Prethodni članak
Sljedeći članak

[LJETO U MARIJI BISTRICI] Prijateljstvo Marije Bistrice i Buzeta najjače je na kulturnom planu

''Ljeto u Mariji Bistrici'' se zahuktava


Velika manifestacija Turističke zajednice Općine Marija Bistrica, Ljeto u Mariji Bistrici nastavljena je dvostrukim programom protekloga vikenda. Sadržaja je sve više, pa bismo mogli reći da se ljeto polako zahuktava. U subotu je tako na programu bila na središnjem bistričkom trgu Koncertno zabavna večer limene glazbe KUD-a "Lovro Ježek''.

Ova se večer najčešće realizira u Hudekovoj bašči, no ove je godine spojena sa gostovanjem prijatelja iz Buzeta, pa je program održan ipak na Trgu Pape Ivana Pavla II. Marija Bistrica i grad Buzet su prije 11 godina potpisali povelju o prijateljstvu, a ono je i dalje najjače tamo gdje je sve skupa i započelo prije skoro 40 godina, a to je na kulturnom planu. Naime, bivši voditelj limene glazbe i u Mariji Bistrici i u Buzetu Branko Jirasek zaslužan je za početke tog prijateljstva, koje se više nego uspješno održava i nakon njegove smrti. Ovaj puta domaćini i organizatori, članovi Limene glazbe KUD-a Lovro Ježek, koji inače ove godine slave 125. rođendan, uz vlastiti nastup ugostili su čak 3 sekcije Glazbenog društva Sokol iz Buzeta.

Nastupili su naravno Limena glazba i Mješoviti pjevački zbor, ali po prvi puta Folklorna skupina GD Sokol. Ovu prekrasnu večer glasom i stasom uveličale su i Ježice – MVS KUD-a Lovro Ježek, nedavno ovjenčane još jednom titulom najboljeg županijskog Malog vokalnog sastava. Za zabavni dio večeri pobrinuli su se Purgeri. Nedjelja je pak donijela prvu od dvije filmske večeri u organizaciji Udruge STAV. U Caffe baru Haustor prikazan je dokumentarni norveški film redateljice Karen Winther: Izlaz - Kako okrenuti leđa mržnji i ostati živ?, koji govori o pripadnicima ekstremnih skupina, koji se ipak odlučuju na drugačiji put. Druga filmska večer na rasporedu je 20. srpnja kada će biti prikazana dva filma, bugarski film Minijatura za glasovir - Naraštaj liječnika koje nitko neće zamijeniti Eldore Traykove i poljski film Kraj svijeta Monike Pawluczuk.

Košarka, Veseli dječji dan i Susret umirovljenika

Slijedeći produženi vikend donosi čak trostruki program Ljeta u Mariji Bistrici. U program se u subotu 22. lipnja uključuju i košarkaški mladi bistrički entuzijasti, koji drugu godinu zaredom organiziraju Turnir u uličnoj košarci (3 na 3). Početak je od 13 sati na igralištu OŠ Marija Bistrica. Nedjelja pak donosi tradicionalni Veseli dječji dan, koji na trgu počinje već u 10 sati, a nastupit će: "Šarene loptice", Dječji vrtić "Pušlek", Mali folklor KUD-a "Laz", te Dječje folklorne skupine KUD-a "Lovro Ježek" "Žveglice" i "Tičeki". U 12:30 sati na rasporedu je 5. susret mažoretkinja u Mariji Bistrici, a od 19 sati predstava kazališta Šareni svijet "Hrvatskom u trenutku svakom avionom, brodom, vlakom". A na Dan Državnosti RH, u utorak 25. lipnja, na rasporedu je još jedan Susret umirovljenika KZŽ-e, koji će kulturno-umjetničkim nastupom obogatiti Zbor Udruge umirovljenika Marija Bistrica "Bistričko zvono", te Limena glazba i Folklorna sekcija Kolovrti KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook