Prethodni članak
Sljedeći članak

Majka poginulog branitelja Zorana iz Krapine: "Tužna sam, ali i ponosna da nisu uzalud dali svoje živote"


U utorak se u Krapini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije u Perivoju Janka Draškovića, prigodno obilježio nadolazeći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović posebno je ponosan što se ove godine po prvi puta ovo obilježavanje odvija kod novoizgrađenog spomenika. -Već godinama se 02. kolovoza prisjećamo ovdje u Krapini svih onih koji su dali svoje živote za domovinu i sjećamo se velike, pobjedonosne akcije Oluja. Ovo što je ove godine različito od dosadašnjih godina je to da po prvi puta to obilježavamo ovdje, kod novog Spomen – obilježja u Perivoju Janka Draškovića, dok smo do sad to obilježavali na Starom gradu, gdje se vijori velika hrvatska zastava, kao što se vijori na kninskoj tvrđavi. U Zagorju ima puno pojedinačnih spomen ploča i bista u čast poginulim braniteljima, no ovaj naš u Krapini je centralni spomenik, za sve one branitelje s područja Krapinsko – zagorske županije koji su dali život za domovinu. Zahvaljujem se svim braniteljima, zahvaljujem se svima onima koji su utkali dio sebe ili svoj život u svoju domovinu, da bi, eto, danas mogli živjeti u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Svijeću je zapalila i zamjenica župana Jasna Petek. -Dan pobjede i domovinske zahvalnosti,  Dan hrvatskih branitelja i obilježavanje tih dana uvijek je prigoda da se s velikim pijetetom prisjetimo jedne maestralne akcije, Oluje, koja je zapravo predstavljala završetak domovinskog rata, koja je predstavljala spajanje juga i sjevera naše Hrvatske i koja je, zapravo, predstavljala kraj jedne velike agonije koja se dešavala u Hrvatskoj devedesetih godina. To su isto prigode da se zahvalimo svim braniteljima i njihovim obiteljima za žrtvu koju su podnijeli da danas imamo slobodnu, neovisnu Hrvatsku, koju možemo graditi upravo na temeljima koje su postavili branitelji i, između ostalog, u maestralnoj akciji Oluja – rekla je Petek te najavila da će županijsko obilježavanje na istoj lokaciji u Krapini biti održano ovog četvrtka

Ivka Pavlinić iz Krapine, majka je poginulog sina Zorana, u suzama nam je ispričala koliko joj znače ova obilježavanja sjećanja na poginule. – To mi je vrlo tužno, ali i vrlo toplo kod srca jer osjećam da ipak netko misli na sve one koji su poginuli, da drže do njih i da čuvaju sjećanja na njih. Da nisu uzalud dali svoje živote. Vrlo mi je drago da se takva obilježavanja događaju i ponosna sam na sve branitelje i na nas koji smo ih othranili, da su dali živote za pravu Hrvatsku – plačući nam je ispričala Ivka Pavlinić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook