Prethodni članak
Sljedeći članak

Kroz projekt vrijedan više od 8 mil. kn uvedene nove usluge za pacijente i opremljene ambulante Doma zdravlja KZŽ

Kroz ovaj projekt nabavljeno je ukupno 319 komada različite opreme na 20 lokacija Doma zdravlja. Uvedene su 4 nove usluge, pedijatrijski i ginekološki ultrazvuk na jednoj lokaciji, spirometrija u 11 ambulanata, kolposkopija u 7 ambulanti te CTG aparat u 7 ambulanti za zdravstvenu zaštitu žena – nabrojala je Gregurović Šanjug.


Ispred ambulante Doma zdravlja u Loboru danas je održana završna konferencija projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja KZŽ, vrijednog više od 8 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug istaknula je kako je KZŽ bila prva županija koja se u rujnu 2016. prijavila na javni poziv Europskog fonda za regionalni razvoj Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, s obzirom da se prema uvjetima Dom zdravlja nije mogao prijaviti, već je bio partner i korisnik.

 


-Ukupna vrijednost projekta iznosi 8. 285.992,14 kuna, a njegovo trajanje od 23. ožujka 2017 do 1. srpnja 2020. S obzirom na razliku između procijenjene vrijednosti prilikom sastavljanja projekta i prijave te trenutka raspisivanja postupaka javne nabave i dodatnih radova koje je bilo potrebno izvesti, ukupna vrijednost projekta iznosi 9.826.000 kuna; 7.330.000 kuna osigurano je bespovratnih europskih sredstava, a preostalih 2,8 milijuna kuna osigurala je KZŽ i i to na način da je 992.000 kuna osigurala prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe europskih projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dok je 1,8 milijuna kuna Županija osigurala iz vlastitih izvora – predstavila je Gregurović Šanjug.

 


Projekt je usmjeren na poboljšanje pristupačnosti primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja kroz dostupnost različitih dijagnostičkih i terapijskih pregleda, povećanje količine pregleda, povećanje novih usluga koje do sad pacijenti nisu mogli obaviti u Domu zdravlja KZŽ već u bolnicama te uklanjanju arhitektonskih barijera .

-Kroz ovaj projekt nabavljeno je ukupno 319 komada različite oprema na 20 lokacija Doma zdravlja KZŽ, vrijedna 4, 5 mil kuna. Uvedene su 4 nove usluge, pedijatrijski i ginekološki ultrazvuk na jednoj lokaciji, spirometrija u 11 ambulanata, kolposkopija u 7 ambulanti te CTG aparat u 7 ambulanti za zdravstvenu zaštitu žena – nabrojala je.

 

 


Napravljeni su radovi na 9 objekata Doma zdravlja koji su se odnosili na uklanjanje arhitektonskih barijera i prilagođavanje prostora osobama smanjene pokretljivosti; Desinić, Gornja Stubica, Krapinske Toplice, Marija Bistrica, Mače, Mihovljan, Veliko Trgovišće i Zlatar, vrijedni 4, 8 mil kuna.

 


Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan zahvalila je Krapinsko – zagorskoj županiji što vodi brigu o Domu zdravlja. Rekla je da će pacijenti zahvaljujući novoj medicinskoj opremi dobiti kvalitetniju zdravstvenu skrb, a zbog uvedenih novih usluga neće morati ići dalje u poliklinike u Zabok ili u zagrebačke bolnice.


Posebno se pohvalila novim ginekološkim ultrazvukom 2 3d/4d s vaginalnom i konveksnom sondom 3D/4Du Donjoj Stubici kojim su trudnice oduševljene. S obzirom da je konferencija sazvana ispred ambulante u Loboru Dogan je rekla da je u posljednjih 5 godina na ambulanti u Loboru promijenjeno krovište, da je Županija sudjelovala u novoj fasadu i uređenju okoliša, a iz ovog projekta nabavljen je novi namještaj i sitni inventar.


Župan Željko Kolar zadovoljan je što je proveden još jedan uspješan europski projekt. Istaknuo je da unatoč tomu što su cijene na tržištu uvjetovale da finalno bude nešto skuplji, svaka kuna koja je uložena u zdravstvo i obrazovanje, je najbolje uložena kuna. Zahvalio je ekipi u ZARA-i koja je su radila na pripremi aplikacije, ravnateljici Doma zdravlja i njenom timu, pročelnici Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove KZŽ Vlatki Mlakar te svojoj zamjenici Jasni Petek.

 


-Dvije trećine općina i gradova s područja KZŽ su obuhvaćeni ovim projektom i time smo pokazali da vodimo brigu o svim dijelovima Krapinsko – zagorske županije. Da nam je bitno da i veći gradovi i manje općine imaju barem približno iste uvjete. Vjerujem da će takvih projekata u budućnosti biti još – , a mi smo spremni prijaviti se na bilo koji natječaj - istaknuo je župan, dodavši da pod hitno treba mijenjati zakon o javnoj nabavi ukoliko želimo povući što više europskih sredstava.

 


Pročelnica Vlatka Mlakar govorila je kompliciranoj nabavi, naglasivši da je to bila najsloženija nabava koju su dosad radili. - Bila su dva velika postupka nabave, za infrastrukturne radove i za opremu. Za infrastrukturne radove smo vodili otvoreni postupak javne nabave i nismo uspjeli dobiti izvršitelja radova. Nakon toga pokrenuli smo pregovarački postupak i uspjeli ugovoriti radove bez financijske korekcije. Tri godine smo radili na postupku nabave opreme, samo za nabavu stomatološkog stolca dobili smo tri žalbe i morali dva puta smo ponavljati postupak. U drugom postupku dobili smo dvije žalbe, prva je usvojena, a drugu je državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila kao neosnovanu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook