Prethodni članak
Sljedeći članak

KUD HORVATSKA: „Unatoč tome što smo iz malog mjesta uz velik entuzijazam postižemo izvrsne rezultate“

Predstavljamo uspješni KUD iz malog zagorskog mjesta


Kulturno – umjetničko društvo 'Horvatska' osnovano je na tradiciji kulturnog društva iz tridesetih godina 20. stoljeća koje je djelovalo u Velikoj Horvatskoj. Nekolicina entuzijasta željela je ponovno pokrenuti tradiciju, prije svega zbog velikog broja mladih u samome mjestu, a i zbog toga što se u to vrijeme gradila nova područna škola u samome mjestupa bi osnivanje takve udruge donijelo novi impuls kulturnom životu–upoznala nas je s osnivanjem Društva predsjednica Ljubić. Društvo je jedina takva udruga na području Općine Desinić, a broji pedesetak aktivnih članova. Unutar Društva djeluju velika, srednja i mala grupa folklora, tamburaški sastav i sekcija za očuvanje starinskih igara i običaja. Sve sekcije KUD-a redovito održavaju probete nastupaju na misnim slavljima, različitim manifestacijama, priredbama i ostalim događanjima unutar općine i županije, diljem Lijepe naše te u inozemstvu.

Natjecanje u 'žajganju' kao kulturno dobro
KUD tradicionalno organizira Božićni koncert te manifestaciju Dani kulture, zabave i sporta. - Ove su godine na redu XVII. Dani kulture, zabave i športa HORVATSKA 2022. koji će se održati od 14. do 16. srpnja 2022. Uz mnogobrojne nastupe kulturno–umjetničkih društava, poseban naglasak stavljamo na starinske sportske igre koje su velikim dijelom autohtonost našeg područja, npr. pikušuvanje, igra šurleka, gađanje pračkom, lukom i strijelom, stara kuglana i sl. Zaštitni znak među igrama je natjecanje u žajganju starinskom CUG žajgom, što bismo svakako željeli zaštiti kao kulturno dobro našeg kraja.Cilj je da se ovaj kulturno–sportski duh očuva i prenese na generacije da ne ode u zaborav jer jednostavnošću i upornim radom dolazi se do rezultata, a te igre upravo to žele dočarati – ispričala nam je gospođa Regina. Probe KUD-a odvijaju se u prostorijama Područne škole Velika Horvatska pod budnim okom voditelja sekcija. – Uspješnim djelovanjem Udruge, upornim radom, nastupima i uspjesima uz redovitu edukaciju uspjeli smo obrazovati vlastite voditeljice folklora pa je tako Lucija Ljubić voditeljica i koreografkinja malog i srednjeg folklora, dok su Katarina i Anica Lončar voditeljice velikog folklora. Također moramo spomenuti i Miljenka Ljubića, koji je voditelj sekcije za očuvanje starinskih igra i običaja. Voditelj tamburaša je od samog početka legenda našega kraja maestro Rudolf Tramišak. Moramo se pohvaliti da je prije točno 15 godina održana prva proba tamburaša čime je započelo i djelovanje same udruge, a odmah zatim i probe folklora – prisjetila se predsjednica Regina.


Više od 500 nastupa
Tijekom ovih godina KUD bilježi više od 500 nastupa, a među njima su i nastupi na svim važnijim manifestacijama diljem Hrvatske (Đakovački vezovi, Krčki sajam, Zadar, Zagreb, Rijeka, Varaždin, Koprivnica, Vinkovci, Gospić, Tjedan kajkavske kulture Krapina), televizijskim emisijama te u Sloveniji, Slovačkoj i Češkoj. – Tamburaši su posljednjih godina proglašeni i najboljim folklornim sastavom 2017. i najboljim tamburaškim koncertnim sastavom 2019. godine unutar Krapinsko–zagorske županije te smo osvojili brončanu plaketu na Državnom susretu tamburaških sastava i orkestara 2019. godine. Mala grupa folklora bila je 2020. godine najbolja na Županijskoj smotri dječjeg folklora u Zaboku, gdje je nastupalo dvadesetak grupa s oko 600 sudionika.Moramo spomenuti da nam je jedan od najdražih nastupa bio onaj prvi 1. srpnja 2007. godine jer je bio odmah uživo u emisiji HTV-a +30 u hladu– nabrojila je neke od najvećih uspjeha u radu KUD-a predsjednica Ljubić.

Cilj je uključiti mlade
KUD postiže zapažene rezultate unatoč skromnim financijskim sredstvima. – Cilj nam je i dalje raditi na uključivanju djece i mladih jer smo dosadašnjim godinama djelovanja pokazali da se velikom upornošću i radom mogu postići lijepi rezultati te samim time uključiti dosta mladih i usaditi u njih vrednovanje već zaboravljenih tradicija, običaja i kulturne baštine našeg kraja. Na sve naše nastupe u Županiji i Zagrebu putujemo vlastitim autima kako bi uštedjeli na troškovima prijevoza.Svih ovih godina smo raznim donacijama, projektima i članarinama te donacijama Općine uspjeli financijski preživjeti i osigurati nekakav normalan rad, nabaviti narodne nošnje, obuću i instrumente. Pošto naše društvo djeluje izvan središta Općine, ponekad je potrebno uložiti više truda i rada da bi se dosegao ili postigao određeni ciljpa tako još većim entuzijazmom postižemo još bolje rezultate– kaže predsjednica Regina.

Članovi od 8 do 80 godina
Najveći broj članova Društva čine djeca i mladi. – Specifično je da više generacija članova iste obitelji sudjeluje u radu, a okupljamo članove od 8 do 80 godina. Posebno moramo istaknutu veliku podršku u radu našeg župnika Franja Mezaka, koji je počasni član našeg KUD-a, napisao je tekst naše himne Velika Horvatska koju je uglazbio naš maestro Rudolf Tramišak, koji je također naš član te je autor našeg grba koji simbolizira zajedništvo u zelenoj oazi doline Horvatske.Moramo spomenuti i naše podupirajuće članove, većinom naše Zagorce koji odmalena žive u Zagrebu te koji su posebno ponosni na rad našeg društva s kojim ih sjećanje vraća u njihovo djetinjstvo i njihove igre– upoznala nasje sa članstvom predsjednica.

Želja za vlastitim prostorom
– Kao i svako drugo društvo tako bi i naše željelo djelovati u svojim prostorima. Da je to potreba svakog društva dokazano je i u protekle dvije pandemijske godine jer je doista teže djelovati ukoliko nemaš svoj vlastiti prostor. Također bismo trebali obnoviti narodne nošnje, obuću i kupiti kvalitetnije instrumente, što je jako bitno za postizanje boljih rezultata.Cilj nam je i dalje uključiti što više djece i mladeži te da i dalje uspješno djelujemo i njegujemo kulturnu tradiciju i običaje našeg kraja– otkrila nam je planove za budućnost predsjednica KUD-a Horvatska, kojima želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook