Prethodni članak
Sljedeći članak

Mala Karla više ne hoda po blatu u školu; obrtnici joj besplatno izgradili cestu

Lijepa priča iz Krapinskih Toplica: Obrtnici Vjeko Filipaj i Anđelko Krištofić uljepšali su jednoj prvašici odlaske u školu


Malena Karla Papeš iz Maturovca kod Krapinskih Toplica prošle je jeseni krenula u prvi razred osnovne škole i to u nekoliko stotina metara udaljenu Područnu školu Gregurovec. Tijekom kišne jeseni i zime, Karli nije baš 'bila uživancija' pješačiti do škole po blatnjavom, neuređenom zemljanom putu od svoje kuće do škole, stoga se njena majka Tomislava Papeš obratila za pomoć načelnici Općine, Gordani Jureković, kako bi se tih petstotinjak metara puta uredilo u barem kakvu takvu makadamsku cestu, ne bi li se Karli omogućilo da u školu ne dolazi sva blatnjava i u gumenim čizmama. Da bi to izbjegla, nekad je nosila u školu rezervnu obuću, a u danima kad je blato uistinu bilo veliko, majka ju je znala voditi pješke po glavnoj cesti, i to po ne baš bezopasnoj brzoj cesti Krapinske Toplice – Klanječko Jezero.

Zahvalna načelnica

Kako nam je ispričala načelnica Jureković, nakon poziva majke, ona je odmah kontaktirala dva toplička obrtnika, Vjeku Filipaja, vlasnika obrta KRT i Anđelka Krištofića, vlasnika obrta NPT, koji s Općinom imaju ugovore za održavanje nerazvrstanih cesta. Kad su Filipaj i Krištofić čuli o čemu se radi, odlučili su da će za malu Karlu zajednički pretvoriti zemljani put u makadamsku cestu te da svoje usluge za tu svrhu neće naplatiti, već da će to biti njihova donacija. – Taj put nikad do sad nije bio uređen jer je to put uz njive. Karlini roditelji su me zvali da im pomognemo. Obzirom da je financijsko stanje općine bilo kakvo je bilo, Filipaj i Krištofić su nam to donirali, a ukupna vrijednost donacije je 25 tisuća kuna. I uistinu moram i ovim putem zahvaliti i gospodinu Filipaju, i gospodinu Krištofiću, jer to nije jedina njihova donacija od kad sam ja načelnica. Kad smo preko LAG-a dobili 20 tisuća kuna za uređenje odbojkaškog igrališta, to nam nije bilo dovoljno, pa su nam njih dvojica donirali kameni agregat, odnosno batudu za izgradnju podloge za to igralište. I ja im i u svoje ime, i u ime svih naših sumještanki i sumještana, zahvaljujem na toj njihovoj susretljivosti – rekla nam je načelnica Jureković.

Skromni obrtnici

Kontktirali smo i dvojicu spomenutih obrtnika, no oni nisu željeli previše komentirati čitavu priču, jer kažu, nisu to radili radi svoje promocije, nego da pomognu na način na koji oni to mogu. – Jednostavno, napravili smo to iz razloga da dijete ne hoda po blatu. U dogovoru s načelnicom smo iskoordinirali radove i to smo donirali. Iz istog razloga, da bismo podržali sport i naše mlade koji se njime bave, donirali smo i radove i materijal za odbojkaško igralište – kratko nam je rekao Filipaj, a jednako skroman bio je i Krištofić, koji je samo još dodao kako je njihova donacija potaknuta dobrom suradnjom s Općinom.  – Budući da temeljem ugovora odrađujemo puno radova za Općinu, odmah smo se odazvali inicijativi načelnice da se taj put uredi. Isto kao i za odbojkaško igralište. Uvijek se rado odazovemo takvim akcijama jer na taj način dajemo i svoj mali doprinos našoj lokalnoj zajednici u kojoj i mi živimo i radimo – rekao nam je Krištofić.

Zadovoljna majka

Osim, dakako, malene Karle, posebno je ovom akcijom i uređenjem zadovoljna njena majka Tomislava, ali i mnogi mještani Maturovca i Gregurovca. – To je oduvijek bio zemljani put. Doduše, ne znam kakav je prio prije, jer ja sam tu od kad sam se udala, prije 11 godina. Inače sam iz Slavonije. Karla je morala hodati po tom blatnjavom putu pa sam ja zamolila načelnicu za pomoć i onda su se uključili i obrtnici pa su napravili tu cestu. Jako sam zadovoljna i zahvalna jer su to zbilja dobro napravili, a naravno da je zadovoljna i naša Karla kojoj su odlasci u školu sad puno ljepši – ispričala nam je Tomislava Papeš, majka preslatke prvoškolke Karle, koja sad može sama, po uređenoj i sigurnoj cesti, svakog dana s osmijehom na licu prošetati do svoje škole. A to, složit ćete se, vrijedi nemjerljivo više puta od 25 tisuća kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook