Prethodni članak
Sljedeći članak

Studentica odbila napustiti Ukrajinu bez svog psa: "Bilo bi sebično ostaviti ga"

Arya kaže da Zaira nije zauzimala prostor u prijevoznim sredstvima namijenjen ljudima - putovala je u kavezu u teretnom dijelu njihova leta od Rumunjske do Delhija


Arya Aldrin, 20-godišnja studentica medicine u Ukrajini, nije htjela napustiti zemlju bez svog sibirskog haskija.

"Bilo bi sebično ostaviti svog psa", prenio je njenu izjavu za BBC Index.hr.

Zato je petomjesečnu Zairu povela na naporno putovanje tisućama kilometara do južne indijske države Kerale.

Mnogi indijski studenti poveli su svoje mačke i pse iz Ukrajine u Indiju, ali Arya je dospjela na naslovnice nakon što je fotografija njezine Zaire, snimljena u autobusu u blizini rumunjske granice, postala viralna.

Arya kaže da Zaira nije zauzimala prostor u prijevoznim sredstvima namijenjen ljudima - putovala je u kavezu u teretnom dijelu njihova leta od Rumunjske do Delhija.

"Ja sam studentica medicine - naučeni smo spašavati živote. I nije kao da bi ostavljanje mog psa bilo kome pomoglo", dodala je.

Arya je 2020. otišla u Ukrajinu na studij. Brzo je stekla prijatelje i svidjelo joj se živjeti tamo. Prijateljica, koja je znala da voli životinje, poklonila joj je dvomjesečno štene u prosincu 2021. Arya joj je dala ime Zaira.

Njih dvije su se brzo zbližile. Kada bi ostala sama kod kuće dok je Arya pohađala nastavu, Zaira bi odbijala jesti nestrpljivo čekajući da se njena vlasnica vrati.

Kada je počeo rat, Arya kaže da je njena jedina pomisao bila: "Što god se dogodi, ne mogu napustiti Zairu."

Prijatelji i rodbina savjetovali su joj da psa nekome privremeno preda, no Arya je to odbila.

"Znala sam da je nitko drugi neće voljeti i maziti kao ja", kaže ona.

Kada nije bilo druge nego da se evakuira, Aryina majka je podržala njezinu odluku da povede Zairu. Njezin se otac u početku nije slagao, ali je na kraju pristao. Usred krize, uspjela je doći do putovnice za kućne ljubimce, papira za cijepljenje i mikročipa u jednom danu.

Arya i Zaira napustile su zemlju dva dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Autobusom su krenule prema rumunjskoj granici.
Malo prije nego što su se ukrcali na let za evakuaciju koji je organizirala indijska vlada, rumunjske vlasti rekle su Aryi da će Zairu morati staviti u kavez.

Kad su ona i Zaira sljedećeg dana stigle do aerodroma Kochi, dočekala ih je horda novinara željnih intervjua.

Arya je zatim prvo odvela Zairu veterinaru na pregled, a zatim se konačno uputila do svoje kuće u Munnaru.

Postojala je zabrinutost da će se sibirski haski mučiti po toplom vremenu u Indiji, ali Arya kaže da se čini da se Zaira priviknula. Pomaže i to što je Munnar hladniji od većine dijelova Kerale. Zimske temperature mogu pasti na jednoznamenkaste vrijednosti, piše Index.hr

"Sad se zapravo osjećam malo ljubomorno - čini se da Zaira više voli provoditi vrijeme s mojom majkom nego sa mnom", rekla je Arya smijući se.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook