Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ osigurala 300 tisuća kuna za promociju zagorskih gospodarstvenika i obrtnika u svijetu

Cilj je kroz ovu mjeru poticati gospodarstvenike da svoje proizvode prezentiraju na domaćem i inozemnom tržištu, da sklapaju nove poslove i privlače nove investicije na područje županije


Danas su u Krapini potpisani 300 tisuća kuna vrijedni ugovori o sufinanciranju promocije gospodarstvenika i obrtnika s područja Krapinsko – zagorske županije. Ugovore su potpisali župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec. Sredstva su osigurana u proračunu Krapinsko – zagorske županije, a bit će korištena za promociju i nastupe gospodarstvenika i obrtnika na različitim događanjima u zemlji i inozemstvu. Obrtnička komora KZŽ dobit će 150.000 kuna, a HGK ŽK Krapina također 150.000 kuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić. - KZŽ nastavlja s potporama namijenjenima komorama na način da kroz sredstva koja dobiju pomognu gospodarstvenicima s promocijom i s organiziranjem gospodarskih susreta poduzetnika, obrtnika i gospodarstvenika. Što se tiče potpora koje su namijenjene gospodarskoj komori, od 2012. godine županija je izdvojila 3,1 milijun kuna. U tom dijelu upućene su potpore i tradicijskim obrtima, opremanju novih prostora naše Obrtničke komore, promociji, edukaciji i organiziranju gospodarskih susreta koji su izrazito bitni za otvaranje novih tržišta i za pozicioniranje našeg gospodarstva koje je izvozno orijentirano i ostvaruje jednu trećinu svojih prihoda na inozemnim tržištima – istaknula je Mihovilić.

Pročelnica je također dodala da je cilj kroz ovu mjeru poticati gospodarstvenike da svoje proizvode prezentiraju na domaćem i inozemnom tržištu, da sklapaju nove poslove i privlače nove investicije na područje županije. - KZŽ isto tako podupire gospodarstvenike kroz subvencioniranje kamata kako bi mogli imati kvalitetnu opremu i kako bi mogli ulagati u nove prostore. Također, tu je i mjera koja je otvorena od prošle godine za jačanje poduzetništva i poticanje mladih kroz projekt Enter, mjera za samozapošljavanje kroz koju je izdvojeno 700 tisuća kuna i biti će otvoreno 12 obrta. Sve te mjere su u cilju stvaranja pozitivne klime na području KZŽ – dodala je Mihovilić.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec zahvalio je na dobivenim financijskim sredstvima i pohvalio mjere koje Županija provodi.
-Mi u Gospodarskoj komori zahvaljujemo na svakoj kuni koju dobijemo, jednako tako mi u svojim proračunima planiramo sredstva za nastupe na gospodarskim sajmovima i time potičemo sve one koji možda nemaju dovoljno sredstava ili su možda neodlučni. Pomoću te mjere potičemo da budu vidljivi, prepoznatljivi i da šire dobre vibracije iz naše županije. Naše gospodarstvo je sve jače i zadnjih godina dobro raste. Mi ćemo ta sredstva namjenski iskoristiti, opravdati sve do zadnje kune, čak i više od toga. Pozitivne vibracije i pozitivan feedback, koji će nastati nakon tih sredstava bit će višestruko veći. Zajedno ćemo se truditi da na ljestvici unutar Hrvatske postignemo još koji korak više, da budemo još više prepoznatljivi kao županija u kojoj je moguće uspostaviti suradnju na svim nivoima – kazao je Grilec.


Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško najavio je skoro otvorenje novih prostora Obrtničke komore KZŽ jer se radovi privode samom kraju.
-Ovakvih događanja, kao što je ovo današnje, nam treba. Ovim sredstvima možemo pomoći našim kolegama obrtnicima da nastupaju na sajmovima i da posjete sajmove. Kroz zadnjih par godina kako provodimo ovu mjeru financiranja odradili smo dobar dio posla. Puno naših kolega je izlagalo na sajmovima, mi smo im to pokušali sufinancirati. Moramo se zahvaliti županiji da je i ove godine pronašla izvor i način da nam pomogne u tom dijelu same promocije poduzetništva i obrtništva. Osim toga, da županija ne pomaže na ovaj način, neke naše kolege bi bile zakinute i ne bi si mogli dopustiti ovakve aktivnosti. Ima mnogo i drugih aktivnosti gdje nam županija pomaže, poglavito u uređenju našeg novog prostora, nadam se da ćemo ga konačno ove godine i svečano otvoriti i time bi dobili idealne uvjete za rad. Bez pomoći županije, novi prostor bi još narednih godina bi prazan – rekao je Pleško.

Župan KZŽ Željko Kolar je zahvalio na izvrsnoj suradnji s Obrtničkom i Gospodarskom komorom.
-Ovo je simbolika, ovo jeste djelomično mjera, ali je djelomično i simbolika jer sve ono što napravi gospodarstvo na području županije, sva ta silna ulaganja, sav taj novac, koji mi dobijemo kroz porez na dohodak zahvaljujući njihovim aktivnostima je nemjerljiv. Naravno, ovo nije jedina suradnja koju mi imamo kao partneri, tu je prije svega Gospodarski zbor koji je prerastao u najveće takve manifestacije u Hrvatskoj. Govorimo i o subvencioniranju kamata na kredite, samo prošle godine plasirali smo 39 milijuna kuna i to je snažna podrška našem gospodarstvu. Prošla godina je bila rekordna i po ukupnom prihodu, po dobiti i investicije su bile na izuzetno visokoj razini. Ono što rijetko tko u Hrvatskoj ima, ne više od 3 županije, to je kontinuirani rast gospodarstva od druge polovice 2013. godine. Mi smo nakon Zagrebačke županije na našem području otvorili najviše novih radnih mjesta na 100 tisuća stanovnika i od 2014. godine do danas ravno 5 019 novih radnih mjesta. – istaknuo je župan.

Dodao je i da je naša županija među tri županije gdje je najmanje ljudi otišlo van i da nismo osjetili tako veliki gubitak radne snage kao u drugim županijama. - No svaki čovjek je bitan, za svakog nam je teško kad ode u inozemstvo raditi, ali cilj nam je da ostanemo u kontaktu s takvim obrazovanim ljudima i da nam doprinesu sa svojim iskustvom, znanjem i poslovnim vezama koje će steći u inozemstvu- zaključio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Moguća je vožnja u koloni s povremenim zastojima. Mjestimice mokrih ili samo vlažnih kolnika ima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te Gorskom kotaru i Dalmaciji.  Zbog radov...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program