Prethodni članak
Sljedeći članak

Banožić ne želi Saboru pokazati ugovor o kupnji Rafalea: 'Sabor je treća strana'

Za ministarstvo obrane, Hrvatski sabor je treća strana

  • Ministar Banožić

    Foto: Igor Kralj/PIXSELL


Foto: Igor Kralj/Pixssel

Nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović rekao kako od Vlade još uvijek čeka da se očituje o njegovom zahtjevu za dostavu ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafale, Jutarnji list dobio je iz Ureda predsjednika  potvrdu da je Milanović još 22. prosinca 2021. godine službeno, pisanim putem, od Vlade zatražio dostavu tog ugovora, ali da i nakon skoro mjesec dana nikakav odgovor od Vlade ili premijera Andreja Plenkovića nisu dobili.

Drugim riječima, Vlada predsjedniku Milanoviću još nije poslala primjerak ugovora o kupnji borbenih zrakoplova težak više od milijardu eura, piše Jutarnji list.

Predsjednik RH rekao je da uvid u ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova ne mogu dobiti čak niti članovi saborskog Odbora za obranu zato što im je ministar obrane Mario Banožić poručio da su "treća strana", a kao takvi uvid u ugovor ne mogu dobiti bez dozvole Francuza!

Iz prepiske - kojoj je Jutarnji list u posjedu - između predsjednika saborskog Odbora za obranu Franka Vidovića i Ministarstva obrane, odnosno ministra Marija Banožića, doista proizlazi da MORH saborskim zastupnicima ne želi dati uvid u ugovor u kupnji Rafalea sve dok to ne odobri francusko Ministarstvo obrane. U najbitnijem, saborski Odbor za obranu, a onda posljedično i Sabor Ministarstvo obrane tretira kao "treću stranu"

U zamolbi za dostavom ugovora o kupnji borbenih zrakoplova predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović 15. prosinca od Ministarstva obrane, odnosno ministra Banožića, traži da se članovima Odbora zbog "mogućnosti ispunjavanja obaveza koje su u nadležnosti Odbora, te u svrhu transparentnosti procesa i interesa javnosti" dostavi primjerak ugovora o kupnji Rafalea "kako bi članovi Odbora uz dosljednu primjenu Zakona o tajnosti podataka imali mogućnost uvida u ugovor".

Odgovorom MORH-a, koji potpisuje ministar Mario Banožić 28. prosinca, Vidovićev se zahtjev do daljnjega odbija uz obrazloženje kako bez pismenog odobrenja "druge strane" - francuskog Ministarstva obrane i s njima povezanim tvrtkama - nije moguće bilo kakvo davanje na uvid ili otkrivanje podataka "trećoj strani".

"Nakon što pribavimo potrebne prethodne suglasnosti možete izvršiti uvid u predmetni Tehnički dogovor i navedene ugovore u prostorijama Ministarstva obrane", stoji u Banožićevom odgovoru.

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović kaže da ovakav odgovor ministra Banožića nikako nije očekivao, da je obrazloženje ministra nečuveno i da Sabor nikako ne može biti nekakva "treća strana".

- Rukovodio sam se dosadašnjom dobrom suradnjom i pokazanom dobrom voljom zastupnika članova odbora i mojom osobnom u odboru za obranu kao i time da odbor doista funkcionira najbolje moguće i svakako u interesu OSRH i građana Republike Hrvatske. Naglašavam, sve bitne odluke, a i veliku većinu manje bitnih podržali smo jednoglasno. Pa i onu o kupnji zrakoplova. Vjerujem da će i nabava Bradleya naići na debelu podršku, ako takav upit ikada dođe u Odbor za obranu. Jasno da ima i kritičkih tonova, ali ne vjerujem da bi to u demokratskom ozračju moglo, a posebno ne bi trebalo utjecati na ovakav stav prema odboru. Ovdje se radi o minorizaciji Sabora, jer pobogu, kakva je Sabor treća strana MORH-u i Vladi!? Tko im je druga, a tko prva? Ima li nešto što mi ne znamo? Tim više jer sam osobno u više navrata javno podržao kupnju zrakoplova, jer sam u funkciji predsjednika Odbora izišao s ministrom pred javnost, kad su se pojavile sumnje u postupak i podržao ono što je prezentirao na Odboru u vezi s kupnjom višenamjenskog borbenog zrakoplova. Odbor za obranu jest, između ostalog, tijelo građanske, civilne kontrole nad MORH-om i ovakvo obrazloženje ministra je nečuveno! Da pita drugu državu o tome kako će predati ugovor vlastitim državnim dužnosnicima u skladu sa zakonima države u čijoj je Vladi ministar - rekao je Vidović, prenosi Jutarnji list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook