje nego u istom mjesecu 2019. godine). Zbog zapošljavanja evidenciju je napustilo 145 osoba (64,2%), a 81 osoba (35,8%) brisana je iz ostalih razloga, npr. nepridržavanja zakonskih odredbi, izlaska iz radne snage, odjave s evidencije i dr.

 

[ZL] Očekujete li i dalje porast broja ljudi na Zavod?

VUKMANIĆ: U svibnju je vidljiva stagnacija novoprijavljenih osoba u evidenciju Zavoda, što nam daje nadu da je najgore iza nas. Nažalost, s obzirom na nepredvidljivost ponašanja virusa u predstojećem razdoblju, nismo u mogućnosti predvidjeti daljnji porast nezaposlenosti.
[ZL] Konkretno, što je s osobama koje inače preko HZZ-a idu na sezonski posao na more? Kolika je ta brojka?

VUKMANIĆ: Zapošljavanje na sezonskim poslovima u Krapinsko-zagorskoj županiji čini mali dio ukupnoga zapošljavanja iz evidencije Zavoda (oko 5,0%), za razliku od nacionalne razine gdje je taj udio značajan i iznosi gotovo 21%. Posljednjih godina udio zapošljavanja osoba iz KZŽ u sezoni je u konstantnom opadanju. Tijekom 2019. godine na sezonskim je poslovima iz Krapinsko - zagorske županije zaposleno ukupno 137 radnika, što čini 5,0% ukupno zaposlenih iz evidencije Zavoda na temelju radnoga odnosa. U usporedbi s 2018. godinom smanjio se ukupni broj sezonski zaposlenih radnika za 15 ili 9,9%. Naravno, nastavak smanjenja očekujemo i ove godine, čak i u većem postotku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook