Prethodni članak
Sljedeći članak

''Mali vrtek'' – srednjoškolka Maja Peroš u projektu Girls own STEM


Udruga Bioteka iz Zagreba provodi projekt Girls own STEM čiji je cilj osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske, a posebice onih koje dolaze iz socio-ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, za daljnji razvoj karijere i rad u STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) području.  Nakon pripremnih edukacija i trodnevnog kampa u Zagrebu početkom siječnja ove godine, planirano je da djevojke radom na projektu razviju jedan vlastiti lokalni projekt kojima će riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini, koristeći STEM metode i pristup.

Jedna od 50 srednjoškolski je i Maja Peroš iz Svetog Križa Začretja, učenica 1.razreda Zdravstvenog učilišta u Zagrebu, Farmaceuti, koju je za GO STEM kamp predložio i nominirao njezin profesor biologije Hrvoje Malić. Maja je u kontaktu i dogovoru s učiteljima i prijateljima svoje bivše škole osmislila i razvila lokalni projekt revitalizacije školskog vrta “Mali vrtek” u suradnji sa Učeničkom zadrugom “Začretko”.

Projekt je planiran u nekoliko faza. U prvoj fazi izrađen je plan rada i aktivnosti s razrađenim metodama. U OŠ je pred ravnateljem g. Dariom Šimagom, voditeljicom zadruge gđom Jadrankom Tepeš te članovima Učeničke zadruge i volonterima odrađena prezentacija projekta preko “Obrasca za samostalni GO STEM lokalni projekt”. Projektom je planirana revitalizacija školskog vrta i voćnjaka, u sklopu koje bi se na povišenim vrtnim gredicama zasadili nasadi lavande i smilja, a  u voćnjaku bi se posadile nove sadnice jabuka, krušaka i šljiva.

Osim rezultata produkcije u vidu svježeg, netretiranog voća za školsku kuhinju i sirovine za pilot proizvodnju macerata i balzama, projekt će imati direktne pozadinske efekte jer se stvaraju preduvjeti praktične edukacije u “laboratoriju na otvorenom”, kroz praćenje sezonskog i životnog ciklusa biljaka. Planirana je i nabavka WiFi analizatora svojstva i parametara okoliša (zemljišta) u vidu pH, vlažnosti, temperature i insolacije, putem kojeg bi se dobiveni podaci obrađivali, analizirali i prezentirali u odgovarajućim formatima kao input za potrebne aktivnosti oko kvalitetnijeg rasta i razvoja biljaka i sadnica. Projekt je odobren i prihvaćen od strane OŠ i Učeničke zadruge “Začretko”, odnosno odobren i mentoriran od strane udruge Bioteka koja će ga sponzorirati sredstvima potrebnim za njegovu provedbu.

Trenutno je u fazi priprema povišenih gredica za sadnju lavande, smilja i nevena, uređuju se tereni u voćnjaku i priprema zemljišta za sadnju voćaka. Također, po odobrenim sredstvima za financiranje projekta, nabavlja se sadni materijal i gnojiva te dio potrebnog alata. Nastavak aktivnosti je planiran u predstojećim vikendima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook