Prethodni članak
Sljedeći članak

Kumrovec dobiva svoj prvi semafor!


U Kumrovcu je u ponedjeljak održana konferencija za medije na temu projekata i povećane sigurnosti u prometu Hrvatskih cesta na području Krapinsko – zagorske županije koju je predstavio član Uprave Hrvatskih cesta, Alen Leverić. Velika je novost za Kumrovčanke i Kumrovčane da njihovo mjesto dobiva semafor 'Zastani, crveno' i parkiralište ispod doma koje će se urediti nakon što se završi DC 205 kojoj je potrebna sanacija.

Projekti u KZŽ

- Osim ovog dijela, razgovarali smo o svim projektima koji se odvijaju na području Krapinsko – zagorske županije. Hrvatske ceste do 2030. godine imaju investicijski ciklus od milijardu i 400 milijuna eura, od čega na sjever Hrvatske ide nešto manje od 30 posto ukupnih sredstava. Prvi važan projekt je brza cesta Varaždin – Đurmanec. Trasa je, znamo, iz Varaždina prema Đurmancu, odabran je sjeverni smjer. Završena je studija utjecaja na okoliš, a kroz nekoliko dana istječe natječaj za ishođenje sve dokumentacije do izdavanja lokacijske dozvole. Očekujem da će u roku dvije godine doći do lokacijske dozvole, nakon čega slijedi raspis natječaja i ta će dionica biti gotova. Nakon što će se otvoriti ponude za cestu prema Mariji Bistrici, očekujem da će Hrvatske ceste u roku od nekoliko mjeseci otvoriti natječaj i potpisati ugovor. Postojeća cesta će se potpuno obnoviti i dignut će se razina sigurnosti. U fazi smo donošenja odluke za Zlatar Bistricu, projekt koji je u zadnji fazi, a u roku tri tjedna Hrvatske ceste će donijeti odluku. Naša imovina mora biti sređena – objasnio je Leverić i dodao kako će iznos od oko 200.000 eura biti potrošen na parkiralište i cestu dok će na semafor i kompletnu signalizaciju ''otići'' do 70.000 eura.

Sigurnost i povezanost

Uz člana Uprave, obratio se i kumrovečki načelnik, Robert Šplajt. - Iznimno smo zadovoljni sa svim projektima koje Hrvatske ceste provode na području Kumrovca, od investicije prema Zagorskim Selima DC 229 koja je bila u jako lošem stanju, a trenutno se obnavlja, pa do investicija na DC 205 koja je iznimno opterećena prometom od kada smo ušli u EU zonu. Razgovarali smo i o dodatnoj sigurnosti prometa koju ćemo riješiti s dodatnom signalizacijom, a ono što je najbitnije ugradit će se semafor. To je dobro za smirenje prometa jer vozači znaju biti malo previše opušteni, a na ovaj način će biti sigurno oprezniji – izjavio je Šplajt i poručio kako Hrvatske ceste misle na sigurnost i povezanost svih u Republici Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Predrag Štromar poručio je kako često postoji volja i novac, ali bez dokumentacije za koju je nekad potrebno i po par godina, ne može se. No, Štromar je optimističan. - Optimist sam jer vidim da se dokumentacija radi na svim potrebnim državnim cestama i jer su osigurana sredstva. Uvijek moramo imati nekoga negdje pa tako imamo i Leverića u Hrvatskim cestama. Drago mi je da su neke stvari odrađene na moju inicijativu, prvenstveno govorim o klizištima u Svetom Križu koje se prostiralo na više od 300 metara. Hrvatske ceste su to odradile i mislim da puno građana ima dobrobit. Ceste koje gradimo mogu biti brže, ali moraju biti i sigurnije – poručio je Štromar. Podršku je dao i načelnik općine Gornja Stubica, Jasmin Krizmanić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook