Prethodni članak
Sljedeći članak

[MALI KULTURNJACI] Dječje priredbe biseri su zlatarske manifestacije

Brojka od 18.500 pristiglih radova kroz godine svjedoči o izuzetnoj kreativnosti mladih kajkavskog govornog područja, rekla je zamjenica župana Jasna Petek na Zboru malih pjesnika


Nakon svečanog otvorenja u petak, Dani kajkavske riječi u subotu su nastavljeni priredbama dječjeg kulturnog stvaralaštva. Najstarija od dječjih priredbi, likovna izložba 'Čovjek čovjeku' otvorena je u OŠ Ante Kovačića Zlatar, a na njoj je izloženo 77 radova učenika iz 35 škola kajkavskog govornog područja, odabranih između čak 665 radova pristiglih na natječaj.

Svi sudionici dobili su priznanja, a prof. Željka Horvat – Vukelja, ispred Školske knjige, pokrovitelja dječjih manifestacija, uručila je i nagrade posebno pohvaljenim učenicima. To su Hrvoje Levatić iz OŠ Petar Zrinski, Šenkovec, Adriana Hlaj iz OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec, Leona Drvenkar iz OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, Antonio Džida iz OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić, Petar Jelavić iz OŠ Bistra, Anja Horvat iz OŠ Braća Radić, Koprivnica te Vilim Crčić iz OŠ Ante Kovačića, Zlatar.

Nakon likovnih, posjetitelji manifestacije mogli su uživati u recitatorskim vještinama malih pjesnika. Na 50. Zboru malih pjesnika izvedena je 51 pjesma 51 autora iz 40 škola kajkavskog govornog područja. Pjesme za izvođenje je između 311 uradaka pristiglih na natječaj iz 45 škola, izabrao stručni ocjenjivački sud u sastavu prof. Željka Horvat – Vukelja, dr.sc. Ivo Kalinski i prof. Ivančica Tomorad. Autori su svoje stihove interpretirali sami, u tradicijskim nošnjama kraja iz kojeg dolaze. Pjesme se tiskaju u zbirci koja osim odabranih pjesama sadrži i najbolje likovne radove prispjele na natječaj za likovnu manifestaciju 'Čovjek čovjeku'. Pokrovitelj Zbora je Školska knjiga d.d. i Modra lasta, a pokrovitelj dječjih priredbi Ministarstvo znanosti o ibrazovanja RH.

Ravnateljica POU dr. Jurja Žerjavića Zlatar Gordana Valjak u pozdravnom je govoru istaknula ponos na najstarije priredbe Dana Kajkavske riječi i zadovoljstvo što je Zbor malih pjesnika ponovno okupio kaj, ča i što, odnosno što su stigli gosti iz Žminja i Cernika. Da su djeca jamstvo da kajkavština neće biti odgurnuta na marginu, istaknula je uz riječi dobrodošlice gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, a uloženi rad, trud, entuzijazam i ljubav prema kaju, kulturni i baštini pohvalila je i zamjenica župana Jasna Petek. – Brojka od 18.500 pristiglih radova kroz godine svjedoči o izuzetnoj kreativnosti mladih kajkavskog govornog područja – istaknula je Jasna Petek.

Jubilarni Zbor malih pjesnika otvorila je u ime pokrovitelja, Ministarstva kulture, Lana Kanižaj, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini.

Nakon predstavljanja malih pjesnika, posjetitelji manifestacije prošli su kroz vremepolov pjesničkih susreta, a jedan od gostiju koji su tijekom desetljeća nastupili na zlatarskoj pozornici bio je i glumac Jan Kerekeš, koji je izveo i svoju recitaciju 'Biti z Varaždina', koju je prije mnogo godina izveo na Zboru malih pjesnika.

Prema odluci prosudbene komisije, na ovogodišnjem Zboru malih pjesnika za najbolju interpretaciju pjesme nagrađeni su Anamarija Zavrtnik iz OŠ Vidovec, koja je odrecitirala pjesmu 'Penzija' te Roko Zelčić iz OŠ Veliki Bukovec za pjesmu' Grdo vreme'.

Najbolja pjesma autora iz nižih razreda je 'V prvom razredu' Luke Hečimovića iz OŠ Dragutina Tadijanovića Zagreb, najbolja pjesma domoljubne tematike je 'Liepa si', Ane Latin iz OŠ Ante Kovačića Zlatar. Treća nagrada pripala je Miji Šalja iz OŠ Petar Zrinski, Šenkovec i pjesmi 'Da bom zrasla', druga nagrada Luki Kereši iz OŠ Belec i pjesmi 'Krič', a prva nagrada pripala je Vidi Grahek iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za pjesmu 'Druobna pesmica'. Nagrađena škola je OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, a nagrađena voditeljica Lidija Novak Levatić, OŠ Gornji Mihaljevec.

Organizatori su uručili brojna priznanja školama iz kojih je tijekom godina pristiglo najviše radova, a zahvalnice su uručene i ravnatelju OŠ Ante Kovačića Marijanu Posariću, KPD Zlatarjeve, prof. Josipi Hopek, prof. Zvonku Šarčeviću, Blanki Sviben, školama iz Žminja i Cernika. Gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek prof. Željki Horvat – Vukelja, 'dobroj vili' dječjih priredbi, kako ju je nazvala, odnosno Školskoj knjizi, uručila je i plaketu Grada Zlatara.

Današnji se program nastavlja u Belcu, gdje je u šatoru na igralištu osnovne škole Senjuf, izložbeni sajam OPG – ova, udruga i tradicijskih obrta, a u 19 sati počuinje Noć pod lampašima – revija folklora kUD – a Belec i gostiju, dok će u glazbenom programu nastupiti Tamburaški sastav Fijaker i Tamburaški sastav Tajna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook