Prethodni članak
Sljedeći članak

MAJČIN JE DAN: Pokažimo im zahvalnost i ljubav!


Danas je Majčin dan, praznik kojim se slave majke i majčinstvo. U većini zemalja, pa tako i kod nas, obilježava se svake godine, druge nedjelje u svibnju.

Ovim se danom izražava ljubav i poštovanje prema majkama i na neki način odaje počast ulozi majke u društvu.

Proslava majki datira zapravo još od starih Grka i Rimljana, koji su održavali svojevrsne festivale u čast božici majki Rhee i Cybele.

Moderni oblik proslave Majčinog dana započeo je u SAD – u te je prvi put proslavljen 1908. godine, kada je Anna Jarvis, mirovna aktivistkinja, organizirala memorijal u spomen svoje pokojne majke. Naime, njezina majka, Ann Reeves Jarvis, organizirala je klubove u kojima je podučavala majke kako da se brinu o djeci, a upravo ti klubovi su kasnije postali ujedinjujuća snaga u dijelu zemlje koji je još uvijek bio podijeljen zbog građanskog rata.

Prva zabilježena proslava Majčinog dana u Hrvatskoj je bila održana 15. svibnja 1927 godine, slavlje je nagovijestio Katolički list ali nije poznato kada i gdje se proslava održala.

Na Majčin dan slavimo svoje majke, pokazujemo im zahvalnost i ljubav, a najpopularniji oblici darivanja na navedeni dan su cvijeće i čestitka.

Navedeni dan bi se trebao čestitati svim sadašnjim i budućim majkama.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook