Prethodni članak
Sljedeći članak

Kroz promotivnu vožnju vlakom prezentiran bogat program Ljeta u Krapini: Evo što nas sve očekuje

U vlaku je prezentiran program Ljeta u Krapini u sklopu kojeg će se održati Glumački festival u Krapini i po Zagorju, Noć krapinskog pračovjeka, Europska noć arheologije, Zagorski likovni salon, Kino u tvom kvartu, Festival duhovne glazbe, predstave, koncerti, promocija knjige, radionice za djecu.


Turistička zajednica grada Krapine organizirala je danas promotivnu vožnju vlakom, na relaciji Zagreb GK – Krapina. U vlaku je prezentiran program Ljeta u Krapini u sklopu kojeg će se održati Glumački festival u Krapini i po Zagorju, Noć krapinskog pračovjeka, Europska noć arheologije, Zagorski likovni salon, Kino u tvom kvartu, Festival duhovne glazbe, predstave, koncerti, promocija knjige, radionice za djecu.

Vlak je organiziran u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, a dijelom je sufinanciran iz projekta RegiaMobil, programa Središnja Europa.

 -Na ovom posebnom vlaku na simbolični način uvodimo vas u program Ljeta u Krapini. Krenule su manifestacije, ne u punom obliku na kojeg smo navikli, no nadamo se da će se kroz ljeto i te mjere koje još postoje ukinuti i da ćemo moći organizirati u rujnu Tjedan kajkavske kulture kao prije. Što se tiče programa Ljeta u Krapini, organizira se  u suradnji s Gradom Krapinom, Pučkim otvorenim učilištem, Glumačkim festivalom u Krapini niz programa i koncerata. Muzej krapinskih neandertalaca organizira radionice za djecu, promocije knjiga, koncerte koji će se održati na samom lokalitetu, a na Trgu Ljudevita Gaja moći će se pratiti i nogometno prvenstvo Europe. Nadamo se da ćemo ponovno gledati finale na samom trgu – rekla je Nedjeljka Vodolšak, direktorica TZ grada Krapine. Pozvala je sve da dođu u Krapinu. - Osim spomenutih programa, otvoreni smo za posjetitelje i kroz Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej Ljudevita Gaja, Muzej oldtimera, prekrasnu baroknu crkvu na Trškom Vrhu, i naravno niz drugh događanja koja će se organizirati kroz sljedeću godinu – rekla je Vodolšak.

 

Adam Končić, umjetnički ravnatelj festivala GFUK, najavio je prvi ljetni Glumački festival u Krapini i po Zagorju. - To je 14. izdanje i jako nas veseli da krećemo od 18. lipnja i da završavamo 4. srpnja. Nadamo se lijepom vremenu i mnogim lijepim gostovanjima van Krapine. U Krapini smo u Festivalskoj dvorani, diljem Zagorja igramo u čak 26 gradova i mjesta, a u većini je predviđeno da bude predstava na otvorenom. Dobrodošli na 14. GFUK i po Zagorju! – pozvao je Končić.

 

Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina, istaknula je da POU Krapina već dugi niz godina sudjeluju u Ljetu u Krapini kao organizator mnogih događanja. Pučko otvoreno učilište Krapina ove godine  slavi 60 godina svog postojanja.  Od ovogodišnjem program izdvojila je Zagorski likovni salon koji će se otvoriti 29.  lipnja u dvorištu Galerije Grada Krapine. Za ovogodišnji salon  odabrano je preko 100 likovnih radova, od 89 autora, a troje umjetnika i nagrađeno.  U sklopu otvorenja održat će se i koncert Zagrebačkih solista, a otvorenje izložbe je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Grada Krapine i Krapinsko – zagorske županije . Bit će i nekoliko koncerata, 2. 7. domaćeg benda Trnje, 16. 7. sopranistice Barbare Suhodolčan, zatim kazališna predstava Teatra Gavran Savršen partner.  Izdvojila je  sve posjećeniji, 7. po redu  tradicionalni koncert Puhačkog orkestra Grada Krapine.

Matija Šakoronja, Oroslavčanin sa zagrebačkom adresom, član je Satiričkog kazališta Kerempuh i na GFUK-u će se predstaviti s dvije predstave: 'Gruntovčani' Satiričkog kazalištaKerempeuh i monodramom Huligan u kojoj nastupa sam, Kazališta Mala scena. ' Jako sam uzbuđen jer mislim da su obje predstave fenomenalne, duhovite, katarzične i mislim da će polučiti veliki uspjeh na ovom festivalu i da će publika biti oduševljena. I kaj da velim, vidimo se na GFUK-u i po Zagorju, rekao je Šakoronja.

Muzej krapinskih neandertalaca također će se uključiti u manifestaciju Ljeto u Krapini već na večer 18. lipnja u petak. 'Bit će to svojevrsna Noć muzeja, besplatan ulaz za sve posjetitelje od 18 do 22 sata, bit će organizirane i dječje radionice, animacija neandertalaca udruge iz Krapine, no posebnost tog dana je prikaz tri sarkofaga iz Egipta i prava original mumija povodom Europskog dana arheologije. Ponovno, 22. lipnja imamo promociju dječje publikacije 'Putovnje kroz prostor Zemlje' naše muzejske pedagoginje Lorke Lončar Uvodić i simbolično ćemo zaključiti 'Ljeto' 17. rujna kada ćemo na Hušnjakovom proslaviti 50. godišnjicu postojanja i djelovanja Muzej, rekao je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

Sanja Škrinjar iz Turističke zajednice KZŽ rekla je kako Županija i TZ financijski podržavaju Ljeto u Krapini kao i ostale kulturne i značajne manifestacije u Krapinsko  - zagorskoj županiji. Naglasila je da je vesele što se konačno održavaju događanja ne samo u Krapini nego u cijelom Zagorju i što će nam  se vratiti  gosti s našeg značajnog domaćeg tržišta – Zagreba. Veseli je  i što je u ovo korona vrijeme  povećan broj dolazaka i noćenja u Krapini.

Zrinka Marchioli  iz HŽ Putničkog prijevoza za EU projekte rekla je da je ovaj vlak sufinanciran iz projekta RegiaMobil  koji se bavi mobilnošću ruralnim područjima  te da  joj je drago što će voziti u Krapinu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook