Prethodni članak
Sljedeći članak

Majsec: 'Konj je obaveza, ali i velika ljubav. Kad se vlasnik i konj upoznaju onda je to uzajamno pomaganje jer je vrlo pametna životinja'

Majsecovi su konji osvajali i brojne nagrade zbog svoje ljepote i snage. Sjetimo se samo Rička, autohtonog hrvatskog hladnokrvnjaka koji je 2012. na sajmu konja u Veroni proglašen najljepšim


Meni su moji konji hobi i odmor za dušu jer ih ne samo da uzgajam već se i s njima družim. Priznajem, konj je velika obaveza, ali i velika ljubav. Kad se konj i vlasnik upoznaju onda je to uzajamno pomaganje jer je konj vrlo pametna životinja – otkrio nam je najpoznatiji zagorski uzgajivač Krapinčanin Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, dok nas je vodio kroz svoju ergelu hrvatskih hladnokrvnjaka.

 

Hladnokrvni su konji mirni i flegmatični, zdepastog tijela, grublje glave te kraćeg i debljeg vrata, a mogu biti teški od 650 do 1300 kg. Mirko uzgaja 30 –ak autohtonih hrvatskih hladnokrvnjaka i pohvalio se da je ove godine plodnost bila izrazito dobra. Od 12 kobila dobio je 10 ždrijebadi. Majsecovi su konji osvajali i brojne nagrade zbog svoje ljepote i snage. Sjetimo se samo Rička, autohtonog hrvatskog hladnokrvnjaka koji je 2012. na sajmu konja u Veroni proglašen najljepšim. Bio je to 'number one' konj u Italiji.

 

- Moji konji nisu vezani. Jedu i piju kad i koliko hoće i zato su tako dobri i poslušni – rekao je Majsec. Majsec vodi i konjogojsku udrugu. Predsjednik je Županijske udruge uzgajivača konja Krapina. Udruga broji 80 –ak članova, a pridružilo im se i nekoliko mladih. Majsec se veseli jer ima i svog nasljednika na čelu udruge. – Vedran Poslon bu mene naslijedil. Dečko ide na Agronomski fakultet u Zagrebu. Uputil se u konjogojstvo i to je zavoljel. Ima jednu kobilu i ždrijebe i sad bude nabavil još jednu ždrijebicu – pohvalio se Majsec. - Kad nam se u udrugu učlani novi član gledamo da mu nabavimo kvalitetno grlo, jer ako kupi neke kaj ne valja, onda tri godine hrani i nema niš. Al ak kupi dobru robu, može se s njom šminkati, ići na izložbe i 'zarazi' se uzgojem – komentirao je šaljivo Majsec.

 

Njegovi konji imaju spremno za zimu 400 rolo bala. No, da bi se čovjek danas bavio uzgojem konja mora prvenstveno imati svu 'tehniku'. Pritom Majsec, kojeg svi znaju kao Doktora Majseca, misli na traktor, kosu, sakupljač sijena, samoutovarnu prikolicu, balirku, rolo balirku, kamion, prikolicu... Možda smo u tom nabrajanju i nešto zaboravili, no uglavnom treba sva mehanizacija i snaga, ali zbog ljubavi prema ovim plemenitim životinjama, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, zaljubljenicima u konje, to sigurno nije teško. Da je bar više takvih.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook