Prethodni članak
Sljedeći članak

'Manje novoprijavljenih osoba na burzu u svibnju daje nadu da je najgore iza nas'

Goran Vukmanić, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanja Područnog ureda Krapina o stanju i broju nezaposlenih u Zagorju


[ZL] S obzirom da je povećan broj nezaposlenih prema posljednjim podacima HZZ PU Krapina, možemo li reći da su otpuštanja posljedica korone?

VUKMANIĆ: U Područnom uredu Krapina krajem travnja 2020. godine evidentirana je 2.761 nezaposlena osoba, što ukazuje na povećanje za 15,5% odnosno za 370 osoba u odnosu na stanje krajem prethodnog mjeseca te istodobno na povećanje za 21,3% odnosno za 484 osobe u odnosu na kraj travnja 2019. godine. S obzirom da nakon višegodišnjeg uzastopnog pada broja nezaposlenih, možemo zaključiti da je porast nezaposlenosti uzrokovan padom gospodarske aktivnosti uslijed pandemije korona virusa. U travnju 2020. godine novoprijavljeno je ukupno 596 nezaposlenih osoba što je za 128,4% više nego u travnju 2019. godine. Od toga 534 osobe (89,6%) dolaze direktno iz radnog odnosa, 50 osoba (8,4%) dolazi iz neaktivnosti, 10 osoba (1,7%) dolazi iz nekog drugog oblika rada i 2 osobe (0,3%) dolaze iz redovitoga školovanja.

[ZL] U kojem sektoru, odnosno tvrtkama je primjetan veći broj radnika koji su se prijavili na Zavod za zapošljavanja?

VUKMANIĆ: S obzirom na djelatnost prethodnog zaposlenja, izravno iz radnog odnosa najviše je osoba došlo iz sljedećih djelatnosti: prerađivačka industrija – 207 osoba ili 38,8%, trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala – 61 osoba ili 11,4%, pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane – 56 osoba ili 10,5%, ostale uslužne djelatnosti – 39 osoba ili 7,3% te građevinarstvo – 30 osoba ili 5,6%. Iz evidentirane nezaposlenosti u travnju 2020. godine izašlo je ukupno 226 osoba (45,7% manje nego u istom mjesecu 2019. godine). Zbog zapošljavanja evidenciju je napustilo 145 osoba (64,2%), a 81 osoba (35,8%) brisana je iz ostalih razloga, npr. nepridržavanja zakonskih odredbi, izlaska iz radne snage, odjave s evidencije i dr.

 

[ZL] Očekujete li i dalje porast broja ljudi na Zavod?

VUKMANIĆ: U svibnju je vidljiva stagnacija novoprijavljenih osoba u evidenciju Zavoda, što nam daje nadu da je najgore iza nas. Nažalost, s obzirom na nepredvidljivost ponašanja virusa u predstojećem razdoblju, nismo u mogućnosti predvidjeti daljnji porast nezaposlenosti.
[ZL] Konkretno, što je s osobama koje inače preko HZZ-a idu na sezonski posao na more? Kolika je ta brojka?

VUKMANIĆ: Zapošljavanje na sezonskim poslovima u Krapinsko-zagorskoj županiji čini mali dio ukupnoga zapošljavanja iz evidencije Zavoda (oko 5,0%), za razliku od nacionalne razine gdje je taj udio značajan i iznosi gotovo 21%. Posljednjih godina udio zapošljavanja osoba iz KZŽ u sezoni je u konstantnom opadanju. Tijekom 2019. godine na sezonskim je poslovima iz Krapinsko - zagorske županije zaposleno ukupno 137 radnika, što čini 5,0% ukupno zaposlenih iz evidencije Zavoda na temelju radnoga odnosa. U usporedbi s 2018. godinom smanjio se ukupni broj sezonski zaposlenih radnika za 15 ili 9,9%. Naravno, nastavak smanjenja očekujemo i ove godine, čak i u većem postotku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 na 393.+850 km između čvorova BISKO i BLATO NA CETINI u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za strpljenje.  Moguće su poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program